Life
213542 prikaza

200 obitelji koje imaju Hrvatsku i kako su se obogatile

Najbogatiji Hrvati
PIXSELL
O rečenici ‘Hrvatskom treba vladati 200 bogatih obitelji’ ni danas nema suglasja, a neki tvrde da ju Tuđman nikad nije niti rekao

Kad je Tuđman spomenuo tih 200 hrvatskih obitelji, pri posjetu Podravini, Koprivnici i Bilokalniku, to mu je izvučeno iz konteksta, rekao je jednom bivši guverner Pero Jurković, za života Tuđmanov savjetnik. 

"S obzirom na vrlo pozitivnu ulogu hrvatskog plemstva, rekao je kako bi bilo dobro da u Hrvatskoj imamo 200 bogatih obitelji i tvrtki, spomenuvši pritom obitelj Drašković i druge..." 

Zapisa te rečenice, međutim - nema. 

"Izvolite, svakom tko nađe citat da je moj otac rekao da dvjesto obitelji treba upravljati Hrvatskom, plaćam večeru", rekao je jednom prilikom Miroslav Tuđman. 

Publicist Ivica Radoš istraživao je okolnosti vezane za famoznu rečenicu i tvrdi da ju Tuđman nikad nije izgovorio. Izgovorena ili ne, ona je, međutim, postala život i pulsira tu među nama. 

Izdanak jedne od 200 obitelji, Borna Rajić, bivša supruga mljekarskog tajkuna Luke Rajića, prije par godina cijelu zemlju je uveseljava svojim mudrim mislima, za koje nikad ne bismo znali da se Rajić nije savršeno uklopio u projekt podjele nacionalnog bogatstva, do čega je došlo početkom devedesetih. 

Rajić je, naime, u doba nenarodnog režima bio vozač kamiona u Dukatu, ali se na vrijeme, vrlo spretno, uklopio u privatizacijsku priču. Za samo četiri godine, s 10 milijuna maraka (oko 5 milijuna eura), kupio je cijeli Dukat. 

Kako, o tome ni danas neće govoriti – vrlo ljubazno reći će kako ga nije pristojno pitati za prvi milijun, a za sve druge jest... 

Mnoge među 200 najbogatijih nije pristojno pitati za taj, prvi milijun, neke nije pristojno pitati za zadnji, a mnoge i za sve između. 

Borna Rajić | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Bornu Rajić može se, međutim, pitati za svaki od 270 milijuna kuna koje je dobila, pošteno, u brakorazvodnoj parnici. Ona ih je, ako je suditi po izjavama, zaradila svojim znanjem. 

“Tražite i dobit ćete”, rekla je u jednom obraćanju naciji preko Youtubea. “Bog sve što je taknuo i stvorio skladno je, lijepo i u izobilju. Siromaštvo je odraz neznanja, a ne sudbine ili Božje volje”. 

Pretvorba i privatizacija nisu bile proces beatifikacije, no najveći dio tog procesa odvijao se – čudno – prema zakonu. “Menadžeri”, ljubimci vladajuće elite, najčešće bez cvonjka u džepu, dobivali su tzv. menadžerske kredite, za koje su jamčili imovinom poduzeća koje su “kupovali” ili je za posao jamčila banka. 

Tako bi, premda bez kapitala, dobili cijelu tvrtku. Prema podacima HNB-a, u nepune dvije godine (1992. i 1993.) podijeljeno je 18.559 menadžerskih kredita u iznosu od 277 milijuna DEM. 

Iako je većina “menadžera” bila iz HDZ-ove orbite, nije ih malo bilo ni iz SDP-a. Ipak, kroz cijelo desetljeće nitko nije mogao sustići ljubimce vladajuće stranke. 

Tek kasnije na red će doći Goranko Fižulić, Goran Štrok i drugi tajkuni lijevo liberalne provenijencije. Vrijeme, krizni ciklusi i političke mijene većinu su, ipak, otpuhali sa scene – neki su pobjegli u inozemstvo, drugi su završili u zatvoru, treći bankrotirali, četvrti su pred slomom. 

Rodonačelnici žanra nisu se proslavili. Tuđmani poslovno nisu uspjeli, Miroslav Kutle je pobjegao, Josip Gucić isto. Pouka: politika vas može lansirati, ali sačuvati vas može samo vještina. 

Oni koji opstanu nakon svih nevera i bura, za desetak godina, i čije tvrtke budu vodili unuci, moći će se nazvati dinastima. Ostali će ostati zapisani u vjetru, da se poslužimo naslovom jedne melodrame Douglasa Sirka...

Ivica Todorić

Ivica Todorić | Author: Krunoslav Petric (PIXSELL) Krunoslav Petric (PIXSELL)

Pater familias najbogatije obitelji u Hrvatskoj već godinama je Ivica Todorić. Premda se obitelj velikim poslovima bavila i prije devedesete, njihov poslovni uzlet kreće 1990., godinu dana nakon osnivanja Agrokora. Tad je postao vlasnik nekoliko važnih trgovinskih tvrtki zahvaljujući privatizaciji. Šest godina od osnivanja Todorić je promijenio strukturu kompanije, a u vrijeme Sanaderove vlade otpisani su dugovi njegovih tvrtki od oko 400 milijuna kuna. U Tisak ulazi 2007., a 2009. osniva Kozmo. Među njegovim tvrtkama našli su se Zvijezda, Jamnica, PIK Vrbovec, Ledo, Belje, Agrolaguna, Solana Pag, Vupik..., a jedna od zadnjih najznačajnijih njegovih kupnji bilo je preuzimanje slovenskog Mercatora. Prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja sa 168 milijuna dolara, nadzire 2,9 milijarde eura i povezan je s 20 tvrtki. Gledajući prema vrijednosti kapitala i rezervi, Todorić u vlasništvu ima više od 3,1 milijardu kuna. Još 2013. izbrojeno je da Todorić ukupno ima 54 tvrtke i plaća više od 34.000 radnika. I danas slovi kao najbogatiji Hrvat svih vremena. Rodio se u Kloštru pokraj Ivanić Grada, no uvijek je rado dolazio u posjet djedu u zaselak Todorići u općini Zmijavci kraj Imotskog. Rodna kuća njegova djeda i oca danas je napuštena i derutna, no Ivičina rodbina je u njenu susjedstvu podigla luksuzno zdanje. Obitelj danas živi u Kulmerovim dvorima...

Davor Lukšić

Davor Lukšić | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Obitelj Lukšić hrvatskog podrijetla obogatila se u Čileu. Imaju rudnike bakra, banku, pivovaru. Na velika vrata su se vratili u Hrvatsku, gdje su kroz kupnju niza hotela postali najveći igrač u turizmu. Davor je unuk utemeljitelja carstva, pokojnog Andronica Lukšića, i vodi poslove u Hrvatskoj. Nadzire 16 njihovih tvrtki, odnosno oko 162 milijuna eura.

Ante Vlahović

Prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja sa 178 milijuna eura, nadzire 600 milijuna eura i povezan je s 13 tvrtki. Predsjednik je uprave Adris grupe od 1995. Ondje drži više od 20 posto dionica. Ta je tvrtka nekad bila prepoznatljiva samo po Tvornici duhana Rovinj. Nije se zadržao samo u duhanskom biznisu. Šef je nadzornog odbora Croatia osiguranja od 2014., kao i nadzornog odbora TDR-a do 2006. Njegovo ime veže se uz još deset tvrtki. Ako se gleda koliko posjeduje prema kapitalu i rezervama, onda u vlasništvu ima oko 1,2 milijarde kuna. Smatraju ga velikim dobročiniteljem i mecenom umjetnika, ima dvije kćeri, koje se nikad nisu promovirale u medijima, a samozatajna mu je i supruga, učiteljica u rovinjskoj školi.

