Ekonomix
119 prikaza

Radnici spalili autobuse tvrtke bin Ladena

Osama bin Laden
Wikipedia
Obitelj Osame bin Ladena nije im isplatila plaće pola godine, a onda su doznali da ih otpuštaju 50.000.

Radnički prosvjedi za Međunarodni praznik rada 1. svibnja apsolutni su raritet u Saudijskoj Arabiji. Ali kad se već dogode, onda je to zbilja gadno. Ogorčeni radnici proslavili su praznik tako što su zapalili devet korporacijskih autobusa tvrtke Saudi BinLadin Group, nakon što su u saudijskom tisku, konkretno Al-Watanu, doznali da će tvrtka koja se bavi građevinarstvom, podijeliti otkaze 50.000 stranih radnika.

Radnike kojima sad ubrzano dijele izlazne vize, posebno je razgnijevilo i to što mnogi od njih nisu primili plaće već šest mjeseci. Riječ je o kompaniji, građevinskom divu, koja je u vlasništvu obitelji Bin Laden još od 1931. Utemeljitelj tvrtke je Sheikh Mohammed bin Laden Sayyid, otac pokojnog utemeljitelja terorističke organizacije al-Kaida.

Tvrtka je nakon 85 godina postojanja u teškim problemima, točnije u gubicima od čak 30 milijardi dolara, za što vodstvo korporacije krivi aktualne probleme Saudijske Arabije s niskim cijenama nafte. Međutim, kompanija koja ima izrazito dobre veze s vlastima ove zaljevske monarhije, prošle godine je dobila zabranu sklapanja svih novih poslova u toj zemlji nakon što su istražitelji u utvrdili da je tvrtka djelomično odgovorna za rušenje krana u Meki uoči hadža 11. rujna prošle godine.

Tada je poginulo čak 118 ljudi. Tvrtka je u svojoj prošlosti, osim po obiteljskim vezama s Osamom bin Ladenom, poznata i po tome što su predstavnike obitelji teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. zatekao u SAD-u, što tvrtka od 2013. gradi najviši neboder na svijetu Jeddah Tower vrijedan 1,23 milijardi dolara i visok 1008 metara, što bi, osim ako ne bankrotira, od 2019. trebala u Dohi graditi podzemnu željeznicu vrijednu 3,4 milijarde dolara, te po sličnim zanimljivostima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.