Life
1222 prikaza

Evo kako je bilo biti Masa Musa, najbogatiji čovjek u povijesti

Katalonski atlas
public domain
Bio je tako bogat da je na proputovanju kroz Kairo 1324. izazvao inflaciju zlata koja je trajala cijelo desetljeće

Republika Mali posljednjih je godina mjesto građanskog rata između vladinih snaga, pobunjenih Tuarega i al-Kaidinih džihadista, svih protiv svih. Pola stanovništva je siromašno, ali je ta zemlja u svojoj povijesti, točnije u 14. stoljeću, imala vladara koji je do danas ostao najbogatiji čovjek koji je ikada živio.

Masa Musa ili kralj Musa I od Malija svoje je carstvo od 1312. kada je došao na vlast, proširio na cijele ili dijelove sljedećih današnjih država; Mauritanija, Senegal, Gambija, Gvineja, Burkina Faso, Mali, Niger, Nigerija i Čad. Gradio je džamije, sveučilišta, poticao razvoj znanosti, posebno matematike i astronomije, ali je Europa unatoč tome njegovog postojanja postala svjesna tek 1324.

Te je godine on krenuo na hodočašće u Meku, na put dug skoro 7000 kilometara. Njegovi službenici, posluga, pomoćni radnici, vojnici, robovi, ukupno 60.000 ljudi činilo je karavan koji se, kako su pisali kroničari tog doba, proteza s jednog na drugi horizont.

Svaki od 12.000 robova nosio je, između ostalog, dva kilograma zlata, a svaka od 80 deva za tu namjenu nosila je između 25 i 150 kilograma zlatne prašine. Putem je darivao siromašne. Svakog je petka platio izgradnju po jedne džamije. Obilato je kupovao kojekakve suvenire i uopće toliko je bio rastrošan da je u Kairu izazvao tešku inflaciju zlata i poskupljenje životnih namirnica.

Cijelo jedno desetljeće Kairu je trebalo dok se nije oporavio od inflacije, čak i unatoč tome što je Masa Musa, vidjevši na povratku da je ispalo drugačije nego što je namjeravao, kupovao zlato nazad uz visoke kamate. To je bio prvi i jedini put da je jedan jedini čovjek na Mediteranu izazvao takav potres financija na tržištima zlata.

Bio je toliko značajan da ga je na svojoj karti zabilježio, doslovno nacrtao njega osobno, Katalonski atlas, najvažniji zemljopisni dokument iz 14. stoljeća u Europi koja se tada koprcala u političkim krizama, epidemijama, bila na udaru invazija s istoka, bila strašno gospodarski zaostala, neobrazovana i slično.

Umro je 1337. nakon 25 godina vladavine i u dobi od 57 godina. Mauzoleji, sveučilišta i džamije koje je gradio, postoje dandanas. Timbuktu, koji je on urbanizirao i pretvorio ga u metropolu, to je još i danas. Njegovo carstvo raspalo se tek u 17. stoljeću.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.