Ekonomix
2570 prikaza

"Horvatove mesije" za spas Hrvatske: Kinezi, Švabe, Ameri...

Ministar gospodarstva Darko Horvat
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Ministar je do sad najavljivao brojne investicije i izvlačenje posrnulih hrvatskih kompanija

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je u subotu da će radnicima Đuro Đaković grupe uskoro biti isplaćena zaostala plaća te da se budućnosti te kompanije razmatra s dva potencijalna strateška partnera i Vladom SAD-a.

Horvat je potvrdio današnju informaciju brodsko-posavskog župana Danijela Marušića da će radnici Đure Đakovića dobiti plaću sljedeći tjedan.

"Mogu potvrditi da je izvor financiranja plaće osiguran i, siguran sam, isplatit ćemo ju sljedeći tjedan", rekao je Horvat u stanci razgovora s poslovodstvom Đure Đakovića i bankarima.

Dodao je da će rješenje za isplatu plaća biti slično kao u Uljaniku i 3. maju.

Zamolio je dobavljače koji su krenuli u blokadu računa Đure Đakovića d.d. ili ovisnih društava za strpljenje, dodavši kako ministarstvo ima plan međufinanciranja dovršetka proizvodnje onoga što je pred isporukom.

Ministri Tomislav Tolušić, Damir Krstičević, Zdravko Marić Vi ste ih izabrali Top News Lagali su Krstičević, Tolušić, Marić, Dalić, Plenki...

Izvijestio je i da su "dvije vlade vrlo blizu vrlo interesantnog ugovora, predmet kojega je budućnost Đure Đakovića", o pretvaranju Đure Đakovića u logistički i servisni centar vojne opreme. Na pitanje koja vlada, uz hrvatsku, sudjeluje u tim pregovorima, rekao jer da je to vlada SAD-a.

Objasnio je da traju razgovori između hrvatskog i američkog ministarstva obrane o zajedničkom projektu u koji bi se financijski, logistički i transferom znanja, uključilo američko ministarstvo obrane.

"Perspektiva postoji, na stolu je lijep financijski aranžman i mislim da bismo se i mi u Vladi i menadžment Đure Đakovća trebali potruditi da do tog posla dođe", rekao je Horvat.

Mediji su nedavno izvijestili o navodnom interesu američke kompanije BAE Systems za ulazak u vlasničku strukturu Đuro Đaković grupe, pri čemu BAE razmatra otvaranje središta za održavanje oklopnih vozila Bradley u u Slavonskom brodu. 

Razmatra se, rekao je Horvat, i strateško partnerstvo za Đuru Đakovića, te izvijestio da su u tijeku razgovori s dvije europske kompanije koje su pokazale interes. Njihovi predstavnici pozvani su su Hrvatsku, a jedna je potvrdila da će se odazvati, rekao je Horvat.

Izložba u muzeju Zagreb osamdesetih Ponavljamo povijest Ekonomix Osamdesetih nas je dotukla izolacija, neki je opet žele

Novi predsjednik uprave Đuro Đaković grupe trebao bi po njegovim riječima biti imenovan u iduća dva tjedna.

Na tvrdnje župana Marušića kako novac možda "nestaje" u Đuri Đakoviću, rekao je da se, bude li potrebe, revizija poslovanja može napraviti i prije kraja poslovne godine.

Zbog neisplate plaće za rujan, od četvrtka, 24. listopada većina radnika Đure Đakovića je u štrajku te, osim plaća, traže i ostavku članova Uprave jer smatraju da nisu sposobni voditi tvrtku. Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Bogdanović 30. listopada podnio je ostavku, uz obrazloženje da se grupacija nalazi u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema - nemogućnost financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala u društvu.

Međutim, ministrove riječi treba uzeti s povećom dozom opreza zato što je do sada najavljivao i da će Kinezi spasiti hrvatska brodogradilišta, pa su se pojavljivale neke priče o gradnji tvornica za autoindustriju po sjeveru Hrvatske, ali do sada se ništa od toga nije ostvarilo. Štoviše, neke su te priče tako katastrofalno propale da je pravo čudo da ga nitko nije oštrije kaznio zbog puštanja takvih "balona" u javnost.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:27 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Avatar Antun Sklepić
    marica 17:33 04.Studeni 2019.

    sve je to jako jako ljepo samo je gospodin ministar horvat zaboravio kazat ko će to sve platit ameri sigurno neće,a ko je poslje amera mi stoka sitnog zuba.

  • benykrapina 09:09 04.Studeni 2019.

    Horvat je tak pameten kaj čuje da trava raste....