Ekonomix
7611 prikaza

Most: Todorić bi mogao ostati bez privatnog vlasništva

Ivica Todorić
Robert Anić (PIXSELL)
Bude li aktivirana još koja zadužnica prema Agrokoru, Hrvatska bi mogla otklizati u novu gospodarsku krizu

Između Mosta i HDZ-a nema sukoba oko Zakona o sistemski važnim tvrtkama, prozvanog "lex Agrokor", doznaje N1 iz Mosta. Navodno zajedno izrađuju taj zakon koji će sutra biti na sjednici Vlade.

U Mostu za N1 navode kako je u tijeku utrka s vremenom jer u slučaju da veći dio vjerovnika aktivira zadužnice moguće je da situacija izmakne kontroli te da Hrvatska zbog veličine i važnosti Agrokora otkliže u novu gospodarsku krizu.

Navodno bi novi zakon predviđao restrukturiranje kompletnog Agrokora u roku godinu dana te razbijanje na manje tvrtke. U tom bi slučaju Ivica Todorić morao izaći iz upravljačkih i vlasničkih struktura. Također, doznaje N1 od sugovornika iz Mosta, bude li potrebno, Ivici Todoriću će se oduzimati i privatno vlasništvo kako bi se podmirivali dugovi.

Podsjetimo, nakon što je Orbico Branka Roglića prvi pustio zadužnicu kojom će prisilno naplatiti od Agrokora 10 milijuna kuna, krucijalno pitanje je hoće li ostali veliki dobavljači slijediti njegov primjer. Agrokor duguje 16 milijardi kuna i ako bi svi krenuli s aktiviranjem zadužnica i mjenica, račun bi vrlo brzo završio u blokadi.

I od sugovornika bliskim Agrokoru, ali i od dobavljača, potvrđeno nam je da postoji dogovor da se s aktiviranjem duga pričeka dok se vidi hoće li Agrokor osigurati nove kredite u pregovorima s bankama. Nadam se da ostali neće slijediti primjer Orbica - kaže nam jedan predstavnik velikih dobavljača. Istina je da postoji dogovor da još pričekamo par dana, ali pratimo situaciju iz minute u minutu. Na dnevnoj bazi imamo sastanke s Agrokorom - kaže nam predstavnik drugoga.

Od izvora bliskih Agrokoru saznajemo da je dosad Orbico Branka Roglića jedini koji je pokrenuo prisilnu naplatu. Taj iznos mogu isplatiti jer nije velik i ne bi trebalo doći do blokade računa. 

Roglićev potez za tportal komentirao jedan ljutiti dobavljač i prozvao ga nekorektnim.  

"Rogliću tih 12 milijuna kuna nije ništa. Ako je pustio zadužnicu… To je ravno atentatu! Duboko nekorektno je to napraviti u ovom trenutku. Svi se mi ekstremno izlažemo i pokušavamo izdržati. Ovo nije problem Agrokora, čak ni prehrambene industrije, to je problem cijele države", uzbuđeno je komentirao Roglićev potez.

Vlasnik Orbica Branko Roglić nam je još ranije rekao: 

'Bojim se da će se morati boriti svatko za sebe'.  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zupanjac 08:28 31.Ožujak 2017.

    Nije mi jasna rečenica koju sam pročitao u gornjem tekstu, u kojoj se kaže "bude li potrebno, oduzimat će se njegovo privatno vlasništvo". Pa od čega se namjeravaju vratiti milijunski dugovi, osobe u čijem je vlasništvu Agrokor? Možda bi trebala ... prikaži još! vlada sanirati Todorićevu gramzivost, ili bi to trebao hrvatski narod solidarno snositi? Pa gdje mi, pobogu, živimo? Ako ja ne platim struju, začas mi ovrše imovinu i kraj priče. Zar je Todorić imun na ovrhe?

  • ines72 06:25 31.Ožujak 2017.

    Treba mu sve oduzeti