Ekonomix
329 prikaza

Marić: Još postoje pravne posljedice zbog švicarskog franka

Boris Lalovac, Zdravko Marić i Goran Aleksić
PIXSELL
Boris Lalovac, Zdravko Marić i Goran Aleksić sudjelovali su u debati koju je organizirao 24sata, a tijekom koje su govorili o financijama te što njihove stranke pripremaju za nadolazeće izbore

Tehnički ministar financija Zdravko Marić, bivši ministar financija Boris Lalovac i Goran Aleksić, čelnik Franka, koji izlazi na parlamentarne izbore, dali su nam svoje vizije stanja javnih financija danas i sutra, s malim pogledom unatrag - ocijenili su i pitanja konverzije franačkih zakona te neke druge poteze prošlih dviju vlada.

Tijek debate:

Goran Aleksić rekao je kako oni ni skim neće koalirati. Rekao je i da je suradnja moguće bez koaliranja.

"Naš cilj je ukidanje svih nezakonitih radnji banaka", rekao je Aleksić. 

Na pitanje o eventualnoj suradnji SDP-a s Mostom ili HDZ-om. Lalovac je rekao da to "treba pitati šefa".

Boris Lalovac i Zdravko Marić govorili su o slučaju švicarskog franka.

"Problematika švicarskog franka traje i teško je podvući crtu i napraviti nešto što će biti najbolje rješenje. Bilo je određenih manjkavosti zakona i nije uzeta socijalna komponenta. Neću stati na ničiju stranu jer nisam bio sudionik tih razgovora. Pravne posljedice ostaju i dalje. Na tagu smo osnovnog rješenja. Cilj nam je zaštiti porezne obveznike", rekao je Marić.

Lalovac je prozvao HDZ.

"Kada je bio udar švicarca 2010. i 2011. HDZ je apsolutno ignorirao problem. Mi smo smanjili kamatnu stopu. Najveći udar kada se dogodilo da se tada reagiralo i da su donijeli tada zakon, bilo bi manje problema. Kad je bio drugi najveći udar ja sam u roku od sat vremena primio ljude iz udruge Franak, a sazvao sam i bankare. Rekao sam da moramo odmah rješavati problem. Bilo je suicida građana koji nisu mogli trpjeti taj pritisak", rekao je Lalovac. 

Lalovac je prozvao i Hrvatsku narodnu banku. Rekao je da je ona igrala kartašku igru i da je HNB plašio ljude te da se niti jedna njihova analiza nije ostvarila. 

"Kakvi su to analitičari", pitao je Lalovac. 

Marić je rekao da je neke poteze vezano uz švicarski franak trebalo vući na inteligentniji način. 

Lalovac i Marić su komentirali zaduživanje s kamatom višom od pet posto.

"Ne smije se likovati nad takvim potezom. Marić i Orešković su se našli u takvoj situaciji. To je bio crveni karton i prvi znak da će doći do raspada Vlade. Rejting agencije su počele govoriti o nestabilnosti Vlade. Investitori su tada znali da će doći do raspada Vlade", rekao je Lalovac. 

"Struka treba ocjenjivati moje poteze, a ne ja. To je bila jedna odluka koja nije bila lagana nego teška i bio sam svjestan svih reperkusija", rekao je Marić.   

"Mi imamo drugačiji način kako napuniti državni proračun, a država za to nema sluha. Tražimo kaznenu odgovornost banaka, tražimo progon i istragu i da se banke kazne. Tako bi u proračun ušlo od 9 do 25 milijardi. Prijavili smo sve banke i tražimo punjene državnih proračuna s najmanje deset milijardi kuna", rekao je Aleksić.

Što se tiče porezne reforme, Marić je rekao ne zagovara revolucionarno rješenje već zagovara cjelovito sustavno rješenje. 

Na pitanje zašto nisu donijeli zakon o stambeno potrošačkom kreditiranju, Marić je rekao:

"Taj zakon nema nikakvu alternativu ni zapreku da neće stupiti na snagu to je zakon  koji će sprečavati nove slučajeve švicaraca. 

Što se tiče uvođenja eura Lalovac je rekao kako to sljedeća vlada sigurno neće provesti jer za to treba stvoriti određene uvjete. Aleksić je rekao kako mi previše izlazimo u susret trgovcima, a premalo proizvođačima. 

"Kuna mora biti u fokusu, a za uvođenje eura će trebati najmanje osam godina", rekao je Aleksić. 

Što se tiče eventualnog uvođenja poreza na nekretnine, Lalovac je rekao da treba prvo srediti zemljišne knjige.

"Ako će se to uvesti, to će biti lokalni porez. moramo razgovarati o prirezu. Ne smije biti dodatnog opterećenja za građane", rekao je Lalovac.

O porezu na nekretnine, Marić je rekao:

"Moguće je unaprijediti taj sustav, to unapređenje sustava komunalne nakade za većinu građana neće značiti povećanje davanja. Treba sustav unaprijediti i treba pomoći lokalnoj samoupravi."

Na kraju su sudionici debate rekli zašto bi baš njima građani trebali dati povjerenje.

"Želimo svoj petogodišnji aktivizam prenijeti u Sabor i djelovati kako smo djelovali tih pet godina. Također želimo banke uvesti u zakonske okvire", rekao je Aleksić. 

"U kratkom roku smo pokazali da se trendovi u javnim financijama i gospodarstvu mogu preokrenuti. Hrvatska ima ima smanjivanje javnog duga, najniži mogući deficit. Gospodarski rast i zapošljavanje su teme svih tema i prioritet kao i ravnomjerni razvitak svih regija te obnova hrvatske demografije", rekao je Marić. 

"Nudimo biračima ono što smo radili, a to su stabilan sustav, stabilne javne financije, porezno rasterećenje koliko država bude mogla. Znali smo se borit i zaštiti interese građana zakonima, borili smo se za građane i mislim da smo vjerodostojni", rekao je Lalovac.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.