Ekonomix
18481 prikaza

IKEA u Srbiji uništila cijeli jedan biznis

Ikea u Beogradu
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Slično kao i u Hrvatskoj prije dolaska Ikee, tako su i u Srbiji godinama neki trgovci dobro živjeli od njihovih proizvoda

Godinama su brojni trgovci i uvoznici stvari iz poznate švedske robne kuće u Srbiji prodavali Ikeinu robu, ali čini se da će morati mijenjati posao.

Slično kao i u Hrvatskoj prije dolaska Ikee, tako su i u Srbiji godinama poslovali trgovci koji su prodavali njihove proizvode, a uglavnom su ih nabavljali u Mađarskoj, pišu Večernje novosti.

IKEA INSAJDERSKI SAVJET Life Ikein radnik otkriva kad su blagajne najbrže

Ikeine su stvari prodavali za oko 30 posto veću cijenu nego što je bila u Mađarskoj, ali otvaranje Ikeinog trgovačkog centra kod Beograda ozbiljno su ugrozili njihov posao. Prema nekim procjenama, prodajom Ikeine robe u Srbiji se bavilo par tisuća trgovaca

Otkako je IKEA otvorila svoja vrata kupcima u Srbiji prije desetak dana, preprodavačima se taj posao više ne isplati, jer sa svojim cijenama ne mogu konkurirati švedskom proizvođaču. 

Osim toga, nisu zapravo sigurni smiju li i dalje prodavati njihovu robu.

Ikea u Beogradu | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
"Morat ću se raspitati mogu li u svojoj trgovini prodavati i dalje njihove stvari. Tu sam primao narudžbe, a stvari sam donosio iz Budimpešte. Cijene su nam bile za oko 25 posto veće nego u Mađarskoj Ikei", ispričao je jedan trgovac, okružen Ikeinim lampama, čašama, tanjurima i sličnim sitnicama za kuću. 

Koliko je trgovanje Ikeinom robom bilo isplativo pokazuje i to da su se proteklih godina otvarale brojne trgovine u kojima su se prodavale Ikeine stvari. Trgovci su zarađivali i više od 25-30 posto od cijene po kojoj su robu prodavali u Srbiji.

"Kada kupujem u robnoj kući u Budimpešti, tražim da mi se potvrdi račun zbog povrata poreza na dodanu vrijednost. Da bi dobio povrat poreza, moram potrošiti više od 170 eura. Račun potvrđujem i na carini i tako dobijem povrat PDV-a, koji u Mađarskoj iznosi 27 posto", priča jedan od trgovaca. 

Namještaj iz Ikee Inovacija iz Švedske Style Ikea rastura: Izmislili novi način sklapanja namještaja

Tako primjerice jedan stol koji u Budimpešti košta sto eura, dok dođe do Srbije 'poskupi' na 120 eura. Trgovac tako na njemu zaradi 20 eura, plus povrat PDV-a od 27 posto, odnosno u ovom slučaju još dodatnih 27 eura.

Neki trgovci koji drže Ikeine stvari u svojim trgovinama, a nalaze se daleko od Ikeinog dućana kod Beograda vjeruju kako će njihov biznis opstati, jer im Ikea naplaćuje dostavu, pa kad se, kako kažu, sve zbroji, ista će im biti cijena u Ikei i kod njih.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zknaus 21:47 23.Kolovoz 2017.

    Čestitam IKEA-i ali trebala je uništiti cijelu Srbiju

  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 14:47 18.Kolovoz 2017.

    Smeće od namještaja,za nogu od kauča ti da imbus,da je sam pričvrstiš jer ćeš se nać na podu,gdje je onaj naš krasan masivni namještaj koji su proizvodile naše tvornice,praznik za oči