Luka Rajić

Luka Rajić | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)

Od vozača kamiona uspio je postati vlasnik Dukata. Tvrtku je prodao za dvije milijarde kuna i otišao u Švicarsku. Ondje je uzeo tvornicu čokolade, ali se i razveo. Još je jedno vrijeme boravio u inozemstvu, vratio se u zemlju i uložio u farmaceutsku industriju. Ne skriva se od medija, ali puno više pažnje privlače njegova bivša supruga Borna i sin Luka. Borna Rajić dijeli bizarne savjete o bogaćenju, a mali Luka na društvenim mrežama se hvali rasipanjem očeva bogatstva.

Plinio Cuccurin

Diplomirani pravnik rodom iz Pule dogurao je od berača bresaka do jednog od najbogatijih Hrvata. Do ove godine bio je najveći pojedinačni vlasnik Adris grupe. U toj tvrtki ostavio je 33 godine. Osamdesetih i devedesetih bio je nezavisni vijećnik u Skupštini općine Rovinj. Godine 1993. pokušavao se suprotstaviti predsjedniku IDS-a Ivanu Jakovčiću, ali nije uspio. Kao nositelj nezavisne liste ulazi u Općinsko vijeće Bala nakon izbora 2004. Osnivač je i predsjednik političke udruge Ladonja.Prema podacima Poslovne Hrvatske, nadzire 17 milijuna eura i povezan je s 22 tvrtke. Ukupna vrijednost “kapitala i rezervi” u vlasništvu: 797,679.907 kn.

Dragutin Drk 

Varaždinski kralj mlijeka koji je od Gradske mljekare s 20-ak zaposlenih stvorio Vindiju, u kojoj radi oko 4000 ljudi. Prema ukupnoj vrijednosti kapitala i rezervi, u vlasništvu ima više od 650 milijuna kuna, po čemu zauzima visoko mjesto na listi hrvatskih bogataša. Široj javnosti postao je uz Vindiju poznat i po prvom Bentleyu u Hrvatskoj. Pasivno je sudjelovao u politici financirajući godinama HDZ-ove predizborne kampanje, no pomogao je i SDP-u kad im je za lokalne izbore donirao 200.000 kn. Prema podacima Poslovne Hrvatske, upravlja s 524 milijuna eura i povezan je sa sedam tvrtki.

Emil Tedeschi 

Emil Tedeschi | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Prijatelj Zorana Milanovića 1991. osniva Atlantic. “Žicu” za biznis naslijedio je od pradjeda, kojeg je trgovina dovela iz Venecije na Korčulu, te oca Svetozara, koji se ondje bavio hotelijerstvom dok ga 1974. nisu izbacili iz Partije. Tad odlazi u Zagreb na mjesto direktora sektora za razvoj i investicije u Zagrebačkoj tvornici papira(!). Emil je do prve direktorske pozicije dogurao s 22 godine, kad je postao šef milanske podružnice Meteor holding Londona. Gledajući prema vrijednosti kapitala i rezervi iz 2013., posjeduje preko 600 milijuna kuna, a prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 15 milijuna eura, nadzire 222 milijuna eura, a povezan je s 20 objekata. No njegovo se ukupno bogatstvo procjenjuje na nešto manje od milijardu kuna. Svejedno, obitelj ima i puno više. Sestru Ladu, na primjer, mnogi smatraju najbogatijom ženom u Hrvatskoj.

Ivan Ergović 

Ivan Ergović | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 8,3 milijuna eura, a nadzire 12 milijuna eura te je povezan s deset tvrtki. No kad se uzmu u obzir tvrtke koje ima izvan Hrvatske, većinski je vlasnih njih 30. Kriza je na početku bila uzdrmala Nexe Grupu, čiji je osnivač Ergović. Do 2012. bio je na čelu HUPa. To mjesto je morao napustiti jer su ga između ostalog prozivali da kako može voditi HUP kad “ne može ni tvrtku”, koja je zapala u probleme. Danas ga nazivaju posrnulim našičkim dobrotvorom jer su ga u Našicama opisivali kao čovjeka široke ruke. Po vrijednost “kapitala i rezervi” u vlasništvu ima vše od 530 milijuna.

Branko Zec

Iako je iz uprave Adris grupe otišao prije dvije godine sa šest posto dionica, ukupno ima kapitala i rezervi preko 380 milijuna kuna. Prema Poslovnoj Hrvatskoj, nadzire 349 milijuna eura, a povezan je s 22 tvrtke. Član je nadzornog odbora Croatia osiguranja od 2014. Iz Adrisa je otišao pod neobjašnjenim okolnostima, a nekad je bio jedan od najvećih Vlahovićevih oslonaca.

Danko Končar  

Danko Končar  | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Zagrebački biznismen koji živi u Londonu “težak” je oko 15 milijardi kuna. “Kralj kroma” bogatsvo je stekao u Rusiji i Južnoafričkoj Republici. Prema podacima Poslovne Hrvatske, upravlja s 25 milijuna eura i povezan je s 39 tvrtki poput Brodotrogira, Kermas Istre, Ciona, Resticusa... No ovaj nekretninski mešetar posluje diljem svijeta, od Finske, Luksemburga, Južnoafričke Republike, Velike Britanije, Malte, Britanskih Djevičanskih Otoka, Francuske, Rusije pa sve do Dalekog istoka. Poznati su njegovi sudski sporovi s Vinkom Cetinski, koja je više puta bila pritvarana zbog Končarovih optužbi za prijevaru i krađu. Končarovi su od 1996. preprodavali apartmane u SAD-u vrijedne milijune.

Anton Pokrajac 

Jedan od istarskih bogataša koje je na tu listu lansirala tvrtka Adris. Iz nadzornog odbora te tvrtke otišao je 2009., no prema kapitalu i rezervama ima više od 370 milijuna kuna. Na Poslovnoj Hrvatskoj stoji da je tek povezan s pet tvrtki.

Mile Čurković 

Prvi supermarket Plodina osnovao je 1993. u Rijeci i do danas je dogurao do vlasnika jednog od najvećih trgovačkih lanaca u zemlji. Upravlja s 428 milijuna eura i povezan je s dvije tvrtke, a po vrijednosti kapitala i rezervi u vlasništvu ima preko 360 milijuna kuna. Od medija bježi ko vrag od tamjana, ali isti stav ima i prema financiranju političkih stranaka i političara. Plaća oko 3000 radnika.

Dubravko Grgić 

Odvjetnik i suvlasnik koncerna Agram nesumnjivo je jedan od najbogatijih ljudi jer tvrtke iz njegovoga koncerna imaju prihode i veće od četiri milijarde kuna godišnje. Jedan od najvećih osiguravatelja, a ima udio i u Kreditnoj te Podravskoj banci. Grgić je milijarder, ali ga nema na konvencionalnim listama.

Pavo Zubak 

Jednog od najpoznatijih autozastupnika uredno zaobilaze liste bogataša. Njegov Auto Zubak ostvario je dobit od 69 milijuna kuna 2013. godine. Bacio se i u proizvodnju autobusa te posao s iznajmljivanjem automobila. Obitelj Zubak vrijedi stotine milijuna kuna. Pomaže i Bosanskoj posavini, iz koje je potekao.

Jako Andabak 

Jako Andabak | Author: Ivo Cagalj (PIXSELL) Ivo Cagalj (PIXSELL)

Povezan je s 38 tvrtki prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 15 milijuna eura te nadzire 55 milijuna eura. Carstvo je razvio na hotelima, no gledajući cijelu njegovu obitelj, zajedno u vlasništvu imaju više od 192 milijuna kuna. Poznat je kao najveći dioničar Hajduka, u koji ulaže jer mu je otac bio veliki fan toga kluba. Među njihovim hotelima su Brela, Zlatni rat, Tučepi, Alan, Stubičke toplice... Gledajući po kapitalu i rezervama, ima preko 300 milijuna kuna.

