Znanost
5914 prikaza

Bitka za ravnu Zemlju: Zašto Hrvati vjeruju u laži

Komentari 15 Prikaži odgovore
Popularni
  • Popularni
  • Najstariji
  • Najnoviji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • darko 12:16 27.Siječanj 2019.

    Znanje i obrazovanje temelj su za izbjegavanje zabluda. Ukoliko je znanje, a je, kod pojedinaca vrlo krhko, medijsko bombardiranje istinama, poluistinama i prevarama, izaziva nesigurnost čak i kod dobro obrazovanih ljudi. Primjer 1. Uz veliko štovanje svih vjera i vjernika ... prikaži još!a , njihovi autoriteti koji uživaju ogromno poštovanje svojih sljedbenika, vrlo često, svjesno ili nesvjesno, guraju svoja zapažanja kontra znanstveno dokazanim istinama i prirodnim zakonitostima, vjeru treba poštivati, ali.

    • vjaceslav 08:02 28.Siječanj 2019.

      je, kada već govorimo o znanosti i znanstvenicima, trebali bi se podsjetiti da je Katolička Crkva i ona znanstvenika Ruđera Boškovića, o kojem znamo sve osim da je bio isusovac, kao i ona belgijskog matematičara i astronoma, Georges Lemaitre-a (1894. ... prikaži još!. – 1966.) o kojem ne znamo ništa. A, Lemaitre je bio isusovac koji je sve ono što se pripisuje Edwin Hubble-u – otkriće ekspanzije svemira, zakona i veličine konstante po kojoj se širi – otkrio 1927., dvije godine prije njega.

    • vjaceslav 08:03 28.Siječanj 2019.

      Skromni isusovac nikada nije protestirao zbog marginaliziranja, već je, kada se saznalo za njegovo prvenstvo, odgovorio da ne vidi svrhu o istoj temi pisati ponovo 1931., tri godine poslije Hubble-a. Nikada nije protestirao ni što se njegovo ime izbjegavalo, a ... prikaži još! a izbjegava i danas jer je bio katolički svećenik, spomenuti uz „Big Bang“ teoriju, kako je astronom Fred Hoyle prekrstio njegovu „Teoriju o praatomu“.

    • vjaceslav 08:05 28.Siječanj 2019.

      Osim navedenog, Lemaitre je matematički predvidio i ubrzano širenja svemira koje je potvrđeno nakon 67 godina, 1998. Dok je cijela astronomska zajednica, Einstein, Edington, Hubble, Hoyle, Hawking, Weinberg, čak i Alexander Friedmann prije njih, možda i de Sitter, zastupali svemir ... prikaži još!ir u kojem se stopa ekspanzije smanjuje zbog dalekosežne sile gravitacije, Lemaitre je tvrdio da se svemir ubrzano širi, štoviše, da je akceleracija bila neophodna za stvaranje zvijezda i planeta.

    • darko 10:32 31.Siječanj 2019.

      vjaceslav, da svakako, u pravu ste, ali sam govorio o zabludama koje ponekada većina u raznim religijama uporno gura, unatoć takovim obrazovanim i zaslužnim pojedincima unutar svojeg sastava, naravno takovih slučaja imate i u političkim totalitarnim sustavima, koji su gurali ... prikaži još!li svoje protuprirodne ideje, ima toga još na puno strana,ali to vam je kao pumpanje vode uz brdo, dok osiguravate struju, voda ide uz brdo, kad nema energije prirodnim zakonom ,padom, voda se sjuri niz brdo.

  • nicsoew 12:18 29.Siječanj 2019.

    Vjaceslav - kutovi svijeta, stupovi zemlje....bibliju krase dijelovi iz čijeg je teksta vidljivo da su pisci biblije smatrali da je zemlja ravna ploča...

  • BESTpartizan 10:22 28.Siječanj 2019.

    glupi su tko god vjerujeu ravnu ploču

  • vjaceslav 07:41 28.Siječanj 2019.

    kakve veze ima crkva, a misli se na katoličku, s buncanjem o ravnoj zemlji? gdje se, u "prvoj knjizi mojsijevoj", u kojoj se opisuje stvaranje, za zemlju kaže da je ravna? ima li u "novom zavjetu" i jedna jedina rečenica ... prikaži još!a u kojoj se uopće spominje njen oblik? ništa takvog - jer crkva nije astronomsko društvo, niti je biblija astronomski priručnik, niti je isus bio astronom!

    • vjaceslav 07:45 28.Siječanj 2019.

      kako se u priču o ravnoj tzemlji uklapa ovo - 1481. papa Sixto IV. svojom bulom „Aeterni regis“ dodjeljuje Španjolcima (kao interesnu sferu) sjeverni dio zemaljske kugle, a Portugalcima južni. Linija razgraničenja išla je usporednicom (paralelom) ispod Kapverdskih otoka. Iz ... prikaži još! navedenog je jasno „urbi et orbi“ da su pape, a time i KC znali da Zemlja nije ploča, već kugla, kao što i piše u 2. točki I. knjige Ptolomejeva Almagesta koji je Crkva, uz aristotelizam, usvojila kao pogled na svijet.

    • vjaceslav 07:47 28.Siječanj 2019.

      ili ovo - 1493. papa Aleksandar VI., bulom „Inter caetera“, vrši novu podjelu svijeta - na zapadnu polutku koju dodjeljuje Španjolcima i istočnu koja pripada Portugalcima. Podnevnik (meridijan) koji je dijelio ove interesne sfere išao je brazilskom izbočinom. Ova podjela ... prikaži još!ela bila je potrebna jer je Kolumbo pri kraju svoga prvog putovanja zaplovio južnije od linije razgraničenja pa je umjesto današnje Floride otkrio Bahamske otoke koji su se nalazili u južnoj, portugalskoj sferi.

    • vjaceslav 07:51 28.Siječanj 2019.

      1533. Johann A. Widmannstetter, tajnik pape Klementa VII., održao je papi i dvojici kardinala predavanje o Kopernikovu modelu heliocentričnog sustava. Dakle, 10 (deset) godina prije objavljivanja Kopernikove knjige, Katolička Crkva je bila upoznata s njegovim radom i, gle! ništa nije ... prikaži još! poduzeto da se zabrani ovaj „heretički“ uradak.

    • vjaceslav 07:53 28.Siječanj 2019.

      Štoviše, nakon 1535. Widmannstetter, u to vrijeme tajnik kardinala Nicolausa von Schonberga, svojim predavanjima o Kopernikovu heliocentričnom modelu, toliko je oduševio kardinala da se ovaj, 1. prosinca 1536., pismom obratio Koperniku, zamolivši ga da mu pošalje sve o toj temi ... prikaži još! potaknuvši ga da objavi svoju knjigu.

    • vjaceslav 07:55 28.Siječanj 2019.

      Kada je 1543. godine Kopernikova knjiga konačno tiskana, nije uopće izazvala zanimanje i naklada od 400 primjeraka ostala je neprodana. Isto se desilo i s druga dva izdanja, onim Petrusovim iz godine 1566. te Muleriusovim iz 1617. Koliko je potražnja ... prikaži još! za „De revolutionibus“ bila minorna, svjedoči podatak da je prvi prijevod na njemački bio tek onaj Nicolaus Reimersa iz godine 1587., 44 (četrdeset četiri) godine nakon nuremberškog izdanja. toliko o kopernikanskom obratu! lp!

  • makan1210tahi 08:55 27.Siječanj 2019.

    jer su glupi?

  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.