Kultura
132 prikaza

29. Sa(n)jam knjige u Istri ususret 30. obljetnici predstavlja Histrokozmos

1/3
Sa(n)jam knjige

Histrokozmos, novi „mali sajam u sajmu“, programska je novost 29. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se održati od 24. studenog do 3. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja uz središnju temu „Život u oblacima“. Ovogodišnji program svojevrsna je uvertira u veliku 30. sajamsku obljetnicu koja će se dogoditi 2024. godine, a ujedno je i uvod u temu „Mikrokozmos“ koja će pratiti 30. Sa(n)jam knjige u Istri. Tim povodom 29. Sajam utemeljuje Histrokozmos, kojem je tema Saga o vinu.

- Mikrokozmos Sajma je Istra. Cijelo naše 30-godišnje putovanje sastojalo se u stalnom preplitanju čudnovatog karaktera Istre - „malog kontinenta“ i velikog svijeta. Odlučili smo stoga osnovati „sajam u sajmu“ Histrokozmos, kojem je ime, na svoj tipičan autoironijski način, dao dugogodišnji suradnik Sajma, umjetnik Mauricio Ferlin i oblikovao njegov vizualni identitet.

Upravo takav autoironijski pristup otvorio je i brojna pitanja. Kako pronaći krhotine kulturološke cjeline koju smo još prije petnaestak godina imali, a koju je doslovce rastočio trend „prilagodi se europskim natječajima i njihovim kućicama, postani unificiran i prosječan“? Kako iznaći crvenu nit koja bi spojila neke nove kulturološke i umjetničke izričaje u Istri? Kako istinske iskorake u kulturi i umjetnosti očuvati ne umanjujući činjenicu da bi oni mogli

biti, uza sve, pravi vrhunci turističke ponude? To su samo neka od pitanja koja promišljamo, a tražeći odgovore shvatili smo: skupljamo krhotine, od kojih su neke pravi kontinenti bez poznatog okružja, povezujemo ih bez pomoći onih koji su nedavno otišli, a koji su nas formirali takve kakvi jesmo. Otišao je profesor Bertoša, otišao je Drago Orlić, otišao je Franko Lukež. Različiti u svom poimanju Istre, svaki je od njih kozmos za sebe, a mi smo za početak Histrokozmosa odabrali onaj Frankov mikrokozmos vezan uz vino. Njegova duboko promišljena, iskonska, autentična, a svjetska priča o vinu i Istri polazište je oko kojeg Histrokozmos stvara novu sagu – Sagu o vinu, kaže Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri.

 | Author: Sa(n)jam knjige Franko Lukež Sa(n)jam knjige

- Lukežov kaleidoskop ima u sebi ogromnu živost i uživanje, ali i segment sirotice Istre, sinova težaka, rudara i željezničara, prve poslijeratne generacije obrazovanih stvaralaca istarske priče i kroz nakladništvo i publicistiku. Franko Lukež, autor je kultne, prve istarske kuharice, koja je objavljena u izdanju Istarske naklade. On je i bonvivan, a njegov je hedonizam uzdignut na filozofsku razinu. Franko Lukež je renesansni čovjek i u svom obuhvatnom znanju i u druženju. On je najveći gastrozof, erudit, publicist koji je stvorio priču o Istri kao zemlji vina. Upravo su vino i istinska kultura vina bili jedna od njegovih najdražih tema, i zato Histrokozmos, koji programski predstavlja najbolje od Istre, započinjemo Sagom o vinu. Program - a kako bi rekao Lukež „Bit će sve dobro, samo da nas panika ne ulovi“ - otvaramo Lukežijanom: predstavljamo Franka Lukeža kao velikog sakupljača poslovica o iću i piću, a koje duboko zadiru u karakter Istre, najavljuje Boran Kalčić, inicijator Histrokozmosa.

Naime, u pripremi je prva knjiga u biblioteci Lukežijana: Prvi tom – Poslovice Franka Lukeža, a bit će objavljena u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Velike zasluge za ovaj projekt i objedinjavanje dragocjene građe koju je prikupio Franko Lukež imaju i Marko Percan, urednik emisije „Historia Histriae“ Hrvatskog Radija Radio Pule, Frankova kći Petra Lukež te Anita Šikić, urednica knjige.

Tijekom 29. Sa(n)jam knjige u Istri programi Histrokozmosa događat će se u Kavani Mozart od 25. studenog do 3. prosinca u podne i kvarat. Moderatorica je pjesnikinja i performerica Roberta Razzi, a na „sajmu u sajmu“ sudjelovat će redom mikrokozmosi Istre – Milan Rakovac, Tamara Obrovac, Evelina Rudan, Dario Marušić i Korado Korlević. Uz njih, tu su i autori Sajma - Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Ivica Ivanišević, Dragutin Lucić Luce. Andrej Nikolaidis, Živko Skračić i Sinan Gudžević, a zajedno s vinarima Vinistre i sommelierima Hrvatskog sommelier kluba u programima će Sagu o vinu tvoriti kroz literaturu, filozofiju, antropologiju i enologiju. Veliko finale programa bit će u nedjelju, 3. prosinca, u 19 sati na velikoj pozornici Sajma u Crvenom salonu, kada će Korado Korlević svojim predavanjem Ples mrtvaca najaviti 30. Sajam.

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

Upravo zato što je Franko Lukež literarizirao i kontekstualizirao priču o vinu – logičan je bio i izbor partnera Histrokozmosa. To su Vinistra u čijem je stvaranju Franko Lukež imao značajnu ulogu te Hrvatski sommelier klub, čiji je bio dugogodišnji predsjednik. U suradnji s partnerima realizira se i prodajni dio Histrokozmosa na velikoj pozornici centralne dvorane Doma hrvatskih branitelja. Tu će biti izložena djela istarskih izdavača, Zavičajne zbirke Histrica te osebujan antikvarijat Tereze Pulja, legendarne knjižarke Istre i suosnivačice Sajma knjige u Istri, a vinari Vinistre imat će svoju vinoteku. U prodaji će biti i poklon-vrećice „Litar literature“, a riječ je o darovima koji spajaju vino i literaturu.

- Hrvatskom sommelier klubu veliko je zadovoljstvo biti partner hvalevrijedne manifestacije kao što je Sa(n)jam knjige u Istri. Čast nam je biti dio novog projekta Histrokozmos, posebice jer je tema vezana uz vino. Vjerujem da će naše sudjelovanje dati dodatnu kvalitetu i obogatiti književne programe novim sadržajima koji do sada nisu bili uobičajeni. Osnovna misija Hrvatskog sommelier kluba je podizanje razine kulture stola, a tu je zapravo riječ o kulturi uopće. Iako je prirodno, možda do sada nije bilo uobičajeno da vino na ovaj način kao središnja tema vezana uz literaturu bude dio kulturnih

manifestacija, i zbog toga nas posebno raduje da se to događa upravo na Sajmu knjige u Istri. Izuzetno nam je drago da se ovaj program gradi oko djela našeg dugogodišnjeg člana i predsjednika, neponovljivog Franka Lukeža, kazao je Veljko Ostojić, član programskog odbora Histrokozmosa i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

- Svojim znanjem i publicističkim umijećem Franko Lukež je stvarao priču o Istri kao zemlji vina. Ogromna je njegova uloga u oblikovanju i promicanju enogastronomske scene, a imao je i pionirsku ulogu u osnivanju i djelovanju Kalavojne i Vinistre. Posljednja tri desetljeća iznjedrila su transformaciju istarskog vina od pastoralnog domaćeg vina, žutog ka i cekin, gustog i jeno malo ciknutega, pa do današnjih modernih, elegantnih, lepršavih vina svijetu razumljivih i dragih. Ova naša priča ide, zapravo, od Pepeljuge do princeze. Histrokozmos je stoga pravo mjesto da ispričamo taj put, ukažemo na često i podvojene emocije Istrijana prema malvazijama od nekada i sad, ali i ponos na taj neodvojivi dio istarskog identiteta koji izaziva pažnju i respekt u Hrvatskoj i izvan nje. Sajamska pozornica Histrokozmosa bit će i mjesto na kojem ćemo promišljati i brojna pitanja naše struke, kaže Ivica Matošević, član programskog odbora Histrokozmosa i Vinistre.

 | Author: Sa(n)jam knjige Sa(n)jam knjige

Članovi programskog i organizacijskog odbora Histrokozmosa su Magdalena Vodopija, Boran Kalčić, Veljko Ostojić, Petra Lukež, Dario Marušić, Mauricio Ferlin, Ivica Matošević i Sanja Brnobić, a pokrovitelji Turistička zajednica Istarske županije, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica grada Pule.

Podsjetimo, glavna tema ovogodišnjeg, 29. Sa(n)jam knjige u Istri – Pulskog festivala knjiga i autora je „Život u oblacima“, a u središtu je strip, kojeg će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice. Popratni program donosi vrhunske izložbe, performanse i koncerte. Uobičajeno, i ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.

Popis sudionika i sudionica, kao i detaljan sajamski program, bit će objavljeni na službenoj web-stranici i društvenim mrežama Sa(n)jam knjige u Istri, a sve informacije o sajamskim programima, povijesti, gostima, moguće je pratiti na web stranicama: https://www.sanjamknjige.hr.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.