Ekonomix
450 prikaza

Radnici trpe jer se boje gubitka posla

Trgovački centar Boso
Branimir Bradarić/Večernji list
Ovih je dana veliku pažnju privukla priča o vlasniku trgovačkog lanca Boso, koji pored brojnih primjera mobinga, djelatnike prisiljava da kod njega moraju potrošiti 700 kuna od svojih mizernih plaća

Poslodavac iz pakla, zvuči vam poznato? Radnicima slavonske tvrtke Boso zasigurno da. U emisiji Provjereno Nove TV o nezakonitom poslovanju firme te mobingu koji nad njima vrši vlasnik Bosiljko Stanić progovorila je jedna od 1200 radnica tvrtke Boso. 

Kako je sama izjavila, svakodnevno maltretiranje od strane gazde dovelo je ženu do ruba psihičkog sloma zbog čega je protiv tvrtke podnijela kaznenu prijavu. Nadležne institucije obavile su ovih dana nadzor poslovanja prilikom čega je utvrđen niz nepravilnosti pa je vukovarska ispostava Inspektorata rada podnijela optužni prijedlog protiv tvrtke Boso. 

Ako je suditi prema nalazu Inspektorata, te pismenim tragovima koje je Stanić slao svojim radnicima radi se uistinu o poslodavcu iz pakla koji bez ikakvih pravnih posljedica svakodnevno terorizira preko tisuću ljudi. 

Inspekcija je do sad utvrdila da su radnice odrađivale prekovremene sate koji im nisu plaćeni niti su ih smjele unositi u evidenciji rada. Radnice su imale i do 180 sati prekovremenih sati za koje Stanić nije smatrao da ih treba novčano ili drugačije nadomjestiti. Štoviše, radnice ih nisu smjele službeno prikazivati. 

Nakon što je hrabra djelatnica Ivanka Dujmić napokon smogla snage i prijavila Stanića za mobing, u pojedine medije počeli su se javljati i drugi radnici tvrtke Boso s iskazima koji Stanića karakteriziraju kao osobu lišenu svake vrste empatije, poslovne etike i morala. 

Radnice u njegovim dućanima, prema dokazima koje su predočile u javnosti, rade za plaću od dvije do tri tisuće kuna i  svaki mjesec su dužni od toga minimalno 700 kuna potrošiti upravo u dućanu u kojem rade. Ako to ne učine, prijeti im, kažu, otkaz. 

Stanićev bahatluk i samouvjerenost da mu u kršenju zakona i ljudskog morala ne može nitko ništa dokazuje najbolje interni dokument prikazan u emisiji Provjereno. U njemu stoji da 'djelatnici trebaju mjesečno potrošiti 700 kuna čak i ako su na porodiljnom, komplikacijama ili bolovanju te da svi voditelji poslovnica moraju skupiti pisane izjave onih zaposlenika koji nisu potrošili propisani iznos. 

Osim što ih kao najveći škrtac tjera da plaću troše u dućanima u kojima rade, Stanić, prema iskazima djelatnika, navodno svoje zaposlenike i kažnjava ako ne prodaju određenih proizvoda onoliko koliko on to od njih očekuje. Ako se ne zadovolji norma, ide kazna poslovođi te djelatniku i kontroloru po 200 kuna. 

Stanić na žalost nije jedini ovaka poslodavac u Hrvatskoj koji nad svojim radnicima vrši mobing. Lokalni poduzetnici u svojim provincijama vladaju poput šerifa i u većini slučajeva su zaštićeni od kaznenog progona jer ih štite određene političke interesne skupine. 

S druge pak strane, situacija u državi je toliko tragična da radnici trpe sve samo kako bi zadržali posao, što ljudi popt Stanića obilato koriste. Tek se ponekad kakav hrabri radnik usudi progovoriti kad već dođe na rub živčanog sloma i više nema što izgubiti. 

Ljudima popt Stanića na kraj mogu stati samo hrabri djelatnici koji na pravilan način koriste medije ne bi li prikazali sve nezakonitosti u poslovanju. Naš redakcijski mail je express@express.hr. Slobodno šaljite dokaze...

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.