Ekonomix
533 prikaza

Uznemiren sam, ali ipak sam konačno kupio - Span

Span
Novac koji sam uložio uskoro će mi možda trebati za stan, ali procijenio sam da je Span vrijedan rizika, da će u tom trenutku vrijediti više ili će me utješiti dividenda

Kako je Ante Batinović naslovio knjigu o Slavenu Biliću, "Moraš jednom i pucat, nemoš samo dodavat!", tako bih - savjet ne tražim niti bih ga dao - rekao da u investiranju moram konačno i uložiti, ne mogu stalno držati gotovinu. Savjet ne tražim niti bih ga dao, pogotovo jer sam nakon odluke kupio Span, dosta uznemiren, gotovo anksiozan.

Neću reći da sam izgubio strpljenje čekajući stan na željenoj lokaciji, pa još i po povoljnoj cijeni (što god danas povoljna cijena značila), ali odlučio sam valjda prvo pravilo investiranja - ulaži samo novac za koji si siguran da ti neko, čak dulje, neće trebati - prilagoditi okolnostima. A okolnosti su taman takve da sam poštujući pravilo propustio kupiti Span po 27 eura, pa i po 35, da bi moja kupovna cijena nakon plaćene provizije brokeru bila nešto iznad 45 eura.

Da, žao mi je što nisam kupio ranije. Da, malo se bojim da će cijena u trenutku kad mi novac zatreba biti niža od moje kupovne. Ali da - savjet ne tražim niti bih ga dao - nadam se da će prihodi i dobit kompanije i dalje rasti, nadam se i da će Span nastaviti davati, i to i veću dividendu.

 | Author: Span Span

Prije odluke sam, nekoliko puta mu naglasivši da on može biti zaslužan, ali ni u kojem slučaju ne može biti kriv za moju odluku, razgovarao s brokerom. Nije presudila brokerova ciljana cijena dionice, objavljena nakon Spanova sjajnog financijskog izvješća za treći kvartal prošle godine, od 58 do 65 eura. Dakle, s dijelom ušteđevine koji će mi možda uskoro trebati nisam se okladio da će kuglica na ruletu stati na broj veći od 45, to jest da će netko pristati platiti više. Uložio sam jer sam nakon što je moja, kako to volim reći, podrumska analiza, analiza financijski polupismenog mene, pokazala da je Span firma koju bih zapravo najradije držao cijeli život. Rekoh investicijskom savjetniku da sam Turisthotel prije gotovo 15 godina kupio nadajući se da ću ga prodati kad ga budu prodavali tadašnji većinski vlasnici ili - ni tada! A sad bih najradije Span prodao kad ga bude prodavao najveći pojedinačni dioničar Nikola Dujmović ili ni tada.

Eto, kupio sam, i dok podrumskim alatima financijski polupismenog proučavam Apple, čekam Spanovo izvješće za četvrti kvartal i nadam se da će prinos od dividende na moju kupovnu cijenu biti veći od tri posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.