Ekonomix
164 prikaza

Panama Papers: U poreznim oazama posluje i najbogatiji slovenski par

Sjedište tvrtke iz koje su iscurili podaci je u Panami
PAUL ZINKEN/dpa/DPA/PIXSELL
Slovenski bračni par čije se osobno bogatstvo procjenjuje na više od 600 milijuna eura, a vrijednost tvrtke koju su osnovali na 1,5 milijardi, također posluju u poreznim oazama po svijetu

Slovenski bračni par Iza i Samo Login, čije se osobno bogatstvo procjenjuje na više od 600 milijuna eura, a vrijednost tvrtke koju su osnovali na 1,5 milijardi, također posluju u poreznim oazama po svijetu, piše u petak ljubljansko "Delo" čiji su novinari uključeni u istraživački projekt otkrića globalne afere s izbjegavanjem plaćanja poreza preko panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca.

Tvrtka "Outfit 7", koju su osnovali Iza i Samo Longin, najimućniji Slovenci prema ljestvicama revija Manager iz zadnjih nekoliko godina,  bavi se razvojem inventivnih računalnih aplikacija i igrica među kojima je i popularni Talking Tom,  a također plasmanom i marketingom aplikacija drugih autora, svojih klijenata.

Njeno se ime u aferi Panamski dokumenti pojavljuje u vezi s isplatom autorskih prava trojici slovenskih autora mobilne igrice Swamp Attack, piše "Delo".

Loginovi su svoje klijente, autore te aplikacije, plaćali preko poduzeća na Angvili, u poreznoj oazi gdje porez ne plaćaju ni rezidenti niti nerezidenti, odnosno na bankovni račun te angvilske tvrtke u Lichtensteinu. Na taj prihod se tako nije plaćao porez koji bi na prihod od autorskih prava morali platiti kao rezidenti Slovenije, piše vodeći slovenski dnevnik.

Odvjetnik spomenute trojice autora tvrdi međutim da tu strukturu fakturiranja nisu postavili kako bi izbjegavali platiti porez, nego iz "poslovnih razloga", navodi list.

Tvrtka Outfit7 Limited, u vlasništvu Ize i Sama Logina, registrirana je u Velikoj Britaniji, a sjedište ima i na Cipru, dok u više država, pa i u Sloveniji, ima svoje ispostave.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.