Ekonomix
109 prikaza

Wozniak: Apple bi trebao plaćati veći porez

Apple Store
Daniel Reinhardt (DPA/PIXSELL)
Apple, Google i Amazon izloženi su kritici da ne plaćaju dovoljno poreza, a Apple je trenutno i predmet porezne istrage Europske komisije

Sve kompanije, uključujući Apple, trebale bi plaćati porez po stopi od 50 posto, izjavio je u petak u razgovoru za BBC suosnivač američkog informatičkog diva Steve Wozniak.

Ne sviđa mi se pomisao da Apple ne plaća porez po istoj stopi kao i ja, pojasnio je Wozniak u razgovoru za BBC Radio 5 live.

"Ja puno radim, puno putujem i za sve što radim plaćam porez po stopi većoj od 50 posto. Smatram da je to dio života i da tako treba biti", poručio je legendarni suosnivač Applea, koji ga je napustio prije nešto više od 30 godina. Osnovao ga je prije 40 godina zajedno sa Steveom Jobsom i Ronaldom Wayneom a danas Apple s tržišnom kapitalizacijom od oko 600 milijardi dolara spada među najvrijednije u svijetu.

Na pitanje treba li i i Apple plaćati porez po istoj stopi, odgovara: "To bi trebalo vrijediti za sve kompanije u svijetu".

Apple, Google i Amazon izloženi su kritici da ne plaćaju dovoljno poreza, a Apple je trenutno i predmet porezne istrage Europske komisije. Veliki dio poslovanja američka je kompanija prebacila u Europu preko podružnica u Irskoj. Ta zemlja ubire porez od kompanija po stopi od 12,5 posto. Usporedbe radi, u Britaniji ona iznosi 20 a u SAD-u 35 posto, napominje BBC.

Prije tri godine u Appleu su priznali da dvije njihove podružnice u Irskoj plaćaju porez po stopi od samo dva posto. Također su na računima u poreznim oazama, dakle izvan dosega američkih poreznih vlasti, prikupili nekih 200 milijardi dolara rezervi.

Izbjegavanje plaćanja poreza ponovno se našlo u fokusu zahvaljujući skandalu koji je izbio nakon što su u javnost procurili dokumenti odvjetničke tvrtke sa sjedištem u Panami Mossak Fonseca, pokazujući kako brojne kompanije, političari i slavne osobe iz svijeta sporta, kulture i zabave zaobilaze porezne obveze skrivanjem zarade u poreznim oazama.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.