Marko Pipunić

Slavonski veleposjednik koji je povezan s 22 tvrtke, od kojih je najpoznatija i najveća Žito, koja se bavi ratarstvom. Upravlja sa 189 milijuna eura vrijednom imovinom u tvrtkama, a nadzire 93 milijuna eura. Ima velebnu kuću u Osijeku, iznimno je bogat, ali se time ne razmeće. Podrijetlom je iz Bosanske posavine.

Ante Žužul 

Povezan je s 13 tvrtki, upravlja s 22 milijuna eura. Najpoznatiji je po svojoj Školskoj knjizi, vodećoj hrvatskoj nakladničkoj kući. Prema ukupnom kapitalu i rezervama, ima preko 280 milijuna kuna. I on je jedan od hrvatskih bogataša koji sebe umjesto bogatašem radije zove kulturnim mecenom, zbog enciklopedija koje izdaje njegova kuća.

Franjo Luković 

Franjo Luković | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Bio je na čelu Zagrebačke banke 22 godine. Ima dionice ZABE vrijedne 13,6 milijuna kuna. Svake godine kao vodeći menadžer u banci dobivao je bonuse u iznosu od nekoliko milijuna kuna. Samo 2010. je, primjerice, dobio 3,8 milijuna kuna bonusa. Lani je lipnju s 3,2 milijuna kuna dokapitalizirao bjelovarsku tvrtku Data link, koja se bavi razvojem i proizvodnjom uređaja visoke tehnologije. Inače kao šef banke mjesečno je zarađivao 90.000 kuna. Okvirno je u 22 godine od plaće i bonusa dobio više od 500 milijuna kuna.

Stipo Matić 

Upravlja sa 69 milijuna eura, nadzire 235 milijuna eura, a povezan je s 15 tvtrki, od kojih je najznačajnina M San Grupa, koja je najveći distributer računala i potrošačke elektronike u Hrvatskoj. M San se inače 2011. našao pod istragom u vrijeme kad je otkriveno da su Ivi Sanaderu platili 300.000 eura za konzultantske usluge. Smatraju ga HDZovim poduzetnikom. Ujedno je na čelu udruge Prsten, koja okuplja Posavljake i jedna je od utjecajnijih interesnih grupa u Hrvatskoj. Ukupno je “težak” 190,401.381 kunu.

Božidar Gorup 

Još nije riješen misterij njegova nestanka, ali iako je sam priznao da je milijarder, niti on nije bio na konvencionalnim listama. Preko svoje Gorup grupe imao je niz podzueća za proizvodnju stočne hrane, mesa, trgovinu. Gorup je postao poznat svima u Hrvatskoj kad je nestao. Tvrtke su mu bile prezadužene, pa se nagađa da je to razlog njegova nestanka.

Petar Pripuz 

Petar Pripuz | Author: Nikola Cutuk (PIXSELL) Nikola Cutuk (PIXSELL)

Hrvatski kralj otpada i reciklaže rijetko istupa u javnosti. Sigurno je samo da vrijednost njegovih tvrki i nekretnina prelazi stotine milijuna kuna. Prve tvrtke za reciklažu je osnovao još prije 24 godine i u međuvremenu je stvorena moćna grupa CIOS, u kojoj je najuspješnija tvrtka CEZAR. Proširio se na Srbiju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, a glavni partner im je njemački Sholz. Pripuz je bio uključen i u niz nekretninskih projekata u Zagrebu.

Želimir Kodrić 

Od 31 tvrke s kojima je povezan prema Poslovnoj Hrvatskoj, najpoznatija mu je Samoborka. Lani je ujedno ušao u nadzorni odbor Ergovićeve Nexe Grupe. Prema ukupnom kapitalu i rezervama, ima oko 183 milijuna kuna. Spominjalo ga se u vrijeme stečaja Peveca jer je ondje bio većinski vjerovnik, a od 2012. u Pevecu je predsjednik nadzornog odbora.

Branko Roglić 

Od sedam tvrki s kojim se povezuje najznačajnija je Orbico. Jedan je od najvećih distributera u zemlji. Među kolegama iz poslovnog svijeta posebno je cijenjen zbog kredita koje gotovo da nije ni uzimao. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 69 milijuna kuna. No Roglić izbjegava burzu, pa je njegovo realno bogatstvo značajno veće.

Božo Čulo

Upravlja s dva milijuna eura, nadzire 11 milijuna eura. Među osam tvrtki s kojima je povezan najznačajnija mu je Partner banka, čiji je vlasnik. Voli se držati daleko od očiju javnosti, što nije slučaj i u poslovnim krugovima, gdje ima velik utjecaj. Ukupno je “težak” oko 172 milijuna kuna.

Enver Moralić

Iako je u Hrvatskoj poznat po Kutjevu i vinima, izvan granica njegovo ime se spominje u sektoru nafte i kemijske industrije. Upravlja sa sedam milijuna eura, nadzire 51 milijun eura i povezan je s još osam tvrtki. Vlasnik je dvorca Štakorovec blizu Sv. Ivana Zeline, Vile Račić u Cavtatu, ljetnikovca Georg u Mokošici kraj Dubrovnika, golemog turističkog zemljišta u Kaštel Sućurcu te zemljišta u Kopru. “Težak” je 168 milijuna kuna.

Željko Kerum 

Čovjek koji je počeo prodavati i švercati iz svoje garaže uspio je napraviti najveći splitski trgovački lanac, pa ga je kriza pomela i prodao ga je. Iako je Kerum rasprodavao i jahte i hotele (a zna se da je i kockao), još je milijunaš. Nije, doduše, jasno želi li Kerum doista sve rasprodati da se riješi dugova pa započne s nečim novim ili ima takve zalihe da može još godinama mirno spavati...

Marijan Hanžeković

Marijan Hanžeković | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)

Procjenjuje se da je najbogatiji odvjetnik u Hrvatskoj. Uz odvjetničko društvo ima udjele u još niz tvrtki i fondova, poput Hanza Medije, Quaestusa, Genere, Hanza nekretnina. Dao je državi 15 milijuna kuna nakon što je njegov klijent Milan Bandić kršio uvjete pritvora.

Ivan Čermak 

General je jedan od najvećih naftnih igrača u Hrvatskoj. Uspio je prodati svoj Tiffon, a zatim je za 100 milijuna eura kupio od OMV-a lanac od 63 benzinske postaje. Ima skladišta plina kojim trguje, posluje i s nekretninama, a nije uspio napraviti neboder u Zagrebu. Unatoč tome nije na uobičajenim listama.

Ksenija Juhn Bojađijev

Zovu je ženom zmajem jer i sama kaže da je odlika uspješnih poslovnih ljudi rad i disciplina. Upravlja SN Holdingom, hotelijerskim divom kojem su prepuštene dionice Liburnija Rivijera Hotela. U toj je tvrtki bila članica uprave, a danas je suvlasnica. Ukupno je “teška” 158 milijuna kuna.

Željko Udovičić 

Preko svoje tvrtke Šted nova u potpunosti kontrolira malu, ali učnikovitu Štedbanku, koja ostvaruje svake godine dobit od desetke milijuna kuna. Povezan je s još 14 tvrtki, od ulaganja u nekretnine do poliklinike.

Branko Ostović 

Obitelj Ostović prije nekoliko godina držala je više od 80 posto vlasništva Banke Sonic. Prodali su je talijanskoj Banco Popolare di Verona. Financijski stručnjaci uvjereni su da su za taj posao mogli dobiti čak 400 milijuna kuna. Branko Ostović je “težak” više stotina milijuna kuna, a vjerojatno je najpoznatiji europski kolekcionar luksuznih i rijetkih automobila. U svojim ustakljenim, grijanim i specijalno čuvanim garažama ima 35 automobila vrijednih više od 100 milijuna kuna. Čini se da živi povučenim obiteljskim životom sa suprugom profesoricom, a gomila bogatstvo i na dionicama. Posjeduje zgradu s nekoliko stanova u širem centru Osijeka te stan u Austriji.

Izidor Sučić 

Sučići su prodali oko 30 posto dionica Gospodarsko-kreditne banke za oko 150 milijuna kuna. Izidor Sučić ima nekretnine u Istri, Zagrebu i podeblje bankovne račune. Dio obitelji je bio pod istragom zbog malverzacija.

Marinko Zadro

Najčešće ga opisuju kao kralja šećera zbog toga što je vlasnik Vira, najveće hrvatske šećerane. Krenuo je kao siroče u Hercegovini, danas je jedan od najbogatijih Hrvata. Bio je suvlasnik Badela, a zadnje u što je uložio čak 70 svojih milijuna je Dalmacijavino. I njih će, kao i Viro i pivovaru iz Gruda, pokušati izvući od sigurne propasti.

Josip Samaržija

Bio je do 1988. godine direktor u tvornici obuće Ivančica i vodio je veoma uspješno. Osnovao je štednu zadrugu Kovanica, koju je pretvorio u banku i na kraju prodao većinski udjel. Nagađa se da je dobio od 18 do 30 milijuna eura. Danas ima Finesa grupu od šest tvrtki koja se bavi investicijskim savjetovanjem, preradom i proizvodnjom obuće. Imućan poduzetnik koji ulaže u širenje.

Tomislav Mamić

Veliki dalmatinski kralj trgovine koji je preuzeo i Kerumove dućane. Svoj lanac dućana Tommy razvio je od veleprodajnog skladišta. Danas je jedan od najbogatijih Dalmatinaca, a osuđen je na uvjetnu kaznu zbog utaje 1,5 milijuna kuna poreza.

Vlado Čović

Najpoznatiji šibenski biznismen carstvo je izgradio na građevini. Njegova tvrtka Zagrebmontaža je uspješno poslovala i u vrijeme krize i radio je puno u Njemačkoj. Danas ima udjele i u Dalekovodu i IGH-u, koji su posrnuli zbog krize. Njegovo carstvo vrijedi milijune eura.

Antun Presečki

Zagorski biznismen koji je novac počeo zarađivati nakon što je u doba privatizacije preuzeo Zagorjetrans, tad najpoznatiju autobusnu prijevozničku tvrtku u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Procjenjuje se da imovina njegove obitelji vrijedi pola milijarde kuna, ali nije nikad na listama bogataša.

Darko Aračić

U Požegi ima tvrtku Agronom, kjoja se bavi poljoprivredom i u tome je više nego uspješna. Ostvaruju prihod od preko 200 milijuna kuna godišnje dobiti ,koja varira od sedam do 12 milijuna. Ima i poljoprivredne ljekarne. Pokazao da se od zemlje može živjeti, ali je i zastupnik za poznate traktore Steyr i Case.

Josip Galić

Još jedan Požežanin koji je uspio, ali ga se ne vidi na listama bogataša. Počeo je sa suprugom od malog butika sredinom ‘80-ih. Izgradio je lokalni lanac Presoflex, a onda 40 prodavaonica prodao Mercatoru. Njegova građevinska tvrtka je najveća u Požeštini, uzgaja vina na 25 hektara, još 350 hektara za ostale kulture. Kum je Željka Keruma i često ga se može vidjeti u Ferrariju.

Goran Šutalo 

Vlasnik Color Emajla, “težak” je nekoliko milijuna eura . U poduzetničke vode je ušao početkom ‘80-ih kad je u očevoj garaži za kamione pokrenuo obrt za servisiranje kućanskih aparata. Sad godišnje na tržište isporuče više od 13.000 kamina. Samo lani je Šutalova firma proizvela robe u vrijednosti većoj od 15 milijuna eura. Obožavatelj je motocikala, pa u garaži ima dva Harley Davidsona, dok ga se na cesti često može sresti u Audiju R8. Zaljubljenik je u lov i sa svojom trgovinom u koncesiji ima 4500 hektara lovišta.

Ivan Žabčić i Marko Vuković

Vlasnici su tvornice HS produkt, koja je proizvela prvu jurišnu pušku i izvozi pištolje vrijedne stotine milijuna kuna. Sa svojih privatnih 10 milijuna eura ušli su u vlasništvo Karlovačke banke. Procvat su doživjeli nakon posla za Daimler pri nabavi 210 vatrogasnih vozila. Koga je Daimler potkupio za taj posao s državom, još je misterij.

Davor Patafta

Varaždinski poduzetnik također ne zauzima liste bogataša. Široj javnosti je postao poznat kada je optužen za oštećivanje grada zajedno sa Ivanom Čehokom. Patafta ima niz tvrtki, a najpoznatiji je po recikliranju otpada, koje je neslavno završilo. Ima velebnu imovinu u Varaždinu, a samo na prodaji dionica ACI-ja turskoj Dogus grupi je zaradio 30 milijuna kuna.

Jozo Kalem

Dugačak je put uspona ovog milijunaša iz Hercegovine. Bogatstvo mu se procjenjuje na minimalno 200 milijuna kuna. Osnovao je tvrtku Europetro, koja je imala velike poslove s državom i njenim tvrtkama. Mnogi to pripisuju prijateljstvu sa Slavkom Linićem. Prodao ju je Petrolu.

Zlatko Ravlić

Mesar koji je krenuo od nule tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Počeli su s restoranom, ali se prebacili na mesnice. Danas imaju 16 vrhunskih mesnica i najmodernijih klaonica, a šire se na proizvodnju žitarica te sami uzgajaju svoju stoku. Procjenjuje se da je obitelj Ravlić “teška” 150 milijuna kuna.

Željko Orešković Macola

Željko Orešković Macola | Author: Boris Ščitar/ PIXSELL Boris Ščitar/ PIXSELL

Svatko tko je prošao kroz Korenicu prema moru zna za njegova odmarališta i restorane. Macola se postupno širio, sada proizvodi i drvene kuće, otvorio je hotel. Zadužen je, ali mu imovina vrijedi preko 100 milijuna kuna.

Mihajlo Perenčević

Tajanstveni je hrvatski tajkun koji je biznis razgranao iz Rusije, preko Londona, sve do Los Angelesa. U Rusiji gradi naftovode, predsjednik Dmitrij Medvedev zato ga je odlikovao Ordenom prijateljstva! U Hollywoodu je njegova supruga Sonja kupila kultni restoran Dan Tana’s od Beograđanina Dobrivoja Tanasijevića, i to za nekoliko milijuna dolara. Svaki član njegove obitelji u Zagrebu posjeduje vilu. U Malom Lošinju ima ogromnu vilu i zemljište, a tamo je navodno na pomolu novi projekt - gradnja golf-igrališta u suradnji s lošinjskim turističkim divom Jadrankom.

Mato Škojo 

Do prije nekoliko godina nitko nije znao za pekarnice Mlinar, a danas su one na svakom uglu u većim gradovima. Uspio je tu tvrtku, koju je kupio od Ivice Todorića za 150 milijuna kuna, razviti po cijeloj Hrvatskoj. Bogatstvo mu se mjeri u stotinama milijuna kuna. Počeo je s trgovinom u Slavoniji i imao je lanac Alastor, koji je preuzeo Konzum. Bavio se i gradnjom vila.

Anica Mihalić

Upravlja s 3,2 milijuna kuna eura. Osnivačica je tvrtke T.P.O., koja proizvodi metalne konstrukcije i dijelove. Tvrtka je 2013. ostvarila dobit od 5,1 milijun kuna. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 157 milijuna kuna.

Ana Paska

Zahvaljujući udjelima u Coning Alfi, ova mlada pravnica dogurala je po ukupnom kapitalu i rezervama sa 152 milijuna kuna do jedne od najbogatijih Hrvatica. Inače je nećakinja Marije i Radimira Čačića.

Marijan Filipovć

Znan kao tajkun Robin Hood jer je Finvest Corp prije tri godine odlučio ostaviti radnicima. No do danas to nije napravio. Nakon te najave tvrtka je bila u gubicima od oko 95 milijuna kuna. Uslijedila je blokada, a lani je ušla u redoviti postupak predstečajne nagodbe. Obzirom da nadzire 13 milijuna eura, a prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 144 milijuna kuna ulazi na listu bogataša.

Hrvoje Filipović

Kroz tvrtku Granolio postao je najveći domaći mlinarski poslovnjak. Uspio je s partnerima preuzeti Zdenku, no najbogatiji Hrvat Ivica Todorić ga je spriječio da kupi Vupik. Sin je nekad poznatog bankara Franje Filipovića. Ukupno je “težak” 138 milijuna kuna.

Mirela Lisičar

Nakon ubojstva njezina oca Nikole, za kojeg se do danas ne zna točno pod kojim je okolnostima likvidiran, Mirela preuzima 60 posto Montmontaže. Uz tu tvrtku povezana je s još tvrtkom Lavčević, gdje je od 2008. u nadzornom odboru, te s Montcogim Plinarom, u kojoj je do lani bila članica nadzornog odbora. Nadzire 52 milijuna eura, a ukupno je “teška” oko 130 milijuna kuna.

Ivo Dean

Smatraju ga milijunašem, ali taj je čovjek i hrvatski rekorder po blokiranim tekućim računima. Dužan je 150,262.441,62 kune! Šibenčani ga nazivaju enigmom jer ga nikad ne vide, ali svi znaju da i dalje ima tvrtku Rivijera, koja upravlja hotelom Imperial u Vodicama, istoimenim kampom i vilama, depadansama Flora i Madera, hotelom Jadran u Šibeniku i hotelom i kampom Miran. Zahvaljujući tom lancu hotela, kao najveći dužnik po tekućem računu, ipak dospijeva na listu bogataša jer upravlja s 5,7 milijuna eura i povezan je s ukupno deset tvrtki. Ukupno je “težak” 127 milijuna kuna.

Marica Šorak Pokrajac

Doktorica kemije koja se obogatila na dionicama, osobito Adris grupe. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 127 milijuna kuna.

Josip Kordić

Čovjek koji je digao građevinsku tvrtku Hidrocomerce. Procjenjuje se na najmanje 30 milijuna eura. Izgradili su neboder u Zagrebu, Vrtove sunca u Dubrovniku, radili su u cestogradnji. Tvrtka je zapala u probleme, ali Kordićevi su akmulirali velik kapital i samo od prodaje njihove velebne vile na Cmroku mogu živjeti generacije potomaka.

Dragutin Biondić

Dragutin Biondić | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

Upravlja s 3,9 milijuna eura i povezan je sa 17 tvrtki. Uspio se održati na listi bogataša iako je prošao kalvariju s Centar bankom, koja je propala unatoč državnoj intervenciji. Jedino što mu je od dionica navodno ostalo su one u Herucu. Ukupno je “težak” 127 milijuna kuna.

Tomislav Budin

Nadzire 78 milijuna eura i povezan je sa 16 tvrtki, no na listi bogataša nalazi se ponajprije zahvaljujuću Adris grupi, koju je dugo vodio. Ukupno je “težak” 118, milijuna kuna.

Daniel Škoro

Nadzire 12 milijuna eura, povezan je s četiri tvrtke, a vlasnik je BC Instituta, koji se bavi znanstvenim radom na oplemenjivanju i proizvodnji bilja. Prema ukupnom kapitalu i rezervama, ima oko113 milijuna kuna.

Darko Ostoja

Upravlja s 3,5 milijuna eura, nadzire 36 milijuna eura i povezan je s 31 tvrtkom. Na čelu je uprave SN Holdinga od 2005. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 110 milijuna kuna.

Josip Stojanović

Upravlja sa 17 milijuna eura i povezan je s 18 tvrtki. Šibenčanima je znan kao Jolly, kako je i nazvao tvrtku na kojoj se temelji njegovo carstvo. Sugrađani ga opisuju kao ljubitelja luksuznih automobila. Do prije tri godine sponzorirao je i košarkaški klub koji je nosio njegov nadimak, odnosno ime tvrtke.Ukupno ima oko 105 milijuna kuna.

Ivo Usmiani

Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 96 milijuna kuna. Diskretni poduzetnik na temelju inovacija i ulaganja u kreativnost stvorio je Jadranski galenski laboratorij, tvrtku koja se nametnula na farmaceutskom tržištu originalnošću. Nadzire 2,4 milijuna eura i povezan je s ukupno 12 tvrtki.

Ante Nobilo 

Ante Nobilo | Author: Nina Djurdjevic (PIXSELL) Nina Djurdjevic (PIXSELL)

Odvjetnik koji kupuje atraktivne nekretnine u središtu Zagreba sigurno nije siromah. Kada se pogleda poslovanje njegovog odvjetničkog društva, nema tu milijunskih iznosa zadnjih godina. Čak je završio i u gubitku. Ali Nobilo ima novac za investiranje u nekretnine i kako je sam priznao “spekulativna ulaganja”.

Vicko Batinica

U upravi je splitskog Brodospasa od 1995. Upravlja s 30 milijuna eura i povezan je s još tri tvrtke. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 87 milijuna kuna. Podupire sport kroz klub Mornar.

Krunoslav Čović

Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 93 milijuna kuna. Vlasnik je tvrtke koja je svjetski lider u zaštiti biljaka i hibrida - Chromosa Agro d.d. Upravlja s 14 milijuna eura i povezan je s ukupno pet tvrtki.

Lidija Krznar

Suvlasnica Biondićeve Heruc galerije, koja je 2013., prema zadnjim podacima Poslovne Hrvatske, završila u gubitku od 96 milijuna kuna. Na listi bogataša nalazi se jer nadzire 3,9 milijuna eura i povezana je s još četiri tvrtke.

Stjepan Frigan

Prodao je 2006. prijevoznički div Panturist, a nakon toga još je bio aktivan u sektoru putničkih agencija. Poslovna Hrvatska povezivala ga je s 11 tvrtki. Prema ukupnom kapitalu i rezervama do lani je imao oko 80 milijuna kuna.

Lada Fiorio Tedeschi

Sestra je jednog od najbogatijih Hrvata Emila Tedeschija. Nadzire 212 milijuna eura i povezana je sa šest tvrtki. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 73 milijuna kuna.

Mijo Šimić

Povezan je sa sedam tvrtki, a direktor je Tekstilprometa od 1997. Upravlja s 43 milijuna eura i nadzire 7,9 milijuna eura. Ukupno “težak” 65 milijuna kuna.

Zdravko Saršon

Nadzire 1,1 milijun eura. Povezan je s devet tvrtki Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 64 milijuna kuna. Osnivač je San Nautike, a u Jadran-informatici je predsjednik nadzornog odbora od 1995.

Želimir Uskoković

Nadzire 104 milijuna eura i najveći je doničar Atlantske plovidbe, koja je pretrpjela velike gubitke u krizi poput većine naših poduzeća. Ukupno “težak” 64 milijuna kuna.

Sanja Duggan

Sanja Duggan | Author: Borna Filic (PIXSELL) Borna Filic (PIXSELL)

Bivša manekenka jedna je od bogatijih poduzetnica. Kada je prodala tvrtku bivšeg muža, zaradila je preko 70 milijuna kuna. Bavila se nekretninama, a zadnja ulaganja pokreće u energane na biomasu. Zasad je sve u najavama, ona rijetko govori o svojim planovima i bogatstvu. Ove godine se vjenčala s poduzetnikom Krešimirom Čorkom.

Marinko Mikulić

Vlasnik je Pan-papira, tvrdi da mu je mafijaško-sudski reket uništio sve tvornice. Najavio je da će u Slavoniji graditi najmoderniju tvornicu papira i zaposliti 1000 ljudi. Ukupno “težak” 63 milijuna kuna.

Dragutin Plahutar

Upravlja s 2,7 milijuna eura, nadzire 3,2 milijuna eura i povezan je s 9 tvrtki. Ovaj zagorski poduzetnik 2013. je nakon 12 godina realizirao projekt bazena AquaViva. Suvlasnik je Samoborske banke, potonulog Savrića i propalog zabočkog Dekora, a vlasnik ESA, koja je 2013. završila u minusu od 315.000 kuna. Ukupno “težak” 63 milijuna kuna.

Ivan Topolnjak

Od 1995. je na čelu Termoplina koji godišnje zarađuje gotovo desetak milijuna kuna. Upravlja s 42 milijuna eura i povezan je s još tri tvrtke. Ukupno “težak” 62 milijuna kuna.

Mirko Habijanec

Direktor Radnik Lovstva je od 2003., a predsjednik križevačkog Radnika je od 1997. Jedan je od takozvanih HDZ-ovih poduzetnika. Upravlja s 23 milijuna eura, nadzire 4,7 milijuna eura i povezan je s ukupno šest tvrtki.Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 62 milijuna kuna.

Duško Vladović Relja

Upravlja s 52 milijuna eura, nadzire 200.000 eura. Povezan je sa šest tvrtki. Suvlasnik Atlantske plovidbe, dubrovačkog brodara. Ukupno “težak” 60 milijuna kuna.

Andrija Peharda

Upravlja s 266.000 eura. Tvrtku Peharda osnovao je 1997. Ukupno “težak” oko 59 milijuna kuna.

Kristijan Floričić

Upravlja s 486.000 eura i nadzire 5,2 milijuna eura. Povezuje se s 13 tvrtki. Prije deset godina obogatio se na dionicama TDRa, a prve je kupio od Podravke s 18 godina. Vodi pulski Agroprodukt i zagrebački Infosistem. Ukupno “težak” oko 58 milijuna kuna.

Dušanka Marčinković

Suvlasnica je hotela Sheraton i Westin. Slijedi poznatog hotelijera Anđelka Leku, koji je najveći suvlasnik ove kompanije. Ukupno “teška” 53 milijuna kuna.

Gavrilovići 

Obitelj koja je naslijedila tvornicu za preradu mesa vrijedi gotovo dvije milijarde kuna, a povezana je s još tri tvrtke. U posljednje vrijeme pokrenuto je više sporova u kojima se sudi zbog načina na koji su Gavrilovići došli do svoje tvrtke devedesetih.

Vlaho Lonza

Nadzire 52 milijuna eura i jedan je od suvlasnika Atlantske plovidbe. Uz nju je povezan s još dvije tvrtke. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 52 milijuna kuna.

Milan Miletić

Nadzire četiri milijuna eura. Osnivač je MM Savjetovanja. U nadzornom je odboru Hotela Zadar od 2000. te od 2010. član društva Devi-Miletić. Ukupno “težak” 51 milijun kuna.

Sanja Lozić

Nadzire 55 milijuna eura i članica je nadzornog odbora Centra za vozila Hrvatske od 2012., koji zapošljava oko 1000 radnika. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 48 milijuna kuna.

Ivan Frljužec

Nadzire 4,6 milijuna eura i povezan je s devet tvrtki. Vlasnik Automehanike d.d., tvrtke čije se poslovanje u krizi prepolovilo, no nakon minusa je 2013. završila s 631.500 kuna u plusu. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 48 milijuna kuna.

Damir Kirić

Njegova trvrtka Gumiimpex lider je u reciklaži guma. Upravlja s 45 milijuna kuna, a povezan je s još četiri tvrtke. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 46 milijuna kuna.

Stjepan Varga

Slovi za najbogatijeg Međimurca. Upravlja s 22 milijuna eura, nadzire 133 milijuna eura i povezan je s deset tvrtki. Dionice Čakovečkih mlinova dijeli sa suprugom. Tvrtka redovito isplaćuje dividende, pa su dioničari koji imaju njihove dionice nagrađeni svake godine. Ukupno ima oko 46 milijuna kuna.

Blaž Marko Slavica

Šibenski je poduzetnik koji upravlja s 2,4 milijuna eura. Suvlasnik je Izgradnje d.d. Koja se bavi građevinskim materijalom. Ukupno “težak” oko 45 milijuna kuna.

Ernest Tolj 

Menadžer koji je rodom iz njemačkog Hechingena. Ondje je 1999. osnovao tvrtku iz koje se aktivno povukao kad je dosegla vrhunac poslovanja. Od Eurocable Grupe je u desetljeću stvorio kompaniju koja vrijedi 100 milijuna eura. Europska banka za obnovu i razvoj preuzela je 30 posto tvrtke, a u zamjenu financirala tvornicu.Član je uprave Commel Zagreb te se veže uz ukupno šest tvrtki. Upravlja s 81 milijunom eura. Ukupno “težak” 45 milijuna kuna.

Nenad Bakić

Nenad Bakić | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

Ističe da se obogatio na dionicama te upravlja s 13 milijuna eura, a povezuje se s 17 tvrtki. Slovi za jednog od najutjecajnijih poznavatelja tržišta dionica u Hrvatskoj. Ukupno težak 44 milijuna kuna.

Tomislav Rajić

Iako upravlja sa 17 milijuna eura, nadzire 26 milijuna eura i povezan je sa 17 tvrtki javnosti je poznatiji po svojim vezama. Direktor je Scheidt&Bachmann Tubsa od 2008., no to je samo jedna od tvrtki na čijem je čelu. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 44 milijuna kuna.

Hrvoje Mrkša

Povezan je s dvije tvrtke - Plemićko dobro Kustošak i PP Maksimir. Ukupno “težak” 43 milijuna kuna.

Gojana Babovac

Obogatila se na dionicama Centra za vozila Hrvatske. Ukupno težak 42 milijuna kuna. 

Milan Večković

Upravlja s 8,2 milijuna eura i povezan je s ukupno osam tvrtki. Obogatio se na unosnim poslovima s Hrvatskim vodama. Ukupno “težak” 42 milijuna kuna.

Zdravko Alvir 

Kralj čokolade koji je sa Zvečevom dogurao daleko na tržištu čokolade. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 41 milijuna kuna. Zvečevo je poznato po brendu Mikado, prvoj čokoladi s rižom na svijetu.

Branko Grašić

Upravlja s 54 milijuna eura, a nadzire 136 milijuna eura. Povezuje se s 10 tvrtki, a lagodniji život donijeli su mu Čakovečki mlinovi. Težak oko 40 milijuna kuna.

Vicenco Blagaić 

Vlasnik Profectus grupe, bavio se zemljištima, jahtama... Upravlja s 1,3 milijuna eura. Povezan je s 14 tvrtki . Ukupno “težak” oko 39 milijuna kuna.

Ante Grlić Radman

Agroproteinka se pozicionirala kao regionalni lider na tržištu prerade životinjskog otpada. “Težak” 38 milijuna kuna.

Ivan Franolić

Vlasnik je niza hotela i restorana, a obogatio se na riječkim tržnicama. Ukupno “težak” 37 milijuna kuna.

Marijan Uršanić

Povezan je s Eko Međimurjem, koje je 2013. ostvarilo dobit od 5,6 milijuna kuna. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 35 milijuna kuna. Zajedno s Brankom Horvatić ima dionice vrijedne gotovo 17 milijuna kuna.

Damir Šmok

Nešto manje od 8 milijuna kuna ima dionica Atlantske plovidbe. Ukupno “težak” oko 34 milijuna kuna.

Vlado Kolak 

Upravlja s 1,8 milijuna eura i povezan je s osam tvrtki. Između ostalog je vlasnik hotela Phoenix i Prigorke d.d. U Sesvetama je izgradio i trgovački centar Millenium. Ondje je 2012. izbio požar u kojem je izgorio njegov salon namještaja. Pet godina ranije Vrhovni sud je Kolaka oslobodio optužbi za ubojstvo 70-godišnjeg Vjekoslava Puđaka, utvrdivši da ga Kolak “nije prekoračio granice nužne obrane”. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 34 milijuna kuna.

Srećko Bahovec

Susjed iz Slovenije koji ima dionice u Jamnici, ACI Marinama, Croatia osiguranju, Karlovačkoj banci ukupno vrijedne 41,5 milijuna kuna. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 33 milijuna kuna.

Obitelj Lisičar

Obitelj Lisičar drži većinski paket Montmontaže, a sin Darijo sada ima 15 posto udjela u tvrtki. Oko nekad moćnog građevinara Montmontaže traju sporovi obitelji Lisičar nakon što je Nikola, glava obitelji ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima. Većinski vlasnik je kći Mirela, a majka i braća također imaju milijunske udjele. Procjenjuje se da su svi skupa teški oko 32 milijuna kuna.

Ivan Prepolec

Sve tvrtke osim Ihor parka su mu propale. A ona je postala poznata jer su dobili 56 milijuna odštete od države zbog kormorana.

Franjo Beser

Počeo s grafičkom djelatnošću u Ludbregu, pa kupio i nakladničku kuću Znanje od Agrokora za 9,5 miljiuna eura.

Joisp Mislović

Iako ima tek 20-ak posto Tvornice stočne hrane iz Čakovca, to mu je dovoljno da bude milijunaš jer ona posluje s višemilijunskom dobiti.

Željko Baotić

Uspio je preko svoje poznate Autokuće Baotić, koja posluje s dobit. Posao je širio na servis i nekretnine. Pod njim je 20 tvrtki, upravlja s 3,2 milijuna eura.

Drago Čurković

Većinski vlasnik Hotela Palace, čiji udjel vrijedi više od sedam milijuna kuna, dugogodišnji hotelijer povezan i s Esplanadom.

Alojzije Sobočanec 

Tvrtku Međimurjeplet koju je podigao polako prepušta na upravljanje kćeri. Jedan od uglednih i dugovječnih poduzetnika.

Zvonimir Bohm

Unikomerc je uspješna tvrtka koja donosi dobit, a on ima 17 posto tvrtke, i to je dovoljno da bude milijunaš, kao i drugi najveći dioničar Vilko Milek.

Dragica Plodinec

Od supruga je 2011. dobila četvrtinu Pekarni Klara.

Igor Bilbija

Ulaganjem u Valamar Rivieru i Jadroplov ima dionice koje danas vrijede 36 milijuna kuna, a ima samo male udjele u tvrtkama.

Branko Buljan

Većinski vlasnik Splitske Imex Banke i Trajektne luke Split, vodio i Imex trgovinu, a imao i posao s nekretninama.

Boris Vidić

Mladi poduzetnik je za nepoznati iznos prodao svoje čedo - tvrtku City Express. Bio je povezan s Karlovačkom bankom, a biznis s barovima propada. Bio je uhićen u aferi Spice.

Frano Skoblar

Uspješi Turisthotel iz Zadra je na listu multimilijunaša postavio sve svoje dioničare. Najveći je Frano Skoblar, a slijede ga Ante Barić i Danka Nekić.

Luka Laptalo

Iako je u sjeni puno razvikanije obitelji Vićan, Laptalo je sa 22,6 posto najveći dioničar Dubrovačkog primorja, u sklopu kojeg su Admiral Grand Hotel i autokamp Prapratno.

Nikola i Sonja Dekanović

Vinkovački bračni par preuzeo je tvrku za ugostiteljstvo, a sada se bave i priređivanjem igara na sreću kroz tvrtku Vita.

Miljenko Galić

Kadar iz Gortana, najveći je vlasnik tvrtke za ambalažu MGK-Pack, najpoznatije po proizvodnji konzervi. Bio je u Plutu, tvrtki za proizvodnju čepova.

Pavao Krpan

Najveći vlasnik hotela Laguna u Zagrebu, a okušao se i u investiciji s hotelima Novi u Novom Vinodolskom koji su u stečaju.

Stipe Prgomet

Obiteljski biznis Prgometovih ide kroz pretvorbu i privatizaciju splitske Prehrane, u kojoj su sad većinski vlasnici.

Zvonimir Vukadin 

Ima dionice u 10 tvrtki vrijedne skoro 11 milijuna kuan, od kojih najviše vrijede one u osječkom Koestlinu.

Deni Barišić

Većinski vlasnik Instrumentarie, domaće tvrtke koja proizvodi kiruršku i stomatološku opremu, ortopedska pomagala.

Igor Budisavljević

Ulagao je u Uljanik plovidbu i brodogradilište Uljanik i to mu se isplatilo jer bere milijune na dobiti kao i ostali suvlasnici, Darko Škorc i Dragutin Pavletić.

Zdravko Rajič

Najveći dioničar uspješne tvrtke za proizvodnju i distribuciju cijevi i pumpi. Tvrtka je na listu milijunaša ubacila i drugog suvlasnika Davora Meštrovića.

Darko Kolarek

Suvlasnik poljoprivredne tvrtke Agromeđimurje i Apartmana Medena iz Trogira, te još niza tvrtki.

Miro Crnković

Vlasnik uspješne informatičke tvrtke Inter-net kojoj je dobit pola prihoda, a ima i Interyachting kojim iznajmljuje jedrilice na moru.

Želimir Feitl 

Digao je u Vojniću tvrtku Kaplast za proizvodnju plastičnih nosiljki i ambalaže. Prodao je većinski paket belgijskoj DS Smith za nepoznat iznos.

Mladen Topolnjak

Većinski vlasnik i direktor varaždinske cjevare Derma, koja uspješno posluje i izvozi.

Sanja Gagulić

Kći poduzetnika Jake Andabaka u koju otac ima povjerenje.

Ivan Cerovečki

Krapinski poduzetnik najveći je suvlasnik tekstilne industrije Kotka.

Sanja Salopek

S 14 posto udjela u nekad moćnoj Hidroelektri najveća je dioničarka.

Štefanija i Ivan Radek

Međimurski poduzetnički par ima četvrtinu u tvrtki za proizvodnju opeke Eko Međimurje.

Ines Marko

Poduzetnica iz Varaždinskih Toplica ima tvrtku Opruga za metalne proizvode.

Igor Brigljević

Svi suvlasnici poznatog distributera Auto Hrvatska milijunaši su, a on je najveći dioničar.

Anton Brajković

Bivši direktor Uljanika ima 3,5 milijuna vrijedne dionice Uljanik plovidbe.

Branko Šimec

Vlasnik hotela Lero u Dubrovniku i ciglana Cerje Tužno.

Miroslav Budimić

Samoborski poduzetnik osnovao je društvo Rotoplast. Upravlja s 12 milijuna eura, a nadzire 8,4 milijuna kuna.

Boris Šušković

Najpoznatiji po osnivanju Wulfsporta, koji je zastupnik brojnih bredova obuće.

Stjepan Pišonić

Najveći vlasnik Oriolika koji se bavi proizvodnjom tapecirana namještaja i madraca.

Ante Butković

Bjelovarski podzetnik vlasnik je Prerade koja se bavi proizvodnjom stočne hrane i mlinarstvom. Druga tvrtka mu je nagomilala porezni dug.

Žarko Mihelčić

Još jedan dioničar uspješne grupe Unikomerc koja se bavi prodajom automobila, guma, razih alata.

Igor Oppenheim

Jedan od najvažnijih ljudi u građevini i velik dioničar Ingre.

Ivan Knok

Suvlasnik niza tvrtki od kojih je najveća Radnik iz Križevaca, SDP-ovac i bivši pomoćnik ministra.

Karlo Radolović

Istarski menadžer i suvlasnik Uljanik plovidbe. Godinama je vodio Uljanik.

Miladin Marković

Velik suvlasnik drvne industrije Klana, koja unatoč krizi posluje s profitom.

Mladen Meštrović

Još jedan suvlasnik uspješne tvrtke Monter.

Stjepan Igrec 

Varaždinski poduzetnik i vlasnik niza posrnulih poduzeća.

Pero Vićan

Dubrovački kontroverzni poduzetnik, povezan s više od 25 tvrtki. Samo u hotelskom Dubrovačkom primorju ima imovinu vrijedne milijune.

Krešimir Ilčić

Bogatstvo poduzetnika koji je imao tvornicu obuće Ivančica i Sutinske toplice topi se. Ostala mu je drvna industrija Drvoplast

Pero Ćosić

Poduzetnik iz Slavonskog Broda s nizom tvrtki, vlasnik lokalne televizije i građevinskog poduzeća.

Goran Ražnjević

Suvlasnik profitabilnoga hotelskog poduzeća Ilirija, organizator Boat showa.

Antun Radić

Mali dioničar veoma vrijednih tvrtki poput Končara, Jamnice, Dukata. U dionicama ima oko 15 milijuna kuna.

Đurđica Horvatić

Vlasnica ludbreške tvrtke Oprema-strojevi procijenjena je na više od 14 milijuna, ali poslovanje je konstantno u padu i cijena dionica se topi.

Ivica Dovođa

Obrtnik iz Novog Vinodolskog.

Ružica Vađić

Ekonomistica koja je vodila ili savjetovala uprave niza banaka, dioničarka Heruca i vodila je Auctor. Procjena je da ima oko 14 milijuna kuna.

Danko Prgomet

Bivši poreznik iz Makarske ima niz tvrtki za medicinske i kozmetičke proizvode, težak oko 14 milijuna kuna.

Vinko Barišić

Velik dioničar Jadrana za proizvodnju čarapa, ali ima udjele u još niz tvrtki. Upravlja s 10 milijuna eura.

Marina Pulišić

Menadžerica i mala dioničarka Jadranskih galenskih laboratorija.

Mladen Mlinarević

Stručnjak za financije i nekretnine, ima niz udjela. Vlasnik je Inženjerskog biroa koji je radio procjenu za zgradu u Planinskoj. “Težak” 13 milijuna kuna.

Svetimir Gadže

Kontroverzni pločanski poduzetnik, povezan nizom tvrtki, osnivač Eurobenza.

Rade i Zvonko Pilipović

Braća imaju udjele u Hidroelektri Niskogradnji, nekad najvećoj tvrtki za cestogradnju. Zvonko ima i drugu tvrku za građevinarstvo.

Miroslav Marčkinković

Menadžer starog kova i mali suvlasnik HUP Zagreba i Hotela dubrovačka rivijera što mu omogućuje da ima više od 13 milijuna kuna u dionicama.

Boris Papić

Suvlasnik tvrtke Cestorad iz Vinkovaca koja je jedna od većih tvrtki tog grada.

Zdravko Jelčić

Najveći suvlasnik velike drvne industrije Spin Valis iz Požege, na listi milijunaša su i ostali poput Marka Žmire ili Miljenka Katrančeka.

Filip Filipec

Dioničar Tehnike.

Davor Meštrović

Suvlasnik tvrtke Vodoskok za proizvodnju i prodaju cijevi.

Nandor Šterbik

Suvlasnik građevinskog poduzeća Radnik iz Križevaca.

Franjo Senjak

Jedan od suvlasnika Jadran filma, “težak” oko 12 milijuna kuna.

Darko Rendulić

Velik suvlasnik tvrtke Radlovac iz Orahovice.

Danka Nekić

Jedna od dioničarka Turisthotela, procjenjuje se da je “teška” između 11 i 37 milijuna kuna.

Josip Boban 

Jedan od većih suvlasnika i bivši dugogodišnji predsjednik uprave uspješne solinske tvrtke Ad Plastik.

Obrenko Celent

Suvlasnik tvrtke Monter strojarske montaže.

Luka Wagner

Sin Vladimira Wagnera, inženjera koji je za pretvorbe postao vlasnik Dalita iz Daruvara.

Luka Barišić

Vlasnik Staklo Commerca koji je u stečaju, ali se bavi proizvodnjom i prodajom stakla preko tvrtke Eurostaklo. “Težak” 11,8 milijuna kuna.

Mladen Ajduk

Još jedan od suvlasnika Centra za vozila Hrvatske koji se procjenjuje na 11,7 miijuna kuna

Marija Hipp

Manja suvlasnica u nekoliko tvrtki poput Zagrebačke pekarne Klara, Termesa, Hotela Makarska. “Teška” 11 milijuna kuna.

Arsen Baraba

Još jedan suvlasnik Turisthotela iz Zadra. “Težak” 11 milijuna kuna.

Lozići

Jadranka, Filip i Sanja članovi su obitelji Lozić. Glava obitelji je bio Stipe Lozić Baškarda, koji je godinama vodio tehničke preglede auta. Imaju tvrtku Centar za vozila Hrvatska koji i reguliraju i provode tehničke preglede.

Darko Cvjetko

Karijera mu je vezana uz posrnule Riz odašiljače.

Mensur Jašarević

Relativno mlad inženjer, suvlasnik niza tvrtki, a bavi se svime i svačim, od računala do nekretnina.

Mirko Kokanović

Vlasnik poznate Ghetaldus optike za izradu i trgovanje naočalama.

Milanka Klanfar

Ima četvrtinu tvrke Kemika za proizvodnju kemikalija. Nadzirala je i Nava banku.

Stjepan Kraljić

Oko tvrtke Strojopromet formirao grupu koja radi proizvode od metala, crpke, sve okrenuto izvozu. Upravlja sa 67 milijuna eura u devet tvrtki.

Zoran Luštica

Jedan od suvlasnika Tržnica Rijeka. Upravlja s 4,7 milijuna eura.

Šimun Buzov

Poduzetnik iz Slavonskog Broda koji je osnovao tvrtku Sigurnost Buzov. Tvrtku je kupila švedska grupacija Securitas. “Težak” više od 10 milijuna.

Josip Polančec

Samozatajni suvlasnik Derme iz Varaždina. “Težak” više od 10 milijuna.

Vedran Rogan

Najveći pojedinačni dioničar Inkopa, zagorske tvornice obuće. “Težak” više od 10 milijuna kuna.

Mirela Mustapić

Suvlasnica ambalažne tvrtke Rotoplast iz Kerestinca kraj Svete Nedjelje.

Maja Paškvalin

Direktorica i dioničarka tvrtke Chromos-agro koja se bavi proizvodnjom zaštitnih sredstava za bilje. Povezana je s još tri tvrtke i ukupno upravlja s 31 milijunom eura. Supruga je vaterpolista i odvjetnika Tomislava Paškalina koji je od lani i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Božidar Eterović

Ugostitelj s otoka Brača koji ima restoran, kuće za odmor i apartmane u Pućištu. Težak je više od 10 milijuna kuna.

Vladimir Deči

Poduzetnik koji je osnovao uspješnu izvoznu tvtku RS Metali u Novakima pored Samobora. Izlijevanje šahtova, alata i sličnih metalnih proizvoda dobro im ide, pa tvrtka ostvaruje svake godine dobit, a Deči upravlja sa 7,1 milijuna eura.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Vladimirko 11:37 06.Veljača 2019.

  Bogatstvo nije problem steći u Hrvatskoj. Ljudi su bogati. Ona što me osobno zanima kako će i čime svoj status održavati kad bude razbijen kompletan establišment tajnih drustava koje uravljaju Hrvatskom

 • nelson 11:28 25.Srpanj 2018.

  hdz family

 • lale033 16:54 23.Listopad 2017.

  ovaj DEĆI radi striktno uz pomoć političar na krađi poreznih obveznika,da pojasnim,,svaki dan radnici dobivaju otkaz u rs metalim u Vt,i nove zapošljava da bi pokupio poticaj za zapošljavanje,kad pokupi,traži radniku svaku sitnicu da ga se otpusti bez njegove krivice,a ... prikaži još! ako netko ne vjeruje neka sada otvori stranicu HZZO Vt i opet sada i cjelu god traze i otpustaju ondje radnike,a i sam sam kod njih tak prošao,toliko o tome kako se DEĆI obogatio,naravno na samo u RH pošten naćin.