Ekonomix
587 prikaza

U dionice u pet mjeseci uloženo više no u 12 godina

1/2
Dreamstime
Pivovara Medvedgrad je isplatila dividendu mrvu manju od 8,65 posto na moje ulaganje. Od starta avanture na Funderbeamu na ime dividende skupilo se 14,29 posto

Svijet se danas trži na mrvu više od 37 (slovima: trideset sedam) godišnjih dobiti. Preciznije, na 37 godišnjih dobiti gledano posljednjih deset godina. Uzmemo li samo posljednju godinu, još je i skuplje, PE je 42. Savjet ne tražim niti bih ga dao, no moje je mišljenje, iz podruma, da cijene dionica posljednjih godina rastu prvenstveno, gotovo isključivo zato što je novca više nego, kako se to karikirano kaže, budala. A budala nikad nije falilo. Naročito posljednjih godinu dana, jer je lani navodno naštampana trećina svih ikad “naštampanih” dolara. U praksi je to značilo i da su Amerikanci, dobivši pomoć zbog korone, naprosto lovu koja je pala s neba, to jest iz helikoptera centralne banke, dobrim dijelom ulupali u dionice, pokušavajući se zaštititi od inflacije ili čisto špekulantski u digitalno zlato, bitcoin i druge kriptovalute. Štamparski vjetrovi pušu da lete i krave, a kamoli purani. Tako, čim sam vidio naslov da je u pet mjeseci dionice investirano ili na razini klađenja hazarderski ulupano koliko u prethodnih dvanaest godina, prvo sam otišao pogledati pošto se danas prodaje svijet. Da J. P. Morgan, onaj po kojem je nazvana banka, uskrsne, bojim se da bi - savjet ne tražim niti bih ga dao - iste sekunde odmah umro od infarkta ili bi poludio. On je, naime, nastojao kupovati po sedam ili osam godišnjih dobiti.

New York: Dionice Don Jones sa zatvaranjem burze pale su za 208 bodova | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Pivovara Medvedgrad je unatoč pandemiji isplatila dividendu mrvu manju od 8,65 posto na moje ulaganje. Od starta avanture na Funderbeamu na ime dividende skupilo se 14,29 posto, a nadam se da će kompanija na kraju balade od nas malih otkupiti tokene. Da će joj to biti jeftinije nego plaćati dividendu. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali Medvedgrad je jedno od tipova ulaganja po Morganovim načelima. Vjerujem da bi se i Buffett složio. Poštena uprava, obiteljska firma koja radeći za sebe radi za male dioničare, kompanija s tradicijom koja, hajde, nije jamstvo da će preživjeti sve tržišne oluje, ali dvadeset i pet godina preživljavanja dobra je karta da će postojati i idućih dvadeset i pet godina... Include, Mrvoš i dalje raste. Pohvalio se da je kupio prešu pa će proizvoditi kod kuće, sam, dakle firma će biti efikasnija. Jedva čekam da se svijet procijepi, da vidim kako će ići prodaja klupa i pametnih kanti za smeće.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.