Ekonomix
7403 prikaza

Predvidio je 2008. i sad nam najavljuje weimarsku inflaciju

Dreamstime
Sve njemačke marke koje su postojale na ljeto 1922. nisu bile dovoljne da se s njima u studenom 1923. godine kupi karta za tramvaj

Michael Burry, ovjekovječen u filmu “The Big Short” (igrao ga je Christian Bale), zbog monetarne ekspanzije nezapamćenih razmjera u Sjedinjenim Američkim Državama - četrdeset posto ikad naštampanih dolara naštampano je lani - predviđa inflaciju usporedivu s hiperinflacijom Weimarske Republike. Inflacija je bila 21 posto na dan, cijene su se udvostručavale svakih dva i pol dana. Godine 1922. kruh je stajao 163 marke, do rujna 1923. cijena je narasla na milijun i pol, a do studenoga dvjesto milijardi maraka. Građani su prelazili na robnu razmjenu. Zbog tadašnjih užasa Nijemci danas zaziru i od jednoznamenkaste inflacije.

“Sve njemačke marke koje su postojale na ljeto 1922. nisu bile dovoljne da se s njima u studenom 1923. godine kupi karta za tramvaj. Taj je period pokazao najspektakularniji pad vrijednosti novca, ali njemački ciklus inflacije nije trajao godinu dana, nego devet godina - osam godina razvoja situacije i jedna godina kolapsa”, rekao je Burry, kojeg citiraju mnogi mediji, od ZeroHedga do Banke zlata. Burryjevom se tezom s mojim društvom, kako ih u šali zovem, podrumskih analitičara bavim otprilike dvije godine.

Dobro, nisam razgovarao samo s amaterima, bilo je tu i nešto ozbiljnih profesionalaca, od revizora do financijskih analitičara svjesnih da ipak nemaju uvid kao šefovi američke i drugih središnjih banaka. Najčešće su se spominjale riječi zlato i - digitalno zlato. Fizičko zlato, balon koji se nije ispuhao otkako je prvi put korišteno za očuvanje vrijednosti (savjet ne tražim niti bih ga dao, za sve ima prvi put), i digitalno zlato, uglavnom bitcoin, ali i druge kriptovalute, od kojih se zasad izdvojio ether. Ovih, ha, više godina nego dana po glavi mi se vrti mudrost djedova, kupuj, sinko, zemlju, nju odavno više nitko ne proizvodi, čija je izvedenica i očuvanje vrijednosti imovine kupnjom “betona”, to jest stana ili koje već kvadrature tko može kupiti kako bi novac pretvorio u nešto čemu vjeruje više nego imovini podložnoj inflaciji.

Burry kaže da je prošli put upozorio na armagedon, ali ga nitko nije slušao, da upozorava i danas, no opet ga nitko ne sluša. Kolega Burry, savjet ne tražim ni od tebe niti bih ga dao, ali, čisto za zapisnik, čuo sam te davno prije nego što si prije koji dan osvojio naslovnice portala.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 17:57 05.Ožujak 2021.

    kapitalizam je mrtav