Ekonomix
517 prikaza

Tankerska za 400 mil. kuna kupila 24,5 % Turisthotela

Goran Kovačić/ PIXSELL
S jedne strane, moj komadić Turisthotela nikad ne bih prodao i vječno bih ubirao dividendu, s druge, ne bi bilo loše da me netko baš otjera lovom

Ne mogu dovoljno naglasiti s koliko opreza trebate čitati ovaj tekst jer ja sam mali dioničar Turisthotela.

Da se - san malih dioničara - u zadarskoj firmi sprema vlasničko preslagivanje, Poslovni dnevnik je objavio 1. srpnja. Poslovni je tad dobio informacije da su zainteresirane dvije velike kompanije, Valamar Riviera i Arena Hospitality Group, ali i Tankerska plovidba.

I, eto, kako piše Lider, zadarski je brodar postao najveći pojedinačni dioničar Turisthotela. Tankerska plovidba sad ima 24,53 posto, bivši dugogodišnji direktor Frane Skoblar pao je na drugo mjesto s 11,8 posto, a ostatak dionica drži oko 600 malih dioničara, s pet i manje posto udjela u vlasničkoj strukturi. Pojma nisam imao da nas je tako malo.

Savjet ne tražim niti bih ga dao, s jedne strane, moj komadić Turisthotela najradije nikad ne bih prodao - volio bih cijeloga života ubirati dividendu. S druge strane, ne bih imao ništa protiv da me Tankerska ili recimo Valamar - otjeraju lovom koju bi bilo preteško odbiti. Drugi dio nade bio je da će se nekolicina koja je držala više od pola kompanije naprosto umoriti i prodati firmu, uživati u penziji, a da ćemo s njima prodati i mi najmanji dioničari. U top 10 dioničara više nema Ante Barića, koji je bio drugi najveći dioničar, Danke Nekić, ujedno i članice uprave, Zorana Milišića i Matka Stojanova.

E, sad, ne ide baš tako lako. Na Liderovo pitanje zašto je Tankerska odlučila uložiti u Turisthotel i planira li povećavati udjel sa sadašnjih 24,5 posto, predsjednik uprave Mario Pavić je odgovorio kako Tankerska plovidba želi diverzificirati poslovanje kao dio dugoročne strategije usklađenja s globalnim smjerom dekarbonizacije, ističe kako prag od 25 posto nisu htjeli prijeći jer bi to impliciralo javnu ponudu, a o daljnjim koracima preuranjeno je razgovarati. Tankerska će, kao najveći pojedinačni dioničar, sa suvlasnicima pokušati zajednički uskladiti način daljnjeg upravljanja kompanijom.

Kako bilo, drago mi je da je u firmu u kojoj sam suvlasnik netko tko zna s lovom uložio više od 400 milijuna kuna. Savjet ne tražim niti bih ga dao, kad me ne bi istisnuli, a i dalje isplaćivali dividendu, ništa protiv ne bih imao da smo Tankerska i ja jedini suvlasnici Turisthotela. Dotad, čekam da vidim što o vrijednosti dionice misli Frane Skoblar. Dobro, on i još neki ljudi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.