Ekonomix
16494 prikaza

Vuković: Pasivni, mirovine zaboravite, ulažite u S&P 500

1/2
Jurica Galoic/PIXSELL
Mladi se genijalac kladi na pad indeksa, na recesiju, kaže da su cijene nekretnina napuhane, balon, ali da bi, nađe li što traži, nekretninu i preplatio

Prinosi na kratkoročne obveznice postali su veći nego na dugoročne, a to je siguran znak recesije, reče na besplatnom predavanju u organizaciji Glasa poduzetnika u zagrebačkom UGP caffeu Vuk Vuković, koji se proslavio predvidjevši Trumpovu pobjedu na izborima i Brexit. Najjednostavnije rečeno, što je dulji rok investicije, veći je rizik, tražiš veću sigurnost, veći prinos. A trenutno najveći investitori, fondovi i banke, prodaju dugoročne obveznice kako bi, zbog većeg prinosa, kupovali kratkoročne.

Kaže, Lufthansa je tražila podatak koji najbolje predviđa poslovanje. Popunjenost aviona, broj putnika po ovom ili onom parametru... Ispostavilo se da je taj podatak – vrijeme kašnjenja. Što se ekonomije tiče, taj je podatak odnos prinosa na dugoročne i kratkoročne obveznice. Ništa dosad recesiju nije najavljivalo precizno kao veći prinos na kratkoročne obveznice nego na dugoročne.

 | Author: Marko Dimić/ Pixsell Marko Dimić/ Pixsell

Vuković je otkrio da se trenutno kladi na pad indeksa. Rekao je da su se mnogi institucionalni investitori od gubitaka spašavali kupujući robe, sirovine, a kako se one kupuju dolarom, osim cijena svih roba porasla je i cijena dolara. (Da, zato Putin želi da se ruska nafta plaća rubljom.)

Predavač je najavio da i u Hrvatskoj i u svijetu dolazi vrijeme skupih kredita za nekretnine. No iako predviđa pad cijena nekretnina u Hrvatskoj, reče i da bi, ako bi našao što ga zanima, i preplatio, jer je na dugi rok nekretnina na dobroj lokaciji investicija na kojoj je vrlo teško izgubiti novac. Pa što ako na neko razdoblje cijena i padne?! Trenutno je hit Gorski kotar.

 | Author: Hrvoje Jelavić/PIXSELL Hrvoje Jelavić/PIXSELL

"U što da ulažem ako sam pasivni ulagač?", pitao je čovjek iz publike. "U S&P 500", odgovorio je Vuković. Kaže da je to dobar način da se nevični rizičnijim igrama zaštite od inflacije, a rekao je i da mladi ljudi moraju biti svjesni da se u mirovinski sustav ne mogu pouzdati, zbog očajnog omjera zaposlenih i umirovljenih sustav se raspada, pa će jedine mirovine koje će imati biti one koje si sami za života uštede.

Vukovićevo je predavanje bilo i slika malodušnosti i poduzetništva i građanstva. Jedan od najboljih među nama nije napunio – kafić. Kao da Stefanovski tjedan ili dva unaprijed najavi da će svirati u kafiću za sretnike koji se dočepaju besplatne ulaznice, a umjesto da vani ostane tisuću ljudi, unutra bude mjesta za plesanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Cavallino 15:07 19.Svibanj 2022.

    Neko pliva u Savi Neko živi u Rumi Neko radi u travi A vuk živi u šumi U školi ga ne vide Nema ni maturu U muzeje ne ide Prezire kulturu Usta su mu snažna Duša mu je drumska Obećanja ... prikaži još!ja lažna A ćud mu je šumska Kad je srećan leži Kad je ljut reži Ka zverstvima teži Kad ga vidiš beži Vuče, vuče, bubo lenja Šta će reći pokolenja Vodio si život buran Pa ostao nekulturan