Ekonomix
576 prikaza

Kostur divovskog mamuta prodan za pola milijuna eura

Vunasti mamut
Flying Puffin/ Flickr/ CC BY-SA 2.0
Kostur je na držabi kupila tvrtka koja u svom logu ima mamuta

Francuska tvrtka u čijem je logu lik mamuta platila je u subotu na dražbi 548.250 eura za kostur vunastog mamuta "Mammuthus primigenius", najvećeg kopnenog sisavca svih vremena.  

Vlasnik kostura postao je Pierre-Etienne Bindschedler, koji je na čelu grupe Soprema specijalizirane za vodootporne materijale iz Strasbourga.

"Postavit ćemo ga na ulaz u zgradu tvrtke", rekao je Bindschedler.

Vunasti mamut, Mammuthus primigenius, najveći kopneni sisavac svih vremena, izumro je pred oko 10.000 godina iz gotovo svih područja iako se vjeruje da su neke izolirane populacije preživjele dulje u Sibiru i na Aljasci. 

Primjerak prodan u subotu je mužjak postavljen u stojeći položaj, visok 3,4 metra, a dug 5,3 metra te iako je ponešto restauriran, sačuvano je oko 80 posto originalnih kostiju.

Pronađen je u permafrostu u Sibiru prije desetak godina i stručnjaci kažu da je to sada najveći primjerak u privatnim rukama i jedan od rijetkih koji je imao sve dozvole za legalan izvoz iz Rusije.

U prosincu je ista dražbovna kuća Aguttes prodala kostur dinosaura za 1128 milijuna eura.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.