Ekonomix
385 prikaza

Ovo su najbogatije i najmoćnije žene u svijetu tehnologije

Meg Whitman
Wikimedia Commons
Prema Forbesovoj listi, u top 100 najbogatijih osoba u svijetu tehnologije našlo se samo pet žena

Broj milijardera u svijetu i njihovo bogatstvo premašuje dosadašnje rekorde. Prema podacima tvrtke Wealth-X, koja se bavi istraživanjem tržišta, zabilježene su 2473 osobe čije se bogatstvo procjenjuje na minimalno milijardu dolara.

Isto istraživanje pokazalo je sve veći jaz između muškaraca i žena. Naime, na Forbesovoj listi 100 najbogatijih osoba u svijetu tehnologije, našlo se samo pet žena - dvije Amerikanke, dvije žive i rade u Hong Kongu te jedna iz Velike Britanije. 

Njihova prosječna neto vrijednost je 3.6 milijardi dolara, što je znatno ispod 8.9 milijardi, kolika je prosječna neto vrijednost cijele liste.

Najbogatija žena u svijetu tehnologije je Zhou Qunfei, čija se neto vrijednost procjenjuje na 6.4 milijardi dolara. Qunfei je većinska vlasnica tvrtke Lens Technology, koja proizvodi ekrane za mobitele i tablete. 

Rođena je u siromašnoj obitelji u Kini, a prije nego je osnovala svoju kompaniju, radila je u tvornici stakla. 

Na drugom mjestu nalazi se Denise Coates, osnivačica online alata za kockanje - Bet365. Njena neto vrijednost procjenjuje se na 3.8 milijardi dolara.

Na trećem mjestu nalazi se Lam Wai Ying, koja se prvi puta našla na ovoj listi. Njena neto vrijednost procjenjuje se na 3 milijarde dolara. Kao i Zhou, i ona radi u Hong Kongu, a ima sličnosti i u kompanijama koje vode. 

Meg Whitman | Author: Wikipedia Wikipedia

Naime, Wai Ying nalazi se na čelu kompanije Biel Crystal Manufactory koja proizvodi ekrane za mobitele, a jedan od njihovih najvećih klijenata je Apple

Judy Faulkner osnovala je Epic Systems kompaniju, koja programira medicinske softvere, 1979. godine. Tvrtka je opstala do danas, a Faulkner se procjenjuje na 2.7 milijardi dolara. 

Meg Whitman je jedina žena na ovoj listi koja se obogatila vodeći razne tvrtke, umjesto ostalih koje su osnovale kompanije. Radila je u Walt Disneyju i eBayju prije nego je preuzela posao u HP-u. Njena vrijednost procjenjuje se na 2.2 milijardi dolara. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.