Ekonomix
561 prikaza

Vujčić: "Investitori se u Hrvatskoj osjećaju nesigurno"

Boris Vujčić i Velimir Šonje na Cafe Liberalu
1/12
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Guverner Hrvatske narodne banke s neovisnim ekonomskim analitičarem Velimirom Šonjom gostovao je na trećem Caffe Liberalu, panelu u organizaciji tjednika Express

Svjetska ekonomija vrlo dobro raste, no prijeti joj početak trgovinskog rata između SAD-a i Kine, čiji su hici već bačeni, a koji bi mogao imati značajne ekonomske posljedice koje bi se osjetile i u Hrvatskoj, rekao je Boris Vujčić.

Guverner Hrvatske narodne banke s neovisnim ekonomskim analitičarem Velimirom Šonjom gostovao je na trećem Caffe Liberalu, panelu u organizaciji tjednika Express.

Vujčić je istaknuo kako su se u proteklih 30 godina smanjile nejednakosti među zemljama, ali su se produbile nejednakosti unutar zemalja.

Boris Vujčić i Velimir Šonje na Cafe Liberalu | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
- Ekonomija zemalja koje provode preporuke MMF-a izgleda bolje od ekonomija onih koje ih ne provode - poručio je guverner.

Šonje je rekao kako ne očekuje da će 2018. biti reformska godina. 

- Otkako smo ušli u EU dokumenti su nam puni reformi, ali je problem u njihovoj provedbi - objasnio je ekonomski analitičar koji smatra da Hrvatska ima preveliku državnu upravu.

Guverner je objasnio kako je za privlačenje investicija potrebno osigurati poduzetničku klimu.

- Za donošenje prvostupanjske presude potrebno je 400 dana. Investitori u Hrvatskoj nemaju sigurnost - objasnio je Vujčić te dodao kako je primjer dobre poduzetničke klime Estonija koja je digitalizirala sve državne usluge.

- Ako se pogoduje poduzetništvu, bit će više radnih mjesta, a ako raste potražnja za radnicima, rastu i plaće - objasnio je guverner.

Vujčić smatra kako bi Hrvatska uvođenjem eura mogla samo profitirati.

- Najmanja smo zemlja Unije koja nema euro, a najviše smo ovisni o njemu. Štednje i krediti su nam većinom u eurima - rekao je guverner. 

Boris Vujčić i Velimir Šonje na Cafe Liberalu | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
Smatra da se uvođenjem eura možemo samo riješiti rizika povećanja kredita. 

Šonje se slaže s guvernerovim mišljenjem.

- Cijene u hrvatskoj već su poravnate s europskim pa se neće povećavati nakon uvođenja eura. Kad bismo u trenutku uvođenja eura smanjili poreznu politiku, došlo bi i do smanjenja cijena - zaključio je ekonomski analitičar.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:39 02.Svibanj 2018.

    Vujčiću,manje manipoliraj Kunom,njezina STVARNA vrijednost je 50 posto manja od brojke na novčanici.