Ekonomix
129 prikaza

Nevidljiva ruka tržišta kod nas je princip ‘zovi čovika!’

PIXSELL
I dvije ovotjedne optužnice pokazale su zašto je posjedovanje dobrih veza najbolji put za poslovni ili osobni uspjeh. Umjesto da imamo pravila jednaka za sve

Mnogobrojni dužnosnici nakon odlaska iz svijeta politike u Hrvatskoj osnivaju konzultantske tvrtke. Kad se povuku iz javnog života, više ne moraju opravdavati tko su im klijenti i kojim “savjetima” im pomažu. Ali i dvije optužnice dignute ovog tjedna pokazuju da Hrvatska, nažalost, još funkcionira po principu “zovi čovika”. Veze i poznanstva najviše se cijene. To je onda i najjači i najčešći način da postignete bilo osobni bilo poslovni probitak. Umjesto da su to jasna i transparentna pravila, brza, učinkovita i digitalizirana javna uprava koja svima omogućuje jednak pristup uslugama i pošteno tržišno natjecanje. Opet je optužena notorna Josipa Rimac, a najnoviji slučaj pokazuje da je vlasniku građevinske tvrtke u kojoj je živjela nakon jednog telefonskog poziva dobio natrag milijunsko jamstvo na koje nije imao pravo jer je odustao od posla. U Josipinoj mreži ovaj je put završila i bivša rektorica zadarskog sveučilišta, koju je Plenkovićeva vlada htjela promovirati. U drugom slučaju optužen je i bivši utjecajni HDZ-ovac Robert Gotić iz Varaždina, koji je optužen da je dao mito drugom poduzetniku koji je mogao u banci “srediti” jamstvo za milijunski posao koje je Gotiću trebalo za višemilijunski posao s državnim fondom. Adam Smith je pričao o nevidljivoj ruci tržišta, ali ta nevidljiva ruka dobila je sasvim drukčiji oblik.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.