Kultura
89 prikaza

Abercrombiejev fantasy western kao spomenik Clintu Eastwoodu

Lou Abercrombie
Abercrombie je pokazao da ne mora svaki fantasy stremiti prema ‘Gospodaru prstenova’ i sličnim epskim djelima

Joe Abercrombie je napisao vjerojatno najbolji fantasy western koji ćete pročitati u životu - “Crvena zemlja”. Ovo je daleko od onih epskih fantasy romana, koje su neki kritičari dočekali kao mogući pandan Georgea R. R. Martina. Abercrombie je napisao western, ali smješten u fantasy svijetu, i brojni njegovi fanovi, a i poneki kritičari, usporedili su roman s filmovima Clinta Eastwooda iz njegove faze westerna koje je snimao sa Sergiom Leoneom. Knjiga je zapravo po svemu posveta filmskoj legendi. Iako je radnja romana smještena u isti bajkoviti svijet kao i njegova trilogija “Prvi zakon”, “Crvena zemlja” dobro će proći i kod onih koji Abercrombieja čitaju prvi put. Život u tom svijetu nije lak. Shy South je mlada žena koja ima prošlost, koju je ostavila iza sebe i posvetila se farmi. No kad jednog dana, dok nije bila kod kuće, banda spali njezino imanje te joj otme brata i sestru, Shy kreće u potragu za njima. Sa sobom je povela očuha, koji se zove Janje, ime koje mu dobro pristaje s obzirom na njegov kukavički karakter u kojem kao da nije ostalo nimalo života te koji i sam ima svoje tajne. Njihovo putovanje tijekom kojeg traže otetog brata i sestru je zapravo priča cijelog romana, tako da - pripremite se na dugo putovanje, ali u kojem ne nedostaje preokreta, zaokreta i brojnih uzbuđenja.

 | Author:

Za one koji su nekad gledali westerne, ovaj kratki opis sigurno podsjeća na legendarne holivudske westerne u kojima su uvijek bile dvije strane, dobra i zla. Zla koje napada dobro itd. Kao i u ostalim njegovim knjigama, tako ni u ovoj ne nedostaje krvi i nasilja, a ono što su brojni njegovi čitatelji primijetili je da u “Crvenoj zemlji” ženski likovi nisu prikazani kao seksualni objekti, što se Abercrombieju zna dogoditi u ostalim romanima. No zaista zna napisati priču i stvoriti nezaboravne likove, ali su definitivno njegova najjača strana nevjerojatno dobri dijalozi koji su, osim što su vrhunski napisani, puni kvalitetnog crnog humora. Ali isto tako, Abercrombie nije za svakoga, naročito ako imate svoju “književnu zonu komfora” iz koje baš ne volite izlaziti. Abercrombie ima golemu vojsku fanova, koji su bili jako iznenađeni kad je objavio “Crvenu zemlju”, jer su od njega uvijek očekivali i dobivali ipak klasičnije verzije fantasy priča. Međutim, za “Crvenu zemlju” se svakako može reći da je to roman kakvog je Abercrombie uistinu želio napisati i pokazao da ne mora svaki fantasy stremiti prema “Gospodaru prstenova” i sličnim epskim djelima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.