Kultura
12293 prikaza

Gađali ga tortom: "Ubojico, marš iz Beograda!"

Napad tortom na Levyja
screenshot/youtube
Neugodan događaj doživio je dan kasnije i novi zaplet s pomalo neobičnim izjavama uglednog kinematografa

Bernard Henri Levy, utjecajni francuski filozof, ovih dana gostuje na beogradskom festivalu dokumentarnog filma. Nakon projekcije filma Pešmerga u srijedu htio je razgovarati s publikom i odgovarati na pitanja iz publike, ali dočekalo ga je neugodno iznenađenje.

Naime, jedan pripadnik Novog Skoja gađao ga je tortom i vikao "Ubojico, marš iz Beograda". Istovremeno je razvio transparent s natpisom "Bernard Levy podržva imperijalistička ubojstva".

Mladića je osiguranje uskoro izvelo iz dvorane, a Levy je ipak odgovarao na pitanja.

Međutim, danas su se pojavile glasine da je Levy sam odgovoran za takav napad. Glasine je pokrenuo šef Jugoslavenske kinoteke Jugoslav Pantelić. On je ispričao događaj iz 1994. godine u Cannesu kada je Levy predstavljao film Bosna. "18. 5. 1994. na premijeri njegovog filma 'Bosna!' u Cannesu također su ga gađali tortom. Sjećam se da sam poslao novinarski izvještaj u kome sam iznio zapažanje (iza koga i danas stojim) da je sam redatelj iscenirao taj događaj. On je tada s pozornice optužio Srbe, a jedini Srbin u dvorani sam bio ja. Izdržao sam 15 minuta projekija i zaključio o kakvom se tipu radi. Nisam promijenio mišljenje.", napisao je Pantelić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.