Kultura
182 prikaza

Deveti Zagreb Book Festival najavljuje bogat program

1/3
Zagreb Book Festival
Već tradicionalno u fokusu će biti književnost, autori i goruća društvena pitanja, ovoga puta pod krovnom temom Promjena

Deveto izdanje književne i kulturne manifestacije Zagreb Book Festival održat će se od 22.-26. svibnja u Kulturno-informativnom centru (KIC) te Knjižari Ljevak. Već tradicionalno u fokusu će biti književnost, autori i goruća društvena pitanja, ovoga puta pod krovnom temom Promjena.

 | Author: Zagreb Book Festival Zagreb Book Festival

Ako pogledate nekoliko godina unazad, koliko vam se promijenio život? Jesu li pandemija, potresi, rat, inflacija, tehnološki napredak ostavili tragove na vama i vašoj svakodnevici? Teško je vjerovati da nisu. Upravo zato tema ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala je, iako možda jednostavnog naziva, ali nedvojbeno višeslojnog sadržaja, Promjena.

Sve što smo prošli i sve što prolazimo donijelo nam je osjećaj nesigurnosti koja je postala temeljni osjećaj današnjice. Prožeti smo strahom - društvenim, političkim, ekološkim, egzistencijalnim. Strahom, kako od budućnosti, tako i nas samih i naših međusobnih odnosa. Sve se događa brzo, lomovi su česti. Nemamo vremena ni pogledati u sebe i proživjeti promjene koje su nas zadesile. Zato je potrebno zastati i zapitati se – jesmo li dobro? Kako se nosimo sa svime što nas je snašlo? Jesu li nas obuzeli strah i tjeskoba? Kako su se i koliko promijenili naši ljubavni odnosi? Gdje se uopće danas skrila ljubav? Koliko je snage potrebno pojedincu da se nosi sa svim izazovima koje život tako neumorno baca pred nas? Kakvi smo prema sebi, ali i prema drugima? To su samo neka od pitanja koja ćemo otvoriti na ovogodišnjem Zagreb Book Festivalu.

Iako se čežnja za obnovom unutarnjeg prostora kao i ljudskih odnosa može činiti utopijska, ona je nužna – zaokret i prilagodba novome svijetu kakav jest jedini je način da život postane više od preživljavanja. Povjerovati u promjenu i pronaći iskru iz koje bi potekla, pojavljuje se kao moguća stvarnost.

 | Author: Zagreb Book Festival rekla je Petra Ljevak, direktorica Zagreb Book Festivala Zagreb Book Festival

„Zagreb Book Festival od svog osnutka počiva na uvjerenju da književni festivali osim svoje uloge u promociji knjiga i nakladništva imaju i onu pokretača civilnog društva. Festivali okupljaju građane s ciljem razmjene mišljenja i rasprave o važnim idejama i pojavama. Oni nam omogućuju da istražimo svoju ulogu u formiranju svijeta u kojem živimo. Festivali su važni jer su mjesto za javnu demokratsku raspravu, koje pak ne može biti bez informiranja, čitanja i razumijevanja svijeta oko sebe čemu knjige doprinose više od bilo kojeg drugog medija. Svake godine trudimo se usmjeriti naše djelovanje prema aktualnim društvenim pitanjima izborom krovne teme festivala. Ove godina ta je tema Promjena – unutarnja promjena kao osnova svake promjene prema vani, prema Drugome. Ono čemu uvijek pridodajemo važnost jest različitost i širina programa – sudjelovanje starijih i mlađih generacija pisaca, zastupljenost različitih svjetonazora i stajališta, a sve iz uvjerenja da nas samo različitost iskustava dovodi bliže promjeni“, rekla je Petra Ljevak, direktorica Zagreb Book Festivala.

Zagreb Book Festival i ove će godine ugostiti četrdesetak autora kroz različite formate događanja – panel diskusije, promocije knjiga i razgovore. Vođeni željom da napravimo još jedan iskorak prema publici ove godine uvodimo i dva nova programska formata pod nazivom Knjige i vino i Storytelling.

 | Author: Zagreb Book Festival Zagreb Book Festival

Među gostima Festivala naći će se Jeannette Fischer, Vigdis Hjorth, Nika Kovač, Damir Karakaš, Nataša Jokić-Begić, Pamela Perkić, Duje Kovačević, Miranda Novak, Dora Šustić, Sibila Petlevski, Gloria Lujanović, Nora Verde, Jelena Pervan, Dubravka Zima, Borna Sor, Emir Imamović Pirke, Ivana Bodrožić i drugi.

Cjelovit program biti će objavljen 10. svibnja na www.zgbookfest.hr

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.