11885 prikaza

Jahtu Putinova kuma preselili su u Split, evo je kod Poljuda! Ukrajinci gube 200 milijuna €

1/2
Ivana Ivanovic/PIXSELL
ARMA (Agencija za povrat imovine) sad ne može prodati Medvedčukovu jahtu 'uhićenu' u Hrvatskoj. Štoviše, Ukrajina u načelu može izgubiti ovu imovinu, objavio je službeni Kijev

Jahta Royal Romance mjesecima nije bila isplovila niti na rutinsku vožnju da motori prorade sat vremena, ali 27. srpnja iz nekog razloga premještena je iz Trogira u splitsku luku Lora. Dvije godine već ne smije napustiti Hrvatsku, najprije je bila blokirana, sad joj je zabranjeno napustiti hrvatske teritorijalne vode dok se ne utvrde okolnosti kome ona zapravo pripada. Istekao je zakonski rok od dvije godine koliko je jahta mogla biti blokirana.

Reporteri Pixsella snimili su je danas s poljudskim stadionom u pozadini. 

 | Author: Ivana Ivanovic/PIXSELL Ivana Ivanovic/PIXSELL

Kako smo ranije pisali, Ukrajinci su odnedavno u panici i boje se da su izgubili mogućnost prodati jahtu vrijednu 200 milijuna eura, što su pokušavali mjesecima, čak su je bili i preregistrirali pod ukrajinskom zastavom u Kijevu. 

- ARMA (Agencija za povrat imovine) sad ne može prodati Medvedčukovu jahtu 'uhićenu' u Hrvatskoj. Štoviše, Ukrajina u načelu može izgubiti ovu imovinu. Sud u Splitu ukinuo je pljenidbu jahte zbog nepostojanja optužnice u kaznenom predmetu Glavnog tužiteljstva - izvijestio je prije nekoliko tjedana ukrajinske medije prvi zamjenik predsjednika ukrajinskoga Odbora Vijeća za financije, poreznu i carinsku politiku Jaroslav Železnjak. 

Prema Železnjaku, u razdoblju od lipnja 2022. do lipnja 2023. ARMA nije poduzimala nikakve mjere za prodaju jahte. Tek od srpnja 2023. agencija je počela raditi na tome. 

A kada je ARMA našla američku aukcijsku kuću Boathouse koja će prodati jahtu, ova je odustala, baš kao i nizozemska aukcijska kuća Troostwijk. To se dogodilo kao rezultat pritiska odvjetnika, međunarodne odvjetničke tvrtke "Steptoe".

U lipnju 2024. Vrhovni kazneni sud Hrvatske vratio je predmet Okružnom sudu u gradu Splitu i imenovao drugog suca u predmetu. A već 25. lipnja sud je poništio 'uhićenje jahte'.

Kako je ekskluzivno pisao Express, prije ljeta u Trogiru su se pojavili misteriozni Čečeni i počeli vrzmati oko jahte. Došli su prije isteka zakonskoga roka od dvije godine, koliko se jahtu moglo držati u blokadi. U četvrtak, 23. svibnja, petorica ruskih državljana, Čečena, došli su ukrcati se na 200 milijuna eura vrijednu jahtu Royal Romance, zaplijenjenu Putinovu kumu, oligarhu Viktoru Medvedčuku i supruzi, TV voditeljici Oksani Marčenko.

Čečene su priveli u policijsku postaju na informativni razgovor, koji je potrajao od 16 sati do 23.30. Nakon toga im je naloženo da u roku od 24 sata napuste Hrvatsku. S njima je bio i Belgijac. 

  

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mcrnicki 21:02 14.Kolovoz 2024.

    "Ukrajina u načelu može izgubiti ovu imovinu"? Kako možeš izgubiti nešto što nikad nije bilo tvoje?