Instant articles
195 prikaza

Online zajmovi – percipiramo li ih na ispravan način?

Shutterstock

Online zajmovi doživjeli su nagli porast zanimanja korisnika posljednjih 20-ak godina u razvijenim zemljama, kako u svijetu, tako i u Europi, a svakim danom raste im popularnost i u Hrvatskoj. No, postavlja se pitanje: koja im je prava svrha i koliko su uistinu jednostavni za korištenje?

Internetski zajmovi – brzo do novca kad ga hitno trebamo

Korisnici online zajmova u razvijenim zemljama, poput SAD-a, Australije, Novog Zelanda te u državama članicama EU, kao i Velikoj Britaniji, doživljavaju online zajmove kao način za rješavanje kratkoročnih nenadanih novčanih izdataka.

Takvi zajmovi su jako popularni, a korisnici ih u pravilu vraćaju već od sljedećeg mjesečnog primanja, što je i prava namjena ovakvog načina posudbe novca.

Dakle, važno je percipirati svrhu takvih internetskih zajmova kao pomoć da brzo dođemo do nekoliko tisuća kuna kad nam novac hitno zatreba, a ne za rješavanje dugoročnih financijskih problema.

Prema mnogim provedenim anketama uobičajeni razlozi korisnika online zajmova su: plaćanje medicinskih troškova, popravci automobila, popravci u kućanstvu, kupovina namještaja, plaćanje školarine, ali zanimljivo je kako većina (53 % korisnika) online zajmove koristi za plaćanje režija i kupovinu namirnica.

Online zajmovi – brzina i jednostavnost

Kao što im i sam naziv govori, online zajmovi u potpunosti se odvijaju putem interneta – od slanja zahtjeva do isplate novca, te niti u jednom trenutku neće biti potrebno utrošiti više energije i vremena na išta što je vezano uz proces ostvarivanja zajma.

Kao punoljetni građani RH, uz uvjet da imamo redovita mjesečna primanja te uz minimalnu dokumentaciju, možemo poslati svoj zahtjev za zajam putem računala, laptopa, tableta ili pametnog telefona, tj. korištenjem internetske stranice ili mobilne aplikacije.

Naravno da to možemo učiniti u vremenu kad god to nama odgovara – 24 sata na dan, 7 dana u tjednu.

Građani RH ovu su mogućnost korištenja online zajmova dobili prije sedam godina, ulaskom Hrvatske u EU.

Prednosti ovakvih kredibilnih pružaoca internetskih zajmova vidljive su već i prilikom samog pregleda internetskih stranica koje nam se obraćaju na hrvatskom jeziku, nastojeći na vrlo jednostavan način objasniti uvjete dobivanja pozajmica i svoju ponudu. Već na početnoj stranici vidljiv je tzv. „filter“ za izračun.Njime se izračunava pristojba prema unosu željenog iznosa novca i planiranog roka povrata. Svi troškovi obrade zahtjeva odmah su vidljivi i uistinu nema skrivenih troškova.

Prednosti online zajmova su jednostavnost i brzina kojom korisnici mogu doći do hitno potrebnog novca.

Brzina isporuke novca

Iako je moguće da od slanja zahtjeva do njegovog odobrenja prođe samo par minuta, vidljivu uplatu na našem tekućem računu realno je očekivati u roku od 15 minuta do 24 sata. Odlično je to što nikome niti u jednom trenutku nismo dužni objašnjavati razloge radi kojih novac trebamo – to je naša osobna stvar.

Uspoređujući ponude unutar Hrvatske, uglavnom se nude online zajmovi od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna.

U usporedbi s ostalim zemljama EU, što se ponude online zajmova tiče, sigurno nismo u zaostatku. Može se reći da smo čak i u prednosti jer smo preuzeli već dorađen, usavršen model poslovanja. Na primjer, dok neke strane stranice nemaju kontakt-broj telefona, već samo e-mail, hrvatski korisnici imaju na raspolaganju kontakt-broj putem kojeg mogu dobiti više informacija.

Koliko su online zajmovi popularni u Hrvatskoj? Činjenica je kako u Hrvatskoj još uvijek nismo u potpunost otkrili korisnost ovakvog načina poslovanja, no razvojem IT tehnologije te sve većom digitalizacijom društva, uskoro će posuđivanje novca u nekoliko klikova putem interneta biti uobičajena praksa kad nam novac hitno treba.