Ekonomix
546 prikaza

Nema šefa? Nema problema. Možemo i bez njega

Rooney Mara na Cartierovom eventu
Dennis Van Tine/Press Association/PIXSELL
Zapošljavaju desetke tisuća radnika i sada se pripremaju ukinuti najvišu menadžersku poziciju

Richemont je ime za koje su samo rijetki čuli, ali oni u svom vlasništvu drže brojne luksuzne marke kao što je to Cartier ili Montblanc. Ovih dana su zaprepastili ekonomski svijet kada su najavili da će iduće godine ukinuti poziciju direktora nakon što aktualni šef ode u mirovinu.

Još nekoliko visokopozicioniranih menadžera planira u mirovinu i čak osmorica članova uprave planiraju odlazak. Johann Rupert, osnivač i jedan od članova uprave, ostat će u upravi i pretpostavlja se da će preuzeti većinu obaveza. Rupert je negirao da će preuzeti neke obaveze i rekao je da će neki mlađi menadžeri dobiti promaknuća, piše CNN.

"Zasad se moja uloga svodi na vođenje glatkog prijelaza generacija vodstva. Sada je vrijeme da se okrenemo nekim novim generacijama", rekao je Rupert i gotovo u istom dahu pohvalio direktora na odlasku Richarda Lepeua.

"Ne znam kako mu je to sve uspjelo. Ne očekujem da će ga itko moći zamijeniti ili na taj način", pohvalio je Rupert čovjeka koji je gotovo 40 godina proveo u istoj kompaniji.

Deseci tisuća zaposlenih

Richemont zapošljava oko 30.000 ljudi. Vlasnici su, osim ranije spomenutih Cartiera i Montblanca, i Dunhilla, Piageta te imaju polovicu udjela u satovima Ralph Lauren.

Bitne promjene najavljene su nakon što je objavljeno da se pad prodaje mjere dvoznamenkastim postocima. Međutim, i tako loši rezultati su bili bolji od očekivanja i cijena dionica porasla je desetak postotaka.

Proizvođači i trgovci luksuznom robom sve teže postižu dobre prodajne rezultate, a nedavno objavljeno izvješće Bain & Company predviđa da će ukupna svjetska kupovina luksuzne robe pasti na 249 milijardi eura.

Međutim, neke marke koje su se okrenule novoj generaciji potrošača su uspjele pobijediti crna predviđanja. Gucci je, primjerice, nedavno objavio ogroman porast prodaje nakon što su kupci se okrenuli krpicama iz dizajnerskog pera Alessandra Michelea.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.