Ekonomix
160 prikaza

Zbog svađe HDZ-a i Mosta ugasit će kutinsku Petrokemiju

Tvornica Petrokemija
Boris Scitar/PIXSELL
PREOKRET: HDZ je blokirao Mostov plan da za kredit jamči dionicama hotela Jadran iako je u petak sve bilo idilično. Tvrtka s 1600 zaposlenih nema za vratiti 200 mil. kuna

Kutinski div Petrokemija neće dobiti kredit od 200 milijuna kuna za vraćanje dugova i investicije. HDZ ne pristaje na Mostov plan da kao jamstvo za taj kredit posluže dionice hotelskog poduzeća Jadran iz Crikvenice.

Odluka o kreditu i jamstvu trebala je biti usvojena u petak, ali je odgođena i trebala ju je donijeti Vlada na telefonskoj sjednici ovog tjedna. Ministar gospodarstva Tomislav Panenić (Most) rekao je u petak da je sve usuglašeno s HDZ-om i da treba samo tehnički dotjerati odluku. A onda je ministar Oleg Butković javno poručio da od toga neće biti ništa.

Tomislav Panenić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Ostao sam zapanjen. Pa to je čisti predizborni folklor. Ne radi se samo o 1600 zaposlenih koji gube posao prestankom proizvodnje. Petrokemija je strateška tvrtka, od nje ovisi i prijevoz željeznicom, luka Šibenik, potrošnja plina koji bi njenim gašenjem poskupio građanima. Uz dužno poštovanje, nije to jedan hotel", kaže Panenić, koji upozorava da Petrokemiji prijeti stečaj.

Dionice hotela Jadran trebale su biti izuzete od prodaje da posluže kao jamstvo za kredit. Njime bi se vratio dio dugova za plin i Ini i PPD-u. Potonja tvrtka je htjela i kupiti Petrokemiju, a postala je javnosti poznata kad se otkrilo da je davala pozajmice HDZ-u, a Panenićev pomoćnik u ministarstvu iz kvote HDZ-a dolazi iz te tvrtke.

HDZ-ov ministar Oleg Butković kaže da je odluku išao zaustavljati čim je čuo za nju. On kaže da Petrokemiji treba pomoći, ali da država ima niz druge imovine kojom može jamčiti. Jadran je iz njegove izborne jedinice i zna što je ta hotelska kuća s 850 zaposlenih prošla.

"Oni su 20 godina bili u stečaju. Taj mrtvac se sad počeo buditi i oporavljati i sad bi ga trebali zatući. Agonija im je i trajala zbog raznih hipoteka, a sad bi trebali staviti novu s kojom se neće moći razvijati, dignuti kredit, pa čak ih nećemo moći niti dokapitalizirati ili privatizirati. Mi to jednostavno ne možemo dopustiti. Radi se o pravednosti a ne o politiziranju", jasan je Butković.

Danas je Panenić sazvao i sastanak s upravom i nadzornim odborom Petrokemije da vide može li se i kako dalje nakon blokade kredita.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.