Ekonomix
518 prikaza

Na prostitutke i drogu Hrvati potroše 2,4 mlrd godišnje

Zlouporaba droge
Tomislav Miletic (PIXSELL)
Legalni dio industrije poroka ostvario je 2012. u Hrvatskoj oko četiri milijarde kuna bruto dodane vrijednosti, a 2013. uplatio je u državni proračun 7,3 posto ukupnog prihoda koji država uzima kroz poreze

Industrija poroka - prodaja alkohola i duhana, kocka, prostitucija i droga - godišnje u Hrvatskoj uprihodi 6,2 milijardi kuna, odnosno njezin udio bruto dodane vrijednosti u bruto domaćem proizvodu iznosi 2,17 posto na godinu, pišu u najnovijem broju znanstvenog časopisa Društvena istraživanja Željko Lovrinčević i Davor Mikulić s Ekonomskog instituta, te Ante Orlović s Visoke policijske škole u Zagrebu, a prenosi Poslovni dnevnik. 

Prihod legalnog dijela industrije poroka u 2012. je u Hrvatskoj bio oko četiri milijarde kuna, a 2013. je u državni proračun uplatio 7,3 posto ukupnog prihoda koji država uzima kroz poreze. Ukupna davanja na duhanske proizvode ponekad prelaze 80 posto maloprodajne cijene. 

Od ukupno 22.400 zaposlenih u legalnoj industriji poroka, gotovo polovica je u trgovini alkoholom, pićem i duhanom. Procjene novca koji se okrene u ilegalnim granama autori su temeljili na pretpostavci da prosječna učinkovitost policijskih zapljena droge iznosi oko pet posto, cigareta dva posto, duhana šest posto, te oko tri posto legalno prodane količine alkohola.

Ukupan ilegalni prihod u “industriji grijeha” iznosi 3,3 milijarde kuna na godinu, od čega hrvatski građani sudjeluju s 95 posto, procjenjuju autori. 

U Hrvatskoj je od 2008. do 2013. godine zaplijenjeno droge u vrijednosti od oko 380 milijuna kuna. 

Količinski je najviše zaplijenjeno marihuane, 3700 kilograma, čija je vrijednost nešto viša od 155 milijuna kuna, dok je za 385 kilograma heroina procijenjena vrijednost 173 milijuna kuna. 

Ako je to samo pet posto od ilegalne droge na hrvatskom tržištu, što obično stručnjaci uzimaju kao orijentaciju, Hrvati prosječno godišnje potroše na drogu 1,2 milijarde kuna. 

Policija procjenjuje da se prostitucijom u Hrvatskoj bavi 3000 do 5000, uglavnom žena. Prema istoj procjeni, među njima je 1500 profesionalnih prostitutki, odnosno onih koje svakodnevno obavljaju taj posao i nemaju drugih izvora prihoda. 

Pored njih, pretpostavlja se, službuje 2500 “prigodnih prostitutki”, odnosno onih kojima je to dodatni izvor prihoda. 

Među njima je oko 2200 običnih žena i studentica i oko 300 elitnih prostitutki, koje se regrutiraju iz redova manekenki, modela, hostesa, posebno atraktivnih žena... 

Sve one, zajedno s muškim prostitutkama, godišnji uprihode oko 1,2 milijarde kuna.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.