Top News
153 prikaza

Brat B. Sandersa bori se za Cameronovo mjesto u parlamentu

Larry Sanders daje podršku svom bratu Bernieju na konvenciji Demokrata u Philadelphiji 2016.
GARY CAMERON/REUTERS/PIXSELL
Larry Sanders ima britansko državljanstvo, iz Zelene je stranke, a D. Cameron je dao ostavku i u parlamentu nakon Brexita

Oni koji su pratili Bernieja Sandersa od početka njegove kandidature na predizborima Demokratske stranke za predsjednika SAD-a, znaju da taj senator Vermonta ima starijeg brata Larryja, 82-godišnjaka. Kako stariji Sanders ima dvojno američko i britansko državljanstvo, on je odlučio kandidirati se na predstojećim izborima na donji dom britanskog parlamenta, i to u izbornoj jedinici Witney, zapadno od Londona. Riječ je o izbornoj jedinici čiji je izabrani predstavnik u parlamentu David Cameron, donedavni torijevski premijer Velike Britanije, koji je nakon izglasanog Brexita podnio ostavku i na premijersko mjesto, ali i na mjesto u parlamentu.

Larry Sanders će imati pozamašan problem izboriti mjesto u parlamentu, jer je na izborima 2015. David Cameron u toj izbornoj jedinici dobio čak 60 posto glasova. Kandidat Zelene stranke, iz čijih redova sada dolazi i Larry Sanders, dobio je tada samo 5,1 posto. On ipak nije bez šansi već samim time što je brat planetarno poznatog Bernieja Sandersa, čovjeka koji je, ako je suditi prema skandalu s curenjem mailova iz Demokratske stranke, na predizborima od Hillary Clinton samo zato što se vrh Demokratske stranke urotio da ga se nezakonitim sredstvima izbaci iz kampanje.

Sljedeći argument na njegovoj strani je i to što je upravo on bio među onima koji su pobrali najveću pažnju kada je ceremonijalno glasao, očito za svog brata, na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji u Philadelphiji u srpnju ove godine. Nadalje, na izborima za Witney 20. listopada za upražnjeno Cameronovo parlamentarno mjesto, glavna tema bit će privatizacija britanskog zdravstva, a tu je Larry Sanders najjači.

On je osoba koja vodi zdravstvenu politiku u Zelenoj stranci, a kakvi su mu pogledi na to pitanje, da se zaključiti da je 2001. demonstrativno istupio iz Laburističke stranke u kojoj je proveo 21 godinu, ogorčen time što je nekoć stranka britanskih radnika i demokratske ljevice pod vodstvom Tonyja Blaira otišla previše udesno za njegov želudac. Kao i njegov brat, rođen je u Brooklynu u New Yorku, samo sedam godina ranije, 1934. U Veliku Britaniju odselio je 1968. Predavao je na Sveučilištu Zapadni London, potom i na Oxfordu, da bi u 1980-ima krenuo u politiku, zastupajući vrlo progresivne stavove.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.