Ekonomix
4517 prikaza

Lex Agrokor: Ovako će spašavati one prevelike da propadnu

Goranko Fižulić
Boris Scitar/PIXSELL
Bivši ministar je uvjeren da je država ta koja najelegantnije može smanjiti štete Agrokora, bankrote, gubitke radnih mjesta...

Bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić napisao je za Večernji list da ne sumnja da će vlada već sljedećeg tjedna imati lex Agrokor, te da će postupati po njemu. A to znači da će moći uvesti izvanrednu upravu tvrtki koja se nađe u dubiozama poput Agrokorovih, da će istodobno moći zamrznuti sve neplaćene obaveze vjernovnicima i još deblokirati sve račune posrnulog koncerna. Naravno, ako je riječ o "strateški važnoj tvrtki po Hrvatsku".

Tako će moći nastaviti poslovati i Jamnica i Ledo i mnogi drugi, ali ne i jedan Konzum, ključna kompanija cijelog koncerna. Fižulić je objasnio što smatra da će poći krivo s Konzumom: "Najveći domaći maloprodajni lanac ima gotovo 5000 dobavljača, od kojih jedan dio vjerojatno neće moći izdržati zamrzavanje svojih tražbina do okončanja procesa restrukturiranja."

Ivica Todorić i Franjo Tuđman Od prvog milijuna Ekonomix Todorić: Od Titovog gardista do Tuđmanovog tajkuna

Konzumu će zato predstavljati "biti ili ne biti" dobivanje još jednog kredita kako bi sve nove isporuke robe plaćao u roku od 15 dana. U suprotnom bi za sobom povukao tolike male tvrtke koje posluju s njim. Fižulić je uočio da je u SAD-u ovakav način spašavanja tvrtki najnormalnija stvar, da su na taj način prošle tisuće tvrtki i spašene stotine tisuća radnih mjesta.

Macy’s, Kmart, Bloomingadale’s, United Airlines, US Airways, General Motors, Chrysler, čak i turistička kompanija trenutačnog američkog predsjednika Trump Entertainment Resorts i nebrojene druge... Mogla je to imati i Hrvatska da je kroz hitnu proceduru sadašnja vlada provukla izmjene Stečajnog zakona. No, primjećuje Fižulić, ministar Goran Marić izmjene je obećao, ali do njih nije došlo.

I sad, umjesto da elegantno sačuvamo tisuće radnih mjesta, Agrokor će po lex Agrokoru imati VIP tretman, a njegovi dobavljači koje je odvukao do ruba ponora, morat će se nositi s običnim Stečajnim zakonom koji je sam ministar Marić nazvao "neživotnim". A što ako vlada postao prepusti Odboru kreditora pod vodstvom Sberbanke? Rusi, kaže on, sigurno neće dati novac za spas Agrokora prije nego što se oko zamrzavanja potraživanja ne slože i preostale velike banke kojima Agrokor duguje grdne pare.

BNP Paribas, Credit Suisse, Goldman Sachs i J.P. Morgan potražuju 200 milijuna eura i oni će na to vjerojatno pristati. Preostaju još svi oni koji su kupovali Agrokorove dugove i njima mešetarili, obveznice na 900 milijuna eura za koje danas mogu dobiti samo trećinu vrijednosti kad bi ih išli dalje prodavati. Na to sve idu famozne PIK obveznice koje su na početku držali i neki od najboljih investicijskih fondova, sad predstavljaju vruće papire.

Za njih se može dobiti samo osam posto vrijednosti, a njihovi vlasnici nemaju nikakvog prava glasa oko Agrokora. Fižulić je uvjeren da će se Agrokor izroditi u višegodišnju dramu, te da će tek u drugom činu doći na red ukupno potraživanje od 535 milijuna eura koji se odnose na zalog 95 posto dionica Agrokora.

Ivica Todorić Reakcije Ekonomix 'Gazda' je zapošljavao!? Zapošljavao je i Tahy!

Kako točno stoji saldo Agrokora? Krajem 2016. Agrokor je dobavljačima dugovao 16 milijardi kuna, od čega pola stranima, a domaćima šest milijardi. Problem je nastao kad Agrokor više nije imao prebijene pare, a dospjelo mu je 1,5 milijardi kuna. "Preostali iznos iz rubrike 'dobavljači' odnosi se na različite oblike prikrivenog financiranja Agrokora i njegovih kompanija, a njegova točna vrijednost trenutačno je predmet nagađanja", kaže Fižulić.

Znači, može biti još jako gadnih iznenađenja povrh problema što se veliki domaći dobavljači i s njima povezane banke, odnosno faktoring društva, kako kaže Fižulić, problematično ponašaju. On očito misli na aktiviranje mjenica nekih od njih koji su odlučili solirati.

"Upravo je to razlog beskonačnih pregovora između pojedinih banaka i nekih od dobavljača koji ne priznaju posljedice svog rizičnog odnosa s najvećim kupcem. Dodatni je problem to što u trenutačnoj blokadi računa Agrokora i njegovih kompanija sudjeluje i dobar dio vjerovnika iz ove heterogene i međusobno posvađane grupe. Budući da je uspješnost prisilne naplate za njih zagarantirana, vrlo naivno zvuči ideja o deblokiranju računa povlačenjem njihovih naloga. Zbog svega navedenog, računi Agrokora i pripadajućih kompanija mogu biti deblokirani samo odlukom Trgovačkog suda prije kraja idućeg tjedna."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.