Ekonomix
3540 prikaza

'Radnici nam odlaze, želimo uvoziti nove, i to iz Indije!'

Odlaze iz Hrvatske
Ivica Galović/PIXSELL
Poduzetnici su na konferenciji pri HGK ustvrdili da sigurno nije problem u plaćama

Na konferenciji "Kako do bolje poslovne klime" u Hrvatskoj gospodarskoj komori, predstavnici HGK analizirali su prepreke u poslovanju, a neki su se poslodavci tužili na konkretan manjak radne snage. Pa su padali i revolucionarni prijedlozi rješenja.

"Na sjeveru Hrvatske već nekoliko godina je gotovo nemoguće pronaći radnike usprkos prosječnim plaćama koje su, konkretno kod nas 5700 kuna neto, i veće su od okruženja. Varaždinska županija će u narednih tri godine trebati 600 novih radnika. Gdje će ih pronaći? Mi ozbiljno razmišljamo da uvezemo radnu snagu iz Indije", Poslovni dnevnik je prenio riječi Gorana Grotića, predsjednika Uprave tvrtke ACG Lukaps iz Ludbrega.

Potraga za hranom u kontejneru Velika analiza Ekonomix Tuga i jad: Naši umirovljenici žive od 229 kuna mjesečno

Nije riječ o bilo kakvoj tvrtki nego o doslovno najvećem europskom proizvođaču kapsula za lijekove. Grotić je rekao da radnike sve teže i pronalaze i zadržavaju. Luka Abrus, direktor IT tvrtke Pet minuta koja posluje u Zagrebu i New Yorku, za to što, kako je rekao, ne mogu bolje platiti svoje radnike, optužio je poreze u Hrvatskoj.

"Naš radnik, s neto plaćom od 12 do 15 tisuća kuna, godišnje u Hrvatskoj košta oko 60.000 dolara, što je malo manje nego onaj u New Yorku gdje su IT stručnjaci plaćeni između 80 i 100 tisuća dolara. No, neto primanja radnika se jako razlikuju", kazao je. Ipak, što se tiče hrvatske nacionalne ekonomije, ona definitivno raste i razvija se, nedvosmisleno pokazuju brojke koje je predstavila HGK. Ono zbog čega vlada nezadovoljstvo jest to što druge "usporedive zemlje gospodarski rastu znatno brže od Hrvatske".

Predsjednik HGK Luka Burilović rekao je da je dobar dio problema u tome što je kriza Agrokora zaustavila ili barem usporila najveći dio najavljenih reformi. "Nekada do potrebnih promjena nije došlo i iz manje objektivnih okolnosti. Na rješavanju krize možemo čestitati i nositelji hrvatskoga gospodarstva nisu pali na koljena. Ipak, slučaj je zorno pokazao nemogućnost javne uprave za provođenje više reformi i strateških aktivnosti istovremeno", kazao je.

Radnik u tvornici Red, rad i disciplina Ekonomix Bogati i vrijedni - uvode radni tjedan od 28 sati

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman kazala je da će se ove godine započete strukturne reforme ipak nastaviti. "Kritike shvaćamo ozbiljno i na tom tragu radimo. Kretanja u prva tri mjeseca ove godine pokazuju nastavak pozitivnih gospodarskih trendova. Industrijska proizvodnja raste, a ono što smatram osobito bitnim je brži rast prerađivačke industrije jer to pokazuje da iskorištava prednosti jedinstvenog europskog tržišta", kazala je Mikuš Žigman.

Na konferenciji su predstavnici HGK predstavili rezultate ankete koju su proveli među poslodavcima. Tako se doznalo da se oni redom tuže na poreze, pravnu nesigurnost, administrativne troškove poslovanja, često mijenjanje zakona, dugi sudski postupci, kao i to što se isti porezni zakoni ne tumače uvijek i svugdje na isti način.

Također im smeta i to što sve više radnika iseljava iz Hrvatske, imaju dojam da obrazovni sustav ne obrazuje mlade u takvim odnosima da pokrivaju poduzetničke potrebe za radnicima određenih profila. Radnika više ne nedostaje samo u turizmu i građevini, tvrde poduzetnici, nego i u ostalim segmentima ekonomije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mirjana 07:51 20.Travanj 2018.

    "Na sjeveru Hrvatske već nekoliko godina je gotovo nemoguće pronaći radnike usprkos prosječnim plaćama koje su, konkretno kod nas 5700 kuna neto, i veće su od okruženja. Varaždinska županija će u narednih tri godine trebati 600 novih radnika. Gdje će ... prikaži još!e ih pronaći? Mi ozbiljno razmišljamo da uvezemo radnu snagu iz Indije", Poslovni dnevnik je prenio riječi Gorana Grotića, predsjednika Uprave tvrtke ACG Lukaps iz Ludbrega. JPML..koliko ljudu U Varaždinkoj županiji ima 5700,00kn neto u prizvodnji