Ekonomix
109 prikaza

Velika Britanija za godinu dana pada u recesiju

Stanje na burzama
REUTERS/Lucas Jackson
"Očekujemo da će britansko gospodarstvo do početka 2017. uroniti u blagu recesiju", upozorili su analitičari američke investicijske banke svoje klijente

Britanija će vjerojatno uroniti u recesiju u roku od godinu dana, nakon prošlotjedne odluke o izlasku iz Europske unije, a usporit će i rast svjetskog gospodarstva, poručuju analitičari Goldman Sachsa.

"Očekujemo da će britansko gospodarstvo do početka 2017. uroniti u blagu recesiju", upozorili su analitičari te američke investicijske banke svoje klijente.

Procjenjuju da će zbog odluke o izlasku iz Unije britansko gospodarstvo u idućih 18 mjeseci ukupno izgubiti 2,75 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a očekuju i negativne posljedice po američko i europska gospodarstva.

Tako u bilješci klijentima analitičari Goldmana pišu da u iduće dvije godine očekuju rast BDP-a eurozone za prosječno 1,25 posto, dok su prije odluke o 'Brexitu' očekivali rast od 1,5 posto.

Što se tiče američkog BDP-a, analitičari Goldmana procjenjuju da će njegov rast u drugom dijelu ove godine iznositi 2, a ne 2,25 posto koliko su očekivali prije.

Kao rezultat odluke Britanaca o napuštanju Unije, analitičari te investicijske banke vide tri najveća rizika: vjerojatno će oslabiti trgovinski trendovi, kompanije će vjerojatno smanjiti investicije zbog nesigurnosti, dok će se financijski uvjeti stegnuti zbog oscilacija valuta i slabosti rizičnijih investicija, kao što su dionice i drugorazredne obveznice.

Na mogućnost slabljenja britanskog gospodarstva ukazuje i anketa britanskog Instituta direktora (IoD), prema kojoj je gotovo dvije trećine od njezinih 1.000 članova poručilo da će izlazak Britanije iz EU negativno utjecati na njihovo poslovanje.

"Većina poslovnih lidera smatra da je odluka Britanaca o izlasku loša za njihovo poslovanje, a zbog toga će mnogi zaustaviti ili sasvim odustati od planova investicija i zapošljavanja", kaže Simon Walker, direktor IoD-a.

Četvrtina od ukupno 1.000 članova IoD-a najavila je zaustavljanje zapošljavanja, dok ih je 5 posto najavilo ukidanje radnih mjesta. Gotovo trećina će nastaviti zapošljavati kako je i planirala.

Na odluku Britanaca o izlasku iz Unije, što će vjerojatno uzdrmati položaj Londona kao najvećeg europskog financijskog središta, najbrže su reagirale banke.

Već u petak američka investicijska banka Morgan Stanley poručila je da bi mogla premjestiti 2.000 radnih mjesta iz Londona u Dublin ili Frankfurt.

U nedjelju je, pak, britanska banka HSBC poručila da planira premjestiti 1.000 radnih mjesta iz Londona u Pariz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.