Ekonomix
340 prikaza

Kompanija je nazivu dodala blokchain i dionica odleti u nebo

Muškarac na poslu
Thinkstock
Vrlo vjerojatno ću kupiti Span. Po istom načelu po kojem sam kupio i Turisthotel. Dionicu koju ne želiš držati cijeli život ne bi trebao držati ni dan

Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali dok čekam ponudu Atlantske plovidbe nama malim dioničarima Turisthotela, rekao bih da će biti u rasponu od 590 do 605 eura po dionici. Tako da je dobra šansa da ću do idućeg Ekonomixa prodati svoj udjelić u zadarskom raju i kupiti - Span.

U svijetu u kojem je kompanija koja nema nikakve veze s tehnologijom ni s internetom, a kamoli s blokchainom, nazivu dodala blokchain i cijena dionice je, nije karikatura, čista je stvarnost, upeterostručena, u takvom sam svijetu odlučio kupiti - savjet ne tražim niti bih ga dao - IT firmu koja je sušta suprotnost histeriji, za koju smatram, za koju se nadam da će mi dio ušteđevine spasiti od inflacije, to jest da će zbog poslovanja i dividende cijena dionice rasti. Ne zato što će veća budala od mene kupiti u nadi da će pronaći treću, koja će platiti još više, nego zapravo iz razloga zbog kojeg ja kupujem - savjet ne tražim niti bih ga dao - i jer sam malo kiseo što sam u doba inicijalne javne ponude bio premoren za analiziranje, inertan, može se reći i lijen, i nisam se potrudio saznati sve što mislim da znam danas. Da, žao mi je što Span nisam kupio ranije i uživao u rastu od kojeg nas koji smo to propustili boli glava.

Dionice - ilustracija | Author: Pixabay Pixabay

Prije sam znao da Spanova informatička rješenja koriste Starbucks, McDonald's i druge multinacionalke. U novoj rundi razgovora s Milanom Horvatom iz Fime čuo sam da je Span Microsoftov partner. Uvjet za to je da radiš u najmanje tri države, a izgleda da će za neko vrijeme uvjet biti pet država. U tom bi slučaju manji igrači otpali, a Span narastao. Dalje, kako se bave cyber sigurnošću, obrazac je da kad je neka firma u krizi dolazi Spanu, a ti klijenti ostaju. Šanse za daljnji rast prihoda su dobre. Tu je i dividendica.

Uglavnom, gotovo je sigurno da je moja iduća dionica Span, a naravno da razmišljam o Meti, drugim pojedinačnim tehnološkim dionicama, fondu koji ulaže u tehnološke dionice...

Horvat se našalio. Kaže, kapitalizam se s razlogom zove kapitalizam. Razliku ne stvara rad, nego kapital. Našalio sam se i ja, izreka kaže da si, živiš li od vlastitog rada, u opasnosti da umreš siromašan. OK, sad se prestajemo šaliti - savjet ne tražim niti bih ga dao - cilj nije bogaćenje, nego spašavanje imovine od inflacije, a ako je moguće nešto i zaraditi, nakantati inflaciju, još bolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.