Ekonomix
140 prikaza

Vladin program otpisa duga građanima ‘Novi početak’ je odličan … plus: realno o Grčkoj

Otpis dugova najsiromašnijim građanima
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Amerikanci nisu zlonamjerni, nego ne znaju koliko smo mi ukupno loši, a ova im je mjera privukla pažnju

1. ‘Novi početak‘ je odlična mjera. Sjetite se što sam pisao kako izgleda razduživanje (države i u državi), to je nužna komponenta. Pogotovo jer je zbog malih dugovanja velik broj ljudi gurnut u sivu ekonomiju (a neki možda i u crnu).

2. Neki naši mediji pišu loše o tom planu, prenoseći posprdne izjave nekih velikih američkih medija (WP, CNN …). Međutim, Amerikanci nisu zlonamjerni, nego ne znaju koliko smo mi UKUPNO loši, a ova im je mjera privukla pažnju. Koja je u onome što ukupno imamo daleko iznad prosjeka.

Naravno, ono što je neshvatljivo Amerikancima je ‘moralni hazard’. Naime, koja se poruka daje ljudima: jesu li sad glupi svi oni koji su plaćali i je li oportuno ubuduće ne plaćati? No, u ovom slučaju je Vlada birala između dva zla, a sada mora uvesti vrlo jake i jasne mehanizme protiv moralnog hazarda.

3. Neki kažu da Vlada ovo radi ‘samo zbog izbora’. Prvo, najvažniji posao političara je dobiti izbore. Drugo, kao i kod privatizacije HEP-a, kao što je rekao veliki Deng Xiaoping: ‘Nije važno da li je mačka crna ili bijela, glavno da lovi miševe’. Mislim, uz sve greške ove Vlade, ne možemo stalno kritizirati jer ‘kritiziramo principijelno, bez obzira na konkretno’.

Našim ljevičarima je George Bush meta najvećeg zdvajanja i izrugivanja. Pogledajmo, međutim, što kaže Geroge Bush: Bush Tells Hannity Why He Refuses to Criticize Obama. Kad ćemo tako nešto doživjeti u Hrvatskoj?

4. Što se tiče Grčke, o kojoj sam pisao jučer, vidjeli ste da sam sve bio u pravu. Ciprasova balkanska prijetvornost tek će po postati jasna najprije njegovim biračima (jučer obećao da će nositi i kravatu, a možda opet izvuče i BMW motor iz garaže). Do sada sam koristio malo šaljiviji rječnik kako bih nadjačao buku naših socijalističkih medija koji su u njemu vidjeli nekog ‘spasioca’ od tko zna čega. Nevjerojatno, naše socijaliste nije smetalo kad je praktički svatko u Grčkoj mogao u mirovinu s 3.000 nezarađenih eura, u 50. ili najkasnije 55. godini … nisu ih smetale ni ovakve stvari u grčkom društvu (megamilijarder na čijoj jahti su barski stolci obloženi … čime ono?) Aristotle Onassis’s yacht was a floating Xanadu that seduced them all. Nego ih smetaju Nijemci?!

Ali evo nešto vrlo zanimljivo. Iako se kod NAS praktički religijski prati pisanje socijalističkog The Guardiana, nitko nije prenio pisanje zaista uglednog Der Spiegela, i to ni manje ni više nego intervju s predsjednikom Europskog parlamenta (inače socijaldemokrata): European Parliament President Schulz: ‘Greek Voters Should Be Realistic’. Da je, možda bi i cijala raspravaoko Ciprasa bila razumnija …

Tekst je objavljen na blogu Nenada Bakića, Eclectica.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.