Ekonomix
477 prikaza

Za Novu godinu sam si kupio edukaciju o novcu bez stresa

Tomislav Miletić/PIXSELL
Prije desetak godina sam, jer sam mogao izgubiti samo 22 eura, kupio Greenblattovu knjigu. Čudo sam dobio. Po istom načelu kupujem edukaciju Kristine Ercegović

Panelist je na konferenciji o investiranju rekao da ima kristalnu kuglu. Da je svatko može steći čita li svaki dan ili znanstveni članak ili poglavlje knjige o investiranju. Dakle, ili znanstveni članak ili poglavlje knjige na dan, i na tržištu kapitala ćeš se osjećati više nego ugodno.

OK, moj posao je pisanje. Pišem i učim druge kako treba pisati, a da ciljna publika čita to što napišu. Nemam vremena čitati znanstveni članak ili poglavlje knjige o novcu ili investiranju na dan. Pročitao sam više-manje sve klasike. Grahamova "Inteligentnog investitora", nekoliko knjiga o Buffettovim ulaganjima (on je Pele, Maradona, Messi i Ronaldo investiranja), čitao sam i Kostolanyja i još nekoliko početnica, a sunakladnik sam dvije Greenblattove knjige.

Doprinos financijskom opismenjavanju naroda dao sam i - dobro je to, poniznosti radi, s vremena na vrijeme ponoviti - bivajući najveći glupan od svih glupana koji su ikad nešto švrljali o tržištu kapitala. Em sam vjerovao krivim ljudima, em sam više vjerovao njima nego vlastitom razumu i očima.

Britansko tržište | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell

No... Nemam vremena koliko panelist iz prve rečenice, ali svako malo investiram nešto novca u kakvu konferenciju ili ručak s nekim tko zna više od mene ili u edukaciju. Možda najpoznatija poduzetnica u Hrvatskoj i oko Hrvatske, Kristina Ercegović, ovih dana zainteresiranima šalje niz mailova u kojima financijska sloboda ima više od ljudskog lica. U kojima je financijska sloboda djevojka iz susjedstva. Zbog rečenica "plati prvo sebi", dakle prvo investiraj, i "ako od 100 ne odvojiš 10, vjeruj mi, još ćeš teže odvojiti 100 tisuća od milijuna", rečenica o željama i potrebama, brzo sam zbrojio koliko troškova mogu pretvoriti u najrazličitije investicije, pa sam dio love koju inače potrošim po kafićima za početak odlučio uložiti u niz Kristininih predavanja, videa i e-knjiga. Inače sve to stoji 790 eura, a eto, Božić je, sad je na sniženju, sve za ukupno 47 eura.

Na aerodromu sam prije desetak godina kupio Greenblattovu "Malu knjigu koja i dalje pobjeđuje tržište". Mislio sam, najviše što mogu izgubiti je - 22 eura. Ispostavilo se da sam dobio čudesno znanje, napisano da dijete razumije. Sad si mislim, vrijedi li to što ću platiti Kristini Ercegović barem koliko ovo što sam zasad dobio besplatno, vrijedit će zlata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • zglogical 20:47 29.Siječanj 2023.

    Rekao da bi ona prije od tebe mogla nešto naučiti nego ti od nje. Barem kada se radi o ulaganju