Ekonomix
474 prikaza

Što proizvoditi u zemlji u kojoj radnika fali i policiji

Ilustracija za iseljavanje
Igor Kralj/PIXSELL
Ne samo da se 300.000 potencijalnih kupaca raznih proizvoda i usluga iselilo nego velik dio njih sve lošije govori hrvatski. Zaboravljaju materinji jezik!

Policijska uprava brodsko-posavska objavila je kako se obustavlja provedba postupka prijema u državnu službu više upravne referentice ili referenta po raspisanom oglasu. Obrazloženje je bilo kako nije bilo kandidata koji mogu biti primljeni na navedeno radno mjesto. Na oglas ih se javilo šestero. Dvoje je ispunjavalo uvjete iz oglasa, ali se nije pojavilo na testiranju. Policija će zaposlenike pokušati pronaći na ponovljenom natječaju u srpnju, piše OsijekExpress.com i zapravo obrazlaže zašto sam, iako mi se sviđala, odustao od objavljivanja hrvatskog izdanja stručne knjige.

Ili, kako piše Plava kamenica, jedan od najpoznatijih zagrebačkih restorana, koji vikendima prima više od 200 gostiju, ostao je na četiri profesionalna konobara. Krpa se radnicima iz drugih lokala iste tvrtke, naučnicima i strancima na probnom roku. "Čini se da je dugogodišnje podcjenjivanje osoblja u hrvatskom ugostiteljstvu došlo vrlo blizu fatalne naplate. Filipinci i Nepalci neće moći zaustaviti raspad sustava u jednom od svojedobno najpopularnijih zagrebačkih restorana. Kao ni u mnogim drugim, osobito tradicijskim restoranima", razrađuje tezu Plava kamenica.

 | Author: Grgo Jelavić/PIXSELL Grgo Jelavić/PIXSELL

Dakle, dobivši tekst Hrvatskoj relativno nepoznatog autora, prije svega sam se sam suočio s demotivirajućim podatkom: uskoro će biti prodan tisućiti primjerak "Inspiriraj se!", knjige u kojoj je najbolji savjet koji su ikada dobili podijelilo 120 iznimnih, cijeloj Hrvatskoj mahom poznatih ljudi. OK, na kraju balade te će knjige otići nekoliko tisuća, ali ako oni ne okidaju jaču kupnju, kakvu, ma kako stručna knjiga bila dobra, prodaju očekivati od nekoga tko nije ni Rimac ni Cvetojević?

Nije mi prvi put, ali uvijek me malo štrecne podsjećanje da se 300.000 potencijalnih kupaca raznih proizvoda i usluga iselilo, a autorica knjige koju uskoro objavljujem, Dubravka Lisak, osvijestila mi je i da velik dio tih ljudi, koji ionako uglavnom čita na engleskom - sve lošije govori hrvatski. Polako zaboravljaju materinji jezik! Ne samo njihova djeca.

Savjet ne tražim, niti bih ga dao, maknem li se od rada za novac u investiranje, u kapital koji će, nadam se, proizvesti kapital, Span i Zagrebačka banka zasad me čine vrlo sretnim, a Čakovečki mlinovi me rastužuju. Možda će nakon skupštine dioničara biti bolje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.