Ekonomix
15933 prikaza

Sberbanka: Upravljat ćemo Agrokorom i nešto prodati

Predstavnici Sberbanke prvi put su se javno oglasili o svojim planovima s Agrokorom

Drugi glavni vjerovnici su najavili kako će razgovarati o postavljanju svojih predstavnika u upravna tijela Agrokora, rekao je Bloombergu prvi zamjenik direktora Maxim Poletaev.

Vjerovnici traže kontrolu nad tekućim poslovanjem te žele mogućnost "brzinskog reagiranja na promjene".

Poletaev kaže kako će poštovati strukturu zadanu zakonom kako bi zadovoljili glavne vjerovnike, a dioničari potvrđuju kako su spremni razgovarati o opcijama. 

- Mi ne želimo preuzeti tvrtku i ne razmišljamo o toj opciji - kažu iz Sberbanka.

Oni, kao i drugi vjerovnici, pripremaju tromjesečni plan likvidnosti koji bi trebao biti odobren do utorka.
Poletaev je rekao kako još ne mogu procijeniti koliko je dodatnog financiranja potrebno, no vjeruju kako se iznos može znatno smanjiti nakon razgovora s glavnim dobavljačima.

Unajmili su stručnjake jer žele razumjeti zašto se tvrtka sa stabilnim poslovanjem suočila s krizom likvidnosti, a nakon što se ta glavna kriza riješi, Sberbanka će razmišljati o mogućnosti dugoročnog restrukturiranja duga Agrokora.

- Vjerojatno će imati smisla da prodamo neke dijelove tvrtke koji nisu bitni za temeljno poslovanje, kao i da potražimo investitore s ogromnim iskustvom u toj industriji - rekao je Poletaev.

Ivica Todorić na rubu je gubitka kontrole nad kompanijom koju je osnovao kao jedan od uvjeta spašavanja Agrokora, ispričali su povjerljivi izvor za ugledni Bloomberg.

Najveći vjerovnik, Sberbank, u privatnim razgovorima s Todorićem traži da on prepusti kontrolu vjerovnicima tijekom pregovora o restrukturiranju. Ruska banka, kažu izvori koji su tražili da ostanu anonimni zato što su to sve povjerljivi razgovori, pregovara s ostalim vjerovnicima kako bi potpuno promijenili upravu kompanije u zamjenu za refinanciranje dugovanja i nastavak rada velikog koncerna. Pregovori su još uvijek u tijeku i konačna vlasnička struktura još uvijek nije finalizirana.

Ivica Todorić Agrokor Ekonomix Za Konzum su mu rekli: "Prodaj ili ćemo ti ga uzeti silom"

Moskovski Sberbank odobrio je kredit od 100 milijuna eura Agrokoru ranije ovog mjeseca, a trenutačno pregovaraju o posuđivanju dodatnih 200 milijuna eura. U pregovore o restrukturiranju Agrokora uključena je i hrvatska vlada, prenose isti izvori.

Agrokor je najveća kompanija na području bivše Jugoslavije i najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj te predstavlja oko 15% hrvatskog BDP-a.

Todorić je osnovao Agrokor davne 1976. godine i doveo ga je do ogromnog prodajnog konglomerata koji se prostire na teritoriju čitave bivše Jugoslavije. Ivica je vlasnik oko 95% čitavog konglomerata, a u upravljanju mu najviše pomaže troje odrasle djece. Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju 2013. godine, Agrokor se suočavao sa sve većom konkurencijom.

Ivica Todorić Stotine milijuna Ekonomix Carstvo Todorića: Bez čega bi sve mogao ostati

Koncern duguje više od dvije milijarde eura dobavljačima, a u ljeto 2018. godine mora otplatiti više od 500 milijuna payment in kind kredita uzetog za financiranje preuzimanja slovenskog Mercatora. Bilo je to najveće preuzimanje na Balkanu i označilo je vrhunac širenja Agrokora. Tim dugovanjem se ovih dana trguje za 25 centi po euru što predstavlja blagi porast posljednjih dana. Tristotinjak milijuna eura Agrokorovih obveznica sazrijeva u svibnju 2019. godine i trenutačno se kreću oko 70 centi po euru.

Sberbank je već pozajmio Agrokoru oko milijardu eura i zajedno s VTB Bankom ruski vjerovnici drže više od trećine Agrokorovog ukupnog dugovanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.