Ekonomix
7259 prikaza

Jamie Oliver: Moram zatvarati restorane zbog Brexita

Jamie Oliver
Scandic Hotels/ CC BY 3.0
Svjetski popularni kuhar restorane zatvara u V. Britaniji, ali ih planira otvarati u inozemstvu

Najpopularniji britanski kuhar Jamie Oliver nedavno je zatvorio čak šest svojih restorana u Velikoj Britaniji, a kao razlog naveo je poteškoće u poslovanju koje su iskrsnule uslijed Brexita. Njegov lanac restorana "Jamie's Italian" obuhvaća sada 42 restorana u Velikoj Britaniji i 36 u inozemstvu. „Kao što je poznato svakom gastronomu, britansko tržište nakon izglasavanja Brexita pod velikim je pritiskom i opterećeno nesigurnošću“, prenio je DPA riječi upravitelja Jamievog lanca restorana Simona Blagdena.

Nakon zatvaranja Oliverovih restorana, bez posla je ostalo 120 vrlo kvalificiranih ljudi. No, Jamie Oliver je istodobno već najavio otvaranje čak 22 nova restorana u inozemstvu. On je, inače, u tijeku kampanje o istupanju Velike Britanije iz EU-a bio jedan od najžešćih protivnika Brexita. Tada je na Facebooku napisao sljedeće: „Razvrgavanje našeg europskog braka bit će vrlo skupo i isprovocirat će protiv nas sveopće ogorčenje kao prema zemlji kojoj nije za vjerovati.“ Ispostavilo se da je Jamie Oliver u najmanju ruku bio uvelike u pravu.

Nigel Farage, Brexit A upozorili su ih Ekonomix Zbog Brexita će V. Britanija izgubiti 116 milijardi eura

Brexit je izglasan s uskom većinom, funta je izgubila na vrijednosti u odnosu na euro, posljedično je naglo poskupjela roba iz inozemstva, pa tako i sastojci u pravilu iz Italije koje Jamie Oliver nabavlja za svoje restorane. Na to su se nadovezali još i sve veći troškovi obrazovanja radnika u njegovim restoranima, te još i nagli pad posjećenosti u restoranima. Ipak, britanska ekonomija u cijelosti nije pretrpjela onako teške posljedice Brexita na kakve je upozoravala većina ekonomista. To je u petak potvrdio i Andy Haldane, vodeći stručnjak Banke Engleske.

Uoči referenduma britanska središnja banka upozoravala je da će Brexit biti izrazito opasan, zbog čega su tu instituciju mnogi zagovornici izlaska iz EU-a oštro napadali. No, priča s gospodarskim posljedicama izlaska iz EU-a po Veliku Britaniju daleko od toga da je gotova, zapravo jedva da je i počela, jer ta zemlja praktično s preostalim članicama EU-a još nije dogovorila niti točan način izlaska iz EU-a, kamoli da je učinila prve veće korake u tom smjeru.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.