Ekonomix
3531 prikaza

Inflacija bi mogla potrajati dulje nego što mislimo

1/2
Pool/Reuters/Pixsell
Istina je da se visoke stope inflacije mogu, između ostalog, pripisati jednokratnim čimbenicima koji će iščeznuti sami od sebe. No oni nisu jedini uzrok

Dok se u Hrvatskoj čelnici HNB-a pravdaju zbog nezakonitog trgovanja obveznicama banaka, najjača europska ekonomija priprema se na udar inflacije. Europska središnja banka mora biti spremna za prilagodbu monetarne politike zbog najavljene inflacije, koja je u eurozoni u prosincu narasla na rekordnih pet posto, upozorio je u svom inauguracijskom govoru novi guverner njemačke centralne banke Joachim Nagel (SPD). Nagel je dosad bio zamjenik guvernera Bundesbanka te je preuzeo dužnost od Jensa Weidmanna, koji je podnio ostavku u listopadu zbog osobnih razloga.

Kako komentirate najave da cijene neće ubrzano rasti i da će se inflacija spustiti ispod dva posto do kraja 2022.?

Ne bi se trebalo previše pouzdati u takve prognoze, jer bi cijene i dalje mogle rasti snažnije nego što se trenutno očekuje. Istina je da se visoke stope inflacije mogu, između ostalog, pripisati jednokratnim čimbenicima koji će iščeznuti sami od sebe. No oni nisu jedini uzrok.

 | Author: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Koja je najveća opasnost od najavljene situacije s inflacijom na europskoj razini?

Meni se trenutno čini da prijeti opasnost da će stopa inflacije dulje ostati viša nego što se trenutno očekuje. Ljudi u Njemačkoj s pravom od Bundesbanka očekuju da nastupa kao glasni zagovornik kulture stabilnosti. Uvjeravam vas da će to biti i u budućnosti.

Što treba napraviti Europska središnja banka da se spriječi katastrofična situacija?

Monetarna politika možda će morati reagirati ako inflacija premaši očekivanja. Unatoč neizvjesnosti, jasno je da će upravno vijeće ECB-a morati intervenirati i prilagoditi monetarnu politiku bude li stabilnost cijena to zahtijevala.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:42 18.Siječanj 2022.

    glasajte opet za hdzenjare pa ce vam biti 100 puta gore.