Kultura
7431 prikaza

Haso Bandiću prodao Dinamo za pročelnicu kulture

Milan Bandić i Zlatko Hasabegović
Marko Lukunić/PIXSELL
Ana Lederer iz Neovisnih za Hrvatsku izabrana za glavnu kulturnjakinju Zagreba, uoči toga Hasanbegović pristao na privatizaciju Dinama

Maksimir je priča većine Zagrepčana i ne samo Zagrepčana. Dinamo je imao važnu ulogu u mom oblikovanju, tako se u razgovoru s Mislavom Bagom jesenas prisjećao svog mladenaštva, svojih formativnih godina Zlatko Hasanbegović. „Navijače uvijek razumijem i iz sentimentalnih razloga sam uvijek na strani navijača i protiv uprave i protiv jednog licemjernog društvenog miljea, represivnog miljea“, govorio je dalje Hasanbegović kao „istinski navijač“.

Milan Bandić i Zlatko Hasabegović Bandićevi planovi Kultura Glumci zgroženi: Hasu u vijeće HNK, pa jeste li normalni!?

Zato i jest bilo logično da Neovisni za Hrvatsku, stranka u kojoj je Bruna Esih predsjednica, a Zlatko Hasanbegović politički tajnik, u skupštini Grada Zagreba predlože takav zaključak o prijedlogu privatizacije GNK Dinamo, kojoj se apsolutno protivi glavna navijačka udruga Dinama, po kojem se Neovisni za Hrvatsku privatizaciji protive.

A onda, prije nekoliko dana, Neovisni su naglo promijenili stav i povukli svoj prijedlog. Samo koji dan poslije povlačenje Hasanbegovićevog stava o klubu „koji je imao važnu ulogu u njegovom oblikovanju“ u mladenaštvu, na natječaju Grada Zagreba za novu pročelnicu Gradskog ureda za kulturu izabrana je Ana Lederer iz Neovisnih za Hrvatsku, Hasanbegovićev kadar. Glavna konkurentkinja za to mjesto bila je Milana Vuković Runjić, Bandićev kadar.

Natječaj je trajao još od ožujka i još od tada iz Bandićevog tabora su govorili da nema šanse da ikome osim kandidatkinji iz krugova onih koji drže većinu u Skupštini daju tako važno mjesto. Bilo je to u ono vrijeme dok je, što se Hasanbegovića tiče, Maksimir još bio „priča većine Zagrepčana i ne samo Zagrepčana“, pa tako i njega. Takvo stanje potrajalo je sve do prošlog tjedna i lako se da naslutiti odakle motiv za ovako dramatičan obrat.

Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

„Bandić pokleknuo pred Hasanbegovićem, trgovačka koalicija u Zagrebu osigurana. Bandić popustio pod pritiskom Hasanbegovića i dao ono što se svima kleo da nikad neće, mjesto pročelnika nekog gradskog ureda. Sada je jasno zašto su na posljednjoj sjednici NHR glasali za sve što je gradonačelnik poželio (Plan gospodarenja otpadom, javna rasvjeta itd.) kao i zašto su povukli točku oko privatizacije Dinama. Postali su dio sustava protiv kojeg su se, navodno, borili!“, objavio je Renato Petek, zastupnik u Skupštini stranke Naprijed Hrvatska Ive Josipovića.

Ispalo je da je kultura u Zagrebu doista jako važna kad se mjesto resornog pročelnika trampilo za niz tako ozbiljnih stvari; privatizacija Dinama, Plan gospodarenja otpada... Kvaka je u tome što Neovisni za Hrvatsku u skupštini imaju pet glasova od 51, te bez njih i bez HDZ-a Bandić tamo nema većinu. Lederer, doduše, u svijetu kulture nije pala s Marsa.

U karijeri je bila zamjenica ministrice kulture, čak i intendantica HNK u Zagrebu, sve dok u njenom mandatu revizija nije utvrdila brojne nepravilnosti, zbog čega je pojedinci s kazališne scene ne puštaju na miru, opetovano navodeći "financijske pronevjere". A niti Hasanbegović nije na „vi“ s kulturom.

Zlatko Hasanbegović Nepoželjan Top News Hasanbegovića ne žele na dodjeli priznanja njegovom djedu

Gradska skupština potkraj prosinca po hitnom je postupku na dnevni red uvrstila prijedlog imenovanja Zlatka Hasanbegovića u Kazališno vijeće HNK, čime je kazališni i kulturni svijet u Hrvatskoj bitnom većinom bio što zgrožen što ogorčen. Na kraju, Hasanbegović je, čini se, sasvim dobro pazario za svoje političke planove i potrebe, a – budimo iskreni – možda ipak jest ostao dosljedan sebi.

Tako je jesenas u onom razgovoru s Bagom na pitanje je li ovakav Dinamo i njegov klub, rekao jw i ovo: “Svaki Dinamo je moj Dinamo, neovisno o gazdi, gazdama itd. Klub se slijedi ne zbog gazde, ovoga ili onoga već zbog kluba.” Tako da se on sasvim pomiren sa svojom savjesti i ovaj put, sada oko Dinama i kulture, uspio dogovoriti sa zagrebačkim „Gazdom“.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.