Ekonomix
426 prikaza

Hrvatsko tržište kapitala je zdravo mrtvo. Umrtvljeno

Britansko tržište
Reuters/Pixsell
Tankerska mora objaviti ponudu za preuzimanje Turisthotela, a na forumu Poslovnog je tišina. Dobro je što nema histerije, loše je što nema volje za znanjem

Obavijest o nastanku obveze objave ponude za preuzimanje bilo koje kompanije nekad bi na Zagrebačkoj burzi izazvala histeriju. Cijena dionice bi, čim bi bilo opet dopušteno trgovanje, skočila najmanje deset posto, čak i znatno više. Mnogi od preostalih igrača možda su tužni jer obavijest da je Tankerska plovidba nakon stjecanja gotovo četrdeset posto obvezna objaviti ponudu za preuzimanje Turisthotela nije za posljedicu imala histeriju. Kao, tržište je mrtvo, što često kaže Regulator, ošišavši more ovaca koje su preplaćivale dionice, ubili su kravu zbog šnicle... Iako sam suvlasnik Turisthotela – savjet ne tražim niti bih ga dao – donekle mi je drago da histerije nije bilo. Drago mi je, opet naglašavam – savjet ne tražim niti bih ga dao – da je ovih godina na tržištu više razuma, opreza, općenito poželjnih osobina ulagača, čak i kockara.

Najjači forum, na kojem je bilo koncentrirano najviše komentatorske kvalitete, odavno je mrtav. Doslovce mrtav. Ugašen. I dalje aktivan forum, na Poslovnom, živ je taman toliko da usamljeni forumaš negoduje jer su iz Tankerske nakon stjecanja gotovo 25 posto objavili da ne namjeravaju preuzeti Turisthotel, a onda... Ali, nekadašnjim okupljalištima ulagača i kockara vlada – tišina. E, koliko god savjet ne tražim niti bih ga dao, smatram da to za Hrvatsku nije dobro.

Burza | Author: Thinkstock Thinkstock

Kao i sve zemlje koje su prošle, ha, tranziciju, i Hrvatska je od inicijalne javne ponude dionica Ine i Hrvatskog telekoma do masovnoga gubljenja love na preskupo plaćenim dionicama, uzimanja kredita da bi se kupovale dionice ili udjeli u fondovima, pa jeftine prodaje, presprintala put od uvjerenja da se može živjeti bez motike do jednako pogrešnog uvjerenja da je sve to s dionicama najobičnija prevara. Dok čekam koliko će Tankerska plovidba svima nama ponuditi po dionici Turisthotela, a najviše me zanima hoće li ponudu prihvatiti mirovinski fondovi, zapravo sam žalostan jer se veeeeliki dio Hrvatske zauvijek ili na predugi rok odrekao obrazovanja o načinima štednje i ulaganja.

Sve dok većina građana smatra da je sve to prevara, dok se odriče elementarne financijske pismenosti, odriče se velikog potencijala za napredak, i sve dok je tako, neće tu biti sreće. Da me se ne shvati pogrešno – savjet ne tražim niti bih ga dao – ne odriče se narod snova o bogaćenju nego osnovnih znanja o spašavanju imovine i zdravom rastu. Kao da znamo slova, ali ne znamo – čitati.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.