Ekonomix
389 prikaza

Jesam li kmet našeg doba jer ne razumijem digitalnu ekonomiju?

Novac
Pixabay
Kmet nije razumio zašto netko proizvodi tisuće pari cipela. Kome to treba?! Upravo nastaje svijet čiji je smisao većini nejasan kao kmetu industrija. Digitalna ekonomija

Da ti pokušam objasniti o čemu se radi u digitalnoj ekonomiji..., počeo je pionir tržišta kapitala u Hrvatskoj, vlasnik Fime, Milan Horvat. Našli smo se jer želim reizdati knjigu u koju se kunu mnogi menadžeri velikih kompanija, "Od dobrog do izvrsnog" Jima Collinsa, čije je prvo izdanje on zapravo darovao Hrvatskoj, a dobrih sat i pol smo razgovarali o investiranju.

"U feudalizmu je gotovo sva ekonomija bila vezana za zemlju. Svima lako razumljivo. Feudalac je vlasnik, kmetovi mu plaćaju korištenje zemlje. Nakon izuma parnog stroja i industrijske revolucije ni mnogi feudalci, a kamoli kmetovi, nisu mogli shvatiti novo doba, nisu razumjeli zašto netko uopće proizvodi tisuće pari cipela. Kmet si misli, imam cipele za rad u polju, eventualno bolje za odlazak u crkvu, i to je to. U cijelom životu možda će mi trebati šest pari cipela, a ovaj proizvodi tisuće. Kome trebaju tolike cipele?! Isto je i s digitalnom ekonomijom. Neki razumiju o čemu se tu radi i kome to treba, a većina ne", nastavio je Horvat.

 | Author: DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL DADO RUVIĆ/REUTERS/PIXSELL

Ne radi se tu o bitcoinu i ostalim kriptovalutama. Bitcoin je samo najveća estradna zvijezda digitalne ekonomije, najavljen kao digitalno zlato, a prije će biti da je digitalni tulipan, balon. Međutim, Horvat slikovito opisuje... Nekad su dionice bile materijalne. Od papira. Nakon toga su postale dematerijalizirane. Ali ne digitalne! A sad najveće svjetske banke razmišljaju da ih, jer blockchain to omogućuje, iz dematerijaliziranih pretvore u digitalne. Tisuće milijardi dolara vrijedne dionice i obveznice planiraju digitalizirati.

Horvat je sjajan predavač. Kaže, netko mobitelom snimi fotografiju. Maila je ili stavi na Facebook, pošalje prijatelju i svi imaju istu fotografiju. Blokchain omogućuje da snimiš fotografiju, pošalješ je nekome i sad je samo on ima, ti je više nemaš. A jedna od suština digitalne ekonomije su velike uštede.

Nakon duge kave s Horvatom, jednako impresionirani prijatelj i ja dogovaramo s njim tematsku kavu, na kojoj bi nam objasnio što su u digitalnoj ekonomiji cipele koje ne razumijemo. OK - savjet ne tražim niti bih ga dao - možda smo prokužili da je bitcoin kockarnica u kojoj se kupac nada da će naći optimista kojemu će prodati skuplje. Ali što, možda zaslijepljeni eksplozijom bitcoina u lice histeričnih kockara, ne vidimo? Mogla bi to biti zanimljiva kava.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.