Kultura
1805 prikaza

Esih i Hasanbegović opet ucijenili Milana Bandića?

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović u Gradskoj skupštini
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih po hitnom postupu izglasani su u vijeća kulturnih ustanova u Zagrebu

Po hitnom postupku jučer je na sjednici zagrebačke Gradske skupštine na dnevni red uvršten prijedlog da se bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović imenuje članom Kazališnog vijeća HNK u Zagrebu.

Zanimljivo je da ovo nije bio redovni izbor članova Kazališnog vijeća, nego je ovo jedino Vijeće koje je ovim izborom zamijenilo samo jednog svog člana. 

Zlatko Hasanbegović zamijenit će dosadašnju članicu Snježanu Abramović - Milković i bit će u vijeću iduće četiri godine.

Jasen Boko, producent u HNK Split Svit Mediterana Kultura "Frljić treba prosvjednike, ali i oni njega"

Iako Kazališna vijeća nemaju izravan utjecaj na program kazališnih kuća, ona imaju iznimno važnu ulogu u životu kazališta jer biraju ravnatelje ili intendante, prihvaćaju program, imaju uvid u financije, prate realizaciju programa i imaju nadzornu i savjetodavnu funkciju. 

S tog aspekta valja se prisjetiti da je Zlatko Hasanbegović već mnogo puta do sad kritizirao rad aktualne intendantice Dubravke Vrgoč, te izjavio da je zagrebački HNK  “stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma”, ciljajući pri tom i na ravnatelja drame Ivicu Buljana. 

Napadi na HNK

Zbog njega se obrušio u rujnu i na ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek kad joj je na aktualnom satu u Saboru uputio pitanje 'Hoće li nakon natječaja za novog ravnatelja Drame HNK, dva člana Kazališnog vijeća koja predstavljaju ministricu iz HDZ-a i Ministarstvo kulture, dati suglasnost za ponovni izbor gospodina Ivice Buljana za ravnatelja Drame koji je, i ranije nadahnut kolegomOliverom Frljićem i poduprt javnim novcem, HNK pretvorio u stožer pseudoljevičarskog prakazališnog aktivizma?”. 

Tom prilikom spomenuo je i prosvjedni skup zbog preimenovanja Trga maršala Tita - bivše adrese HNK Zagreb, na kojem je sudjelovao i ravnatelj drame Buljan, te zaključio da je Vlada RH u polutajnosti opet imenovala Dubravku Vrgoč za intendanticu najveće kazališne kuće u Zagrebu.

Gradska vijećnica Bruna Esih iz Neovisnih za Hrvatsku, koja je zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem osnovala u lipnju stranku Neovisni za Hrvatsku, izabrana je također na jučerašnjoj sjednici u Upravno vijeće KD Lisinski.

Mnogi smatraju da su Hasanbegović i Esih zapravo ucijenili gradonačelnika Milana Bandića mjestima u Kazališnom i Upravnom vijeću, svojim glasovima za proračun o kojem se jučer i glasalo. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • LeonardS 17:13 22.Prosinac 2017.

    Kokošari....