Kultura
156 prikaza

16. Festival dječje knjige Monte Librić: Vrijeme je za čaroliju u Circolu!

1/3
Monte Libirić
Ovogodišnji Monte Librić će ugostiti autore i autorice od Pule i Hrvatske, preko Italije, pa do Velike Britanije, prikazati za ovu priliku pripremljene, ali i već postojeće dječje predstave hrvatskih kazališta...

Festival dječje knjige Monte Librić, bit će održan od 22. do 28. svibnja u prostorijama Zajednice Talijana „Circolo“ u Puli. Jedina književna manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, nakon dvije godine rada u izvanrednim uvjetima i na lokacijama na kojima je bilo moguće poštovati epidemiološke mjere, vraća se u, kažimo tako, svoje prirodno okruženje. Točnije, na mjesto na kojem nema produkcijskih ograničenja i gdje će se mnogobrojni radionički programi odvijati u punom kapacitetu, na radost polaznika i polaznica Librića.

Centralna tema šesnaestog izdanja Festivala dječje knjige – na kojem sudjeluje i rekordan broja nakladnika, uz izuzetan izbor knjiga na talijanskom jeziku i popuste na neke naslove do čak 70 posto! - je „Čarolija“ i zahvaljujući njoj publika Monte Librića neće samo otkrivati književne čarolije, već će na različite, kreativne i zabavne načine biti u prilici stvarati vlastite.

Programskim obujmom uvećani Monte Librić ugostit će autore i autorice iz Hrvatske i Europe, glazbenike i ilustratore, prikazati dječje predstave, iluzionističke i cirkuske izvedbe, filmske projekcije, te povremeno pretvarati „Circolo“ u glazbeni studio za najmlađe. Uz sve to premijerno će se održati i “Mali sajam ilustracija” na kojem će svoje potpisane radove predstaviti hrvatski ilustratori i ilustratorice.

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

Dosta je toga zapravo novoga na Libriću, samo je cilj uvijek isti: probuditi kod djece ljubav prema književnosti na inovativan i kreativan način, te im pomoći da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Sukladno tome pripremljeni su i različiti

edukativni sadržaji kako za – očekivano - najmlađe, tako i za roditelje kojima se želi olakšati ono što djeca od njih i očekuju, a to je pričanje priča.

Među gostima i gošćama ovogodišnjeg Monte Librića su: Zdenko Bašić, Boris Dežulović, Mile Kekin, Nataša Ozmec, Nena Pavelić, Vanja Marković, Vibor Juhas, Srebrenka Peregrin, Erika Katačić Kožić, Ines Marciuš Kruljac, Jasmina Kosanović, Ana Salopek, Josip Čekolj, Roman Simić i Manuel Šumberac koje će, kroz razgovor o njihovim djelima, ali i drugim autorskim sklonostima, predstaviti Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac u ulozi Librić čarobnica. Tu je, svakako, i neizostavna Baka Librić bez koje se ovaj događaj odavno ne može zamisliti.

 | Author: Monte Libirić Monte Libirić

Kao i svake godine, Festival dječje knjige Monte Librić će posebice njegovati dvojezičnu komponentu kroz tradicionalni program „Piύ che una storia“ koji se realizira u partnerstvu sa Zajednicom Talijana Pula i u njemu gostuju: David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago. Također, bit će održane radionice na istrovenetskom dijalektu, te drugi izvedbeno scenski programi.

Uz navedene pisce, spisateljice, ilustratore i ilustratorice, u goste Monte Libriću stiže i David Litchfield - nagrađivani britanski ilustrator, domaćoj publici najpoznatiji po trilogiji o muzikalnom medvjedu.

Cjelovit program ovogodišnjeg Festivala dječje knjige Monte Librić, uz detaljan opis svih sadržaja, od radioničkog dijela do predstava i filmskih projekcija, može se vidjeti na novoj web stranici „Librića“ – www.montelibric.hr – kao i društvenim mrežama književnog događaja namijenjenog najzahtjevnijoj publici na svijetu – djeci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.