Ekonomix
624 prikaza

Richard Branson: "Treba nam morala u vođenju kompanija"

Richard Branson
Press Association/PIXSELL
Britanski milijarder zastupa ideju veće društvene odgovornosti kompanija, a sam se dulje vrijeme bavima borbom protiv klimatskih promjena

Kao poslovni čovjek, ponekad možete pomisliti da imate samo jednu i najbitniju odgovornost, kako dioničarima isplatiti što veće dividende. Milijarder Richard Branson kaže da je takav pristup velika greška. On tvrdi da nije samo na vlastima da rješavaju društvene probleme, piše Fortune.

"Iskreno vjerujem da kompanije moraju surađivati sa socijalnim službama kako bi riješile svjetske probleme", rekao je Branson na nedavno održanom Fortune-Time Global Forumu. 

Osnivač Virgina već godinama otvoreno govori o potrebi za moralnim vođenjem poslovanja. Nedavno je i rekao da ga zabrinjava činjenica da novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump ne vjeruje u globalno zatopljenje.

Naftovod, ilustracija | Author: Pixabay Pixabay

"Kad imate vlasti koje ne vjeruju u globalno zatopljenje, na poslovnim ljudima je odgovornost stvaranja desetaka tisuća radnih mjesta u sektoru ekološki prihvatljive energije", rekao je britanski milijarder.

Branson je podsjetio i na primjer Elona Muska koji pokušava provesti inicijativu o solarnim krovovima. Kaže da je takva inicijativa upravo primjer društveno osjetljivog poslovanja kakvom bi svi trebali težiti. Sir Branson također je i gorljivi pobornik obnovljivih izvora energija i osnovao je nevladinu organizaciju "The Carbon War Room" koja radi na rješenjima klimatskih promjena.

"Kompanije imaju ogromnu odgovornost. Male kompaniju moraju rješavati male, lokalne probleme. Veće kompanije trebaju rješavati probleme na razini države, a velike kompanije se trebaju pobrinuti za međunarodne probleme", rekao je on.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.