Ekonomix
6665 prikaza

Prodati bitcoin s gubitkom ili čekati da padne na nulu?

1/3
Dreamstime
Slična se dvojba može primijeniti i na kupce dionica na njihovim vrhuncima, ali i na nas koji pokušavamo procijeniti kad početi kupovati

Kibici, pogotovo zavidni na tuđe uspjehe koji se sami nisu usudili zaigrati, znaju biti okrutni. Facebookom kruži šala, dvojba ljudi koji su bitcoin kupili na 60 i više tisuća dolara hoće li prodati s gubitkom ili čekati da padne na nulu. Savjet ne tražim niti bih ga dao, slična se šala može primijeniti i na kupce dionica na njihovim vrhuncima, ali i na nas koji pokušavamo procijeniti kad početi kupovati. U redu, i nismo li kupili po nebuloznim, histeričnim cijenama, svejedno ne želimo gledati kako vrijednost naše možda prerano kupljene imovine (makar privremeno) pada.

Ako je vjerovati tisućama puta boljima od nas, mudro je još malo pričekati. Jer bolji od nas kažu da cijeli svijet čeka da S&P padne na 3300 ili 3400 pa da svi s olakšanjem uzdahnemo da su u cijene zapečeni i inflacija, i poskupljenje novca (da bi bilo zabavnije neki od tih najpametnijih se klade na skoro pojeftinjenje kredita), u nekim firmama pad dobiti ili poslovanje s gubitkom, i buduće zarade, i rat u Ukrajini. Neki od najoptimističnijih, koji su histerične cijene smatrali ne samo korektnima, fair, nego prije strmoglavog pada prognozirali nastavak histerije, sad kažu da se ne bi čudili da S&P padne na 3200 ili čak niže.

New York: Dionice Don Jones sa zatvaranjem burze pale su za 208 bodova | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

I dok su dionice u Americi imale najgore polugodište u posljednjih 50 godina, jedina dionica koju imam u Hrvatskoj - savjet ne tražim niti bih ga dao - Turisthotel - rastura. Povijesni maksimum ili tu negdje. Nadam se dividendi.

Što se tiče tokena Includea na Funderbeamu, tu sam skoro 43 posto ispod vode. No prometi su doista mizerni (danima ništa, pa se protrži dvadeset eura), Funderbeam naprosto nije zaživio, i dok još ima optimista koji bi Mrvoševu pamet jefitno kupovali, gotovo da nitko ne nudi tokene. Mi Mrvoševi investitori naprosto čekamo da on uspije, posao proda velikom igraču, pa da svi prodamo s njim. Ili da ne uspije pa da zajedno potonemo. U posljednje vrijeme mu ide dobro. Na mjesečnoj razini rast 46, a na godišnjoj 185 posto, s dobrim izgledima da u prvih šest mjeseci ove uprihodi više nego cijele 2021. godine.

No ako se ičega bojim, bojim se pada potrošnje, to jest da će unatoč inflaciji cijene padati. Bojim se “čišćenja” trgovina prije zatvaranja. Malo što srce stegne kao prodaja ni za što, da se najbrže uprihodi neka crkavica prije gašenja kompanije. Jer nikad to nisu samo lica koja vidiš u trgovini, nego je uvijek cijela obitelj ugrožena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.