Kultura
242 prikaza

Glazbena legenda Prince pronađen mrtav

Prince
1/5
Reuters/Pixsell
Glazbenik punog imena Prince Rogers Nelson pronađen je mrtav na svom imanju u Minnesoti

Prince je umro u 58. godini života. Krajem prošloga tjedna, hitno je hospitaliziran zbog, kako su rekli njegovi prijatelji, gripe. U petak mu je naglo pozlilo u privatnom zrakoplovi kojim je putovao na koncert, piše TMZ . Zrakoplov je tada hitno sletio u Illinois.

Oko 16 sati, po našem vremenu, na imanju glazbenika viđena je policija i mrtvozornik. Izvori su za Fox potvrdili da se radi o Princeu.

Dobitnik 7 Grammy nagrada posljednjih je nekoliko tjedana patio od simpotma gripe, no vjerovalo se da se oporavlja, sve dok mu nije pozlilo krajem prošloga tjedna. U bolnici je tada proveo ti sata te je pušten na kućnu njegu.

Posljednji put je viđen na u javnosti na koncertu u Minnesoti u subotu. Došao je, piše Daily Mail, kako bi potvrdio da je dobro, jer se pročulo da je dan ranije bio u bolnici u lošem stanju.  Okupljenima je navodno poručio: 'Još nekoliko dana ne trošite molitve na mene'.

Prince je rođen 1958. godine u Minnesoti, a svoju glazbenu karijeru započeo je već u 8. godini, kada je počeo pisati vlastite pjesme. Nakon što je snimio nekoliko pjesama sa svojim nećakom u sklopu grupe 94 East, 19-godišnji Prince snimio je nekoliko demo singlova. 1978. godine, izdao je svoj prvi samostalan album naziva 'For You' s menadžerom Owenom Husneyjem.

Njegov drugi album 'Prince' iz 1979. godine bio mu je prvi veliki komercijalni hit, zahvaljujući singlovima 'I Wanna Be Your Lover' i 'Why You Wanna Treat Me So Bad?'.

Globalno zvijezdom učinio ga je album '1999', objavljen 1982. godine.

Zahvaljući svom prepoznatljivom glazbenom stilu, Prince je tijekom 40-godišnje glazbene karijere prodao više od 100 milijuna albuma.

Njegov najpoznatiji album 'Purple Rain' , izdan je 1984. godine, a poslužio je kao soundtrack filmu istog imena kojeg je režirao Albert Magnoli. Glazbeniku je to ujedno bila i prva filmska uloga, a i jedina u filmu kojeg nije sam režirao.

Tijekom karijere, Prince je snimio 29 studijskih albuma. Osim što je pisao i skladao vlastitu glazbu, svirao je i gitaru, klavijature te bubnjeve.

Prince se oženio za plesačicu Mayteu Garciju 1996. godine, a njoj je posvetio i pjesmu 'Most Beautiful Girl in The World'. Par se rastao 2000. godine. Iduće godine, Prince je oženio Manuelu Testolini, a brak je došao svome kraju 2006. godine. Glazbenik nije imao djecu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.