Ekonomix
304 prikaza

Herve Falciani: On je noćna mora HSBC-a

HSBC banka
Times/NI Syndication/PIXSELL
Neki kažu da je zviždač, a neki da je lopov koji je htio zaraditi na povjerljivim informacijama

Otkriće da je britanska banka HSBC, jedna od najvećih banaka na svijetu pomogla dijelu svojih bogatih klijenata da izbjegnu plaćanje poreza čime su svoje države oštetili za stotine milijuna dolara skandal je koji je odjeknuo u cijelom svijetu, no tko je čovjek koji je otvorio "Pandorinu kutiju"?

U prosincu 2008. policija je u Ženevi uhitila kompjuterskog analitičara Hervea Falcianija. Ispitivali su ga nekoliko sati, a kada su ga pustili naredili su mu da se sutradan ujutro mora vratiti na nastavak ispitivanja. Falciani je pak iznajmio auto, pokupio svoju suprugu i dvije kćeri i zaputio se prema Francuskoj. Švicarsku je policiju nazvao s juga Francuske i obavijestio ih da želi Božić provesti s obitelji u Francuskoj, ali da će se vratiti nakon nove godine.

Među klijentima i članovi kraljevskih obitelji

Falciani, vlasnik francuske i talijanske putovnice, tada je imao 36 godina i nije ispunio svoje obećanje o povratku u Švicarsku, a vlasti u Švicarskoj od tada ga pokušavaju uhvatiti. Ovisno o tome kome vjerujete, Herve Falciani je ili hrabar "zviždač" koji je želio razotkriti veliku bankarsku prijevaru ili proračunati kriminalac koji je ukrao povjerljive podatke desetine tisuća klijenata kako bi te informacije prodao i napunio svoje džepove.

Herve Falciani je odrastao u Monacu gdje je započela njegova karijera u financijskom sektoru.U tamošnjoj podružnici HSBC-a je počeo raditi 2000., a šest godina kasnije se iz podružnice u Monacu prebacio u Ženevu. Između 2006. i 2007. skupljao je povjerljive podatke o klijentima banke, njih više od 106.000 iz više desetaka zemalja. Svi oni zajedno imali su više od 300 tisuća računa u HSBC-u. Među njima su bili ugledni biznismeni, filmaši, glazbenici, glumci, sportaši, pa čak i članovi kraljevskih obitelji.

Ljubavnica ga optužila da laže

Tisuće stranica dokumenata koji su sadržavali podatke o privatnim računima dospjeli su u ruke novinara Le Mondea i BBC-a, te još pedesetak medijskih kuća u svijetu. 

Početkom 2008. Herve Falciani otputovao je u Libanon s kolegicom Georginom Mikhael, koja je izjavila kako su bili ljubavnici i da joj je Falciani priznao da se zaposlio u HSBC-u kako bi prikupio povjerljive podatke o njihovim klijentima i prodao ih trećoj strani. Falciani je negirao da su u ljubavnoj vezi, a u Bejrutu se sastao s muškarcima koji su rekli da su agenti Mossada i od njega su tražili da im dostavi podatke o klijentima HSBC-a, jer su sumnjali da među njima ima onih koji račune u toj banci koriste za financiranje terorističkih aktivnosti.

Nakon što se vratio u Francusku s dislociranih servera je skinuo povjerljive podatke s HSBC-ovih računa, spremio ih na pet diskova i poslao vlastima u Francusku, koje ga nisu htjele izručiti Švicarskoj, jer francuski zakon ne dozvoljava izručenje francuskih državljana.

Švicarska ga tereti za niz kaznenih djela

Tadašnja francuska ministrica financija Christine Lagarde, koja je danas šefica MMF-a, podatke je proslijedila vladama država koje su bile direktno oštećene i pokušala s njima dogovoriti podizanje stotina optužnica zbog poreznih prijevara "teških" stotine milijuna dolara.

Falciani je uhićen u Španjolskoj 2012. na osnovu uhidbenog naloga kojeg su izdale švicarske vlasti i u pritvoru je proveo pet mjeseci. No, Španjolci su ga na kraju odbili izručiti jer otkrivanje bankarske tajne u Španjolskoj nije kazneno djelo.

U prosincu 2014. glavni državni tužitelj u Ženevi podigao je optužnicu protiv Falcianija u kojem ga optužuje za nekoliko kaznenih djela, među ostalim i za industrijsku špijunažu, nezakonito stjecanje podataka i kršenje bankarske tajne.

Falciani je trenutno pod zaštitom francuske vlade, a za sebe kaže da misli kako je on poput Edwarda Snowdena. Iako u njegovim pričama ima prilično "rupa" i sve su glasnija nagađanja da je ukradene podatke želio prodati, ipak se radi o čovjeku koji je na nekoliko tisuća stranica pokazao kako se preko švicarske banke pere novac bogataša, ali i kriminalaca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.