Kultura
168 prikaza

17 filmskih hitova koji su bili povoljniji od Kalmetinog reklamnog spota

Božidar Kalmeta
Patrik Macek (PIXSELL)
Od filmova koji su osvajali festivale do filmova koji su zaradili milijarde kuna

Možda vam je promaklo, ali jučer je otkriveno da se Božidar Kalmeta nalazi pod istragom u još jednom slučaju. Nakon što je USKOK protiv njega podigao optužnicu zbog korupcije, sada smo saznali da USKOK istražuje ulogu Kalmete i njegova tadašnjeg državnog tajnika Zdravka Livakovića u izvlačenju državnog novca putem famozne agencije Fimi-Media Nevenke Jurak.

Ministarstvo prometa, kojem je Kalmeta tada bio na čelu, naručilo je 2007. godine od Fimi-Medije promo film “Prometna renesansa Hrvatske”. Za sedam minuta i 18 sekundi tog malo dužeg videospota, koji nikada nije prikazan,

Ministarstvo je platilo 612.000 kuna. Županijski sud u Zagrebu danas je odbio žalu Kalmetinog odvjetnika pa je rješenje o USKOK-ovoj istrazi postalo pravomoćno.

Zaokružimo taj kratki filmić na sedam minuta trajanja. To bi značilo da je svaka minuta plaćena 87.428 kuna. Što je stvarno dosta. Jer kada bi se radilo o prosječnom dugometražnom filmu u trajanju od 100 minuta, budžet bi bio 8 milijuna i 742 tisuće kuna.

Odnosno, gotovo milijun i 160 tisuća eura. Za te bi se novce mogao snimiti stvarno pristojan film. Uostalom, dosta svjetskih i domaćih režisera je i snimila filmove za taj ili niži iznos.

Filmove koji su s minijaturnim budžetima zaradili stotine milijuna dolara, filmove koji su osvajali prestižne festivale i nagrade i filmove koji su lansirale karijere nekih od najboljih režisera današnjice.

Popis i pregled filmova donosi Telegram i možete ga pročitati OